x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru EXOD, unul dintre cele mai solide produse culturale ale Timișoarei anului 2023

EXOD, unul dintre cele mai solide produse culturale ale Timișoarei anului 2023

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Iun 2023   •   18:49
EXOD, unul dintre cele mai solide produse culturale ale Timișoarei anului 2023

Au mai rămas doar câteva ore până vom porni, artiști și public, împreună, în EXOD. Premiera spectacolului EXOD reprezintă un moment de enormă bucurie și satisfacție pentru Teatrul Național din Timișoara, ca pas important în evoluția și istoria lui din ultimul deceniu și jumătate.

Capacitatea unui teatru de a monta un spectacol marca Oskaras Koršunovas se măsoară în termeni de performanță. Iar EXOD, pe textul profund, aspru, poetic, intens al dramaturgului lituanian Marius Ivaškevičius, în traducerea Ralucăi Rădulescu, reprezintă o dovadă incontestabilă.

Regizorul lituanian Oskaras Koršunovas  este una dintre cele mai puternice  voci ale teatrului european actual, spectacolele sale purtând în întreaga lume amprenta spațiului de rezistență și supraviețuire al celor de dincolo de Cortina de Fier, ajunși în societăți profund diferite.

 

Adulat de marile festivaluri și teatre ale lumii, Koršunovas  atacă în spectacolele sale teme esențiale pentru societate, descoperind mereu formule de a stârni determinarea publicului, cu inteligență, carismă, umor și un adânc simț al responsabilității pe care o are ca ființă umană, ca om al prezentului.

EXOD este un spectacol-fluviu care poartă în el timpul, spațiul, realitatea, imaginația, crâmpeie de existență, vieți rătăcite, deziluzii, speranțe, într-o curgere continuă care nu ține cont nici măcar de moarte. Odată emigrant, mereu emigrant – dezrădăcinarea este o rană existențială de nevindecat în viața asta sau în următoarea, sau în următoarea.

 

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

×
Subiecte în articol: teatrul national din timisoara exod