x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festivalul de Teatru de la Sibiu începe la 6 iunie. Tema - “Unicitatea în diversitate”

Festivalul de Teatru de la Sibiu începe la 6 iunie. Tema - “Unicitatea în diversitate”

de Maria Sârbu    |    03 Iun 2014   •   20:16
Festivalul de Teatru de la Sibiu începe la 6 iunie. Tema - “Unicitatea în diversitate”
Sursa foto: Suzie Tremmel

Un festival clădit timp de două decenii din respect pentru artele spectacolului! A devenit cunoscut în întreaga lume, iar oraşul în care acest eveniment a luat naştere şi a crescut e pe harta culturală a globului. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – cea mai amplă manifestare de artele spectacolului din România şi una dintre cele mai prestigioase din Europa – a ajuns la a XXI-a ediţie. FITS 2014 începe vineri, 6 iunie, şi se va încheia la 15 iunie.

Numărul mare de evenimente implică participarea unui important număr de artişti din întreaga lume. Iar tema ediţiei din acest an - “Unicitatea în diversitate” - vine să însumeze, într-un fel, ceea ce a fost prezentat în festival timp de 20 de ani.  “Lupta de a prezenta excelenţa în artele spectacolului din România şi din ume, într-o bogăţie a diversităţii, dezvoltă un festival piramidal, în care vedetele stau alături de începători şi experimentul alături de patrimoniu”, spune preşedintele FITS, Constantin Chiriac, cel care a fondat şi a animat festivalul.

Artele au cucerit teritoriu în cetatea Sibiului. Invitaţi din zeci de ţări îşi vor prezenta producţiile atât în săli de spectacole, în săli de studiu, cât şi (mai ales în acest an) în stradă, în biserici şi cetăţi, în pivniţe şi uzine dezafectate...

Cred că este important de remarcat aici ceea ce a spus în Cuvântul său, adresat cu ocazia ediţiei a XXI-a a FITS, Androulla Vassiliou, Comisar pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret din Comisia Europeană: “... Timp de zece zile, în fiecare vară, Sibiul atrage iubitori de teatru din toată Europa şi nu numai. Le oferă  acestora un spaţiu comun, în care oamenii cu imaginaţie şi ideile creative din diferite culturi şi ţări  interacţionează. Programul său bogat şi variat reprezintă  esenţa diversităţii artistice şi culturale a Europei. Festivalul contribuie la reputaţia Sibiului de a fi unul dintre cele mai vibrante şi prospere oraşe culturale din Europa - reputaţie susţinută şi de titlul de Capitală Culturală Europeană din 2007. De asemenea, festivalul este o dovadă a capacităţii oraşului de a exploata la maximum potenţialul cultural în vederea creşterii prosperităţii întregii comunităţi”.

Secţiunile FITS

Cele peste 380 de evenimente anunţate în FITS sunt incluse în secţiunile: Teatru, Dans, Muzică, Circ, Spectacole de stradă, Spectacole-lectură “Virgil Flonda”, Carte, Film, Expoziţii, Platforma de Arte Vizuale, Întâlnirea Şcolilor şi a academiilor de teatru, Conferinţe şi seminarii, Ateliere.

Orăşel gonflabil în Piaţă Mică a Sibiului
Publicul mereu aşteaptă să fie surprins. În acest an, organizatorii FITS aduc “pentru prima dată în România una dintre cele mai impresionante construcţii expoziţionale dedicate jocului interactiv cu lumini şi culori. Se numeşte “Luminarium Mirazozo” şi este o structură gonflabilă proiectată să ofere publicului “o experienţă extra-senzorială”. E de fapt un “orăşel gonflabil”, construit ca un labirint, “cu pasaje în formă de spirală ce unesc cinci cupole asemănătoare formelor găsite în bazarele din Iran” şi care va fi în Piaţa Mică din Sibiu. Lungimea e de 48 de metri, iar lăţimea de 27 de metri. Aşa cum este descris, “Mirazozo” se inspiră din frumuseţea geometriei naturale şi din arhitectura islamică şi cea gotică. Diversitatea culorilor şi intensitatea luminii din interiorul acestei expoziţii a  britanicilor de la Architects of the Air sunt create în mod natural de lumina care trece prin învelişul translucid din vinil. Instalaţia creează o experienţă unică, meditativă, în care limitele dintre realitate şi percepţie se suprapun pe coloana sonoră ambientală, creată de David Bickley.
 
Expoziţia, cu intrare gratuită, va putea fi vizitată între 6 şi 9 iunie (orele 12:00 – 21:00). Vizitatorii primesc la intrare o hartă şi sunt rugaţi să se descalţe înainte de trecerea prin ecluză. Odată aflaţi în interiorul construcţiei, ei pot alege să se plimbe liber sau pur şi simplu să se odihnească privind jocul de culori produs în funcţie de vremea şi lumina de afară pe faţetele construite ca un mix între inginerie şi design contemporan. Realizat în 2010, “Luminarium Mirazozo” a fost prezentat în peste 40 de oraşe din întreaga lume: Sydney, Beirut, Los Angeles, Praga, Budapesta etc.

În secţiunea expoziţii, Festivalul de la Sibiu propune, între altele, şi expoziţia de fotografie Silviu Purcărete, expoziţia de fotografie Radu Afrim, expoziţia “Oidip”, cu fotografii din spectacolul lui Purcărete care va avea premiera în festival, dar şi o expoziţie de marionete, una de măşti, precum şi expoziţia de gravură şi desen Marcel Chirnoagă sau cea a lui Ştefan Câlţia “Tripticul ca teatru”.

Alte stele pe Aleea Celebrităţilor
La ediţia trecută, FITS a inaugurat Aleea Celebrităţilor, marcând evenimentul printr-o gală organizată la Sala Thalia. În acest an, pe Alee vor apărea alte stele, alături de cele de anul trecut, gala urmând să aibă loc la 14 iunie. Constelaţia valorilor, începută cu Eugenio Barba, Ariane Mnouchkine, Silviu Purcărete, Declan Donnelan, George Banu şi Nakamura Kanzaburo al XVII-lea, va fi continuată cu: Peter Brook, Gigi Căciuleanu, Lev Dodin, Martin Hochmeister, Krystian Lupa, Radu Stanca.

Spectacole sold out
La unele spectacole din festival biletele sunt deja vândute. Cei interesaţi pot afla că nu mai au şansa de a vedea: “Fă-mi loc” (producţie a Asociaţiei Inspira) din 6 iunie, ora 19:00; “Faust” (Teatrul “Radu Stanca) din 6, 7 şi 15 iunie, ora 22:00; “Tipografic Majuscul” (Teatrul Odeon) - 7 iunie, ora 19:00; “Avarul” (Schauspielhaus Wien) – 7 iunie ora 21:00; “Sibiu, o rană neînchisă” (proiectul Cities on Stage) – 8 iunie, ora 16:00; “Bijuterii” (Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa, Spania) – 8 iunie, ora 23; “Când ploaia se va opri” (Teatrul “Toma Cragiu”, Ploieşti) – 9 iunie, ora 18:00; “Fraţii vitregi” (The National Stary Theatre, Polonia) – 11 iunie, ora 20:00; “Călătoriile lui Gulliver” (Teatrul “Radu Stanca) – 12 iunie, ora 18:00; “Oidip” (Teatrul “Radu Stanca) – 13 iunie, ora 18:00; “Sonata” (Nakamura Yo, Japonia) - 15 iunie, ora 16:00 şi altele.
http://www.sibfest.ro/







×