Un eveniment teatral dedicat copiilor, dar si adultilor, gandit sa se desfasoare ca un prolog al Sarbatorilor de iarna, va incepe joi, 24 noiembrie, la Teatrul Tandarica. E Festivalul International al Teatrului de Animatie 'Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie', ajuns la a VII-a editie, care va dura 11 zile.
Selectia cuprinde o serie de montari realizate in teatre de papusi si animatie din tara si strainatate, tinute in desaga cu daruri a Mosului. Asa cum au planuit organizatorii – Teatrul Tandarica, sprijinit de Primaria Municipiului Bucuresti (evenimentul e sub egida Uniunii Internationale a Marionetistilor – UNIMA, sectia romana), 'Mosul se va aseza la sfat si va descarca din desaga sa cele mai bune, mai recente, mai jucate si mai premiate spectacole'. Mai bine zis, vor fi prezentate unele dintre 'cele mai cunoscute si mai iubite basme ale literaturii universale si romanesti pentru copiii de toate varstele'. Micii spectatori, fideli teatrului de animatie, vor avea parte de 'o ambianta de basm, un cadru scenografic specific, cu papusi si marionete'.
Ca si la editiile trecute, spectatorii de toate varstele vor intra in tara personajelor, petrecand momente deosebite in compania eroilor indragiti din poveste si ascultand fragmente muzicale placute auzului. In cele doua sali ale Teatrului Tandarica din Piata Lahovari, publicul 'va avea parte' de un 'regal de culoare, de maiestrie, de voie buna'. Ii dam crezare conducerii teatrului, cand spune toate acestea, caci editiile precedente au avut, intr-adevar, culoare si magie, tocmai prin spectacolele diverse si captivante.
In acest an participa artisti marionetisti si papusari din Romania – Bucuresti, Galati, Arad, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Craiova, Iasi si din strainatate – Spania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Israel. Intre spectacolele de matineu si cele de dupa amiaza, vor avea loc zilnic evenimente adiacente, legate, desigur, intr-un fel sau altul, de arta teatrului de animatie: workshop-uri de pantomima, de origami, de teatru de umbre, de constructie de papusi din baloane si sosete. Vor fi lansate noi volume de teatru, CD-uri, va fi vernisata o expozitie de scenografie, se vor organiza proiectii cu spectacole de animatie.
Personalitati in domeniu vor sustine conferinte – Cristian Pepino, Victor Ioan Frunza, Mihai Gruia Sandu, iar din strainatate Marek Waszkiel, director al Teatrului de Papusi din Byalistok (Polonia), si Ivica Simic, director de teatru si secretar general ASSITEJ – Asociatia Internationala a Teatrelor pentru Copii si Tineret.
In Festival exista o sectiune speciala dedicata spectacolelor studentesti – productii UNATC 'I.L. Caragiale'. Si-a gasit loc aici si initiativa particulara in domeniu, fiind inclusa in program si Compania 'Hai-Hui'.
In Festival va fi decernat Premiul de excelenta in arta animatiei, care din acest an poarta numele regretatului teatrolog Michaela Tonitza-Iordache, fost director al Teatrului Tandarica. Distinctia ii revine lui Carmen Marginean, marionetista cu experienta la Teatrul de Marionete din Arad. La editia de anul trecut, a fost instituit un premiu similar pentru corpul tehnic din teatrul de animatie, care va fi acordat, la actuala editie, octogenarului Victor Truta, sculptor de papusi la Teatrul 'Gulliver' din Galati.