Evenimentul “Întâlnirile internaţionale de la Cluj”, parte a programului managerial “Prioritate: România” conceput în urmă cu câţiva ani de Mihai Măniuţiu, directorul general al Teatrului Naţional Cluj-Napoca, este dedicat în acest an eseistului şi criticului de teatru George Banu. Ediţia inaugurală, din 2011, s-a axat pe opera lui Gellu Naum; a doua ediţie, din 2012, s-a intitulat “Întâlnirile Est-Vest”, iar cea de-a treia ediţie îl are, iată, protagonist pe George Banu, erudit om de cultură, născut la Bucureşti şi care trăieşte în Franţa; profesor la Sorbona de aproape 40 de ani.
Întâlnirile de la Cluj au caracter de festival, gândit a se desfăşura anual ca un spaţiu al dialogului internaţional prin teatru, prin “diseminarea informaţiilor culturale şi realizarea de colaborări şi iniţiative culturale în spaţiul internaţional”, după cum ne anunţa Naţionalul clujean. În organizarea Intâlnirilor Internaţionale “George Banu” (3 - 6 octombrie) s-au implicat Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar de Stat şi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
În debutul evenimentului (3 octombrie), va avea loc, de la ora 12:00, la Muzeul de Artă lansarea albumului “Nocturne” de George Banu, urmată de vernisarea expoziţiei cu acelaşi titlu, concepută de Banu, cu exponate din colecţia acestui muzeu şi cu prezentarea de episoade din serialul “Noaptea”, pe care distinsul teatrolog l-a realizat împreună cu Dominic Dembinschi pentru TVR Cultural. Va urma vernisarea expoziţiei de fotografie “Nopţile lui Silviu Purcărete”. Deschiderea oficială a evenimentului Întâlnirile Internaţionale “George Banu” va avea loc de la ora 20:00, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, când va fi prezentat în premieră spectacolul “Ce nemaipomenită aiureală!” de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete.
De remarcat faptul că Naţionalul clujean a pregătit cu această ocazie trei premiere. Pe lângă spectacolul lui Purcărete văd lumina rampei în perioada “Întâlnirilor...” “Trilogia Aureliu Manea” (“Penelopa rămâne îngândurată”, Repetiţia de teatru”, “Zâna de la răsărit”) de Aureliu Manea, regia Gábor Tompa (5 octombrie) şi “Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija (6 octombrie).
La 4 octombrie, este programată (Teatrul Naţional, ora 11:00) dezbaterea publică “De ce teatrul azi? / Pourquoi le théâtre aujourd’hui?”, moderată de George Banu, cu participarea: Laurent Gaudé (Prix Goncourt), Adam Biro, Jean Francois Dusigne, Maria Helena Serrôdio, Marina Constantinescu, András Visky, Mihai Măniuţiu, Liviu Maliţa. La Teatrul Maghiar de Stat va avea loc, seara, premiera cu “Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, regia Mihai Măniuţiu.
La 5 octombrie, în prima jumătate a zilei, o altă dezbatere publică va avea loc la Teatrul Naţional, de data aceasta cu tema “Spectator şi critic: de la umbra scenei la mărturia paginii”, moderată de András Visky, printre invitaţi numărându-se critici literari, critici de teatru, traducători. Se va lansa şi volumul omagial George Banu “Aproape de scenă. George Banu, eseuri şi mărturii”, coordonat de Iulian Boldea şi Ştefana Pop-Curşeu.
Programul “Întâlnirilor...” cuprinde şi recitaluri muzicale, proiecţii de film, dar şi prezentări de spectacole cu priză la public din repertoriul Teatrului Maghiar de Stat, precum “Leonce şi Lena” de Georg Büchner şi “Născut pentru niciodată” de András Visky, ambele în regia lui Gábor Tompa.
Spectacolul prezentat în deschiderea acestui festival, “Ce nemaipomenită aiureală!”, marcheză şi prima colaborare a marelui regizor Silviu Purcărete cu Teatrul Naţional din Cluj. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar muzica de Vasile Şirli. Printre interpreţii rolurilor se numără Cornel Răileanu, Irina Wintze, Patricia Brad, Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Cristian Grosu, Anca Hanu, Romina Merei, Silvius Iorga, Ramona Atănăsoaie.
Piesă cu titlul original “Ce formidable bordel!” a fost reprezentată pentru prima oară în noiembrie 1973 la Théâtre Moderne din Paris. Este al treilea text de Ionesco pus în scenă de Silviu Purcărete, după “Macbett” (Royal Shakespeare Company) şi “Le Roi se meurt” (spectacol realizat de Les Arts et Mouvants).
Citește pe Antena3.ro