Primele patru zile ale Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), organizat intre 27 mai si 5 iunie de Teatrul National 'Radu Stanca', au demonstrat maturitatea acestei mari intamplari culturale. Celor implicati in desfasurarea grandiosului spectacol de zece zile le place sa vorbeasca despre 'FITS la majorat', pentru ca sunt 18 editii, 18 ani de cand o mica echipa in frunte cu temerarul Constantin Chiriac incerca sa faca sa pulseze vestigiile cetatii medievale. Prin teatru incepea revigorarea locului. Erau atunci multi sceptici, insa de la an la an FITS le-a sters banuielile.
Zeci de mii de sibieni au iesit chiar din prima zi (27 mai) din case, populand spatiile in care aveau loc evenimentele. Artele spectacolului isi atribuisera din capul locului cu de la sine putere dreptul de a tine in stapanire tot ce misca in fortareata, vremea fiindu-le parca un aliat. Artistii, veniti cu spectacole stradale, au avut calea 'pavata' cu soare. Un inceput de festival luminos, lansat in dricul zilei de vineri, continuat cu diverse reprezentatii de teatru, concerte, cu un senzational spectacol de sunet si lumini, de la miezul noptii. Tarziu, in curtea teatrului – clubul festivalului, s-a gustat din tortul aniversar.
Maratonul cultural e in ritm alert. Nu e inventat doar pentru simpla placere a oamenilor de a iesi in strada spre bucuria ochiului. FITS este si o hrana spirituala sanatoasa si amintesc aici doar cateva 'ingrediente', care contribuie la acest nutriment: trupa lituaniana a lui Nekrosius cu spectacolul de teatru 'Idiotul' (cine a avut rabdare sa asiste la aceasta montare de cinci ore a avut parte de creatia unui maestru care a 'servit' in scena text de Dostoievski impregnat in simboluri, dincolo de arta si placerea actorului de a juca; trupa de teatru-dans a companiei japoneze 'Dazzle', aratand 'ploaia cu soare' sau facand trimitere la o poveste populara 'Casatoria vulpii', totul intr-o miscare captivanta, prinsa in lumini, sunet, video - fascinant; italianul Ascanio Celestini, care trei seri consecutiv a jucat cate un spectacol dintr-o trilogie – adevarata bijuterie; trupa franceza a lui Richard Demarcy, 'Naïf Théatre', care, in Cetatea de la Cisnadioara, a jucat 'vesel', pentru orice fel de public 'Visul unei nopti de vara', Demarcy reinventandu-l astfel pe Shakespeare. Au fost alte multe spectacole, productii romanesti si straine, realizate pe diferite texte si in viziuni regizorale variate.
In acest week-end, vedeta a fost si spectacolul stradal. Culoare, sunet, miscare in creatii aduse din Caraibe, Marea Britanie, Germania, Italia. Un spectacol de muzica, impresionant si inedit, a avut loc sambata in Biserica Parohiala romano-catolica 'Sfanta Treime', intitulat 'Muzica lui Shaun Davey. Vocile din Cimitirul Vesel'. Descifrarea titlului este: 'Muzica e irlandeza, dar textul romanesc, din Sapanta renumita unde mortii toti vorbesc'. In superba catedrala au evoluat solistii Rita Connoly – vocal si Liam O’Flynn – cimpoi, alaturi de ei fiind Corul barbatesc al Facultatii de Teologie 'Andrei Saguna' si corul Catedralei Mitropolitane Sibiu. Versurile au fost traduse si in engleza.
Sambata au demarat asa-zisele conferinte de presa, un fel de intalniri non-stop cu regizori, directori, manageri veniti la festival, intalniri moderate cu profesionalism de teatrologul Octavian Saiu. Se vorbeste despre spectacolele jucate in ziua precedenta. O alta serie de evenimente de luat in seama este si cea dedicata lansarilor de carte de teatru, dar si conferintele speciale sustinute de diverse personalitati culturale. De remarcat prezentarea volumului dedicat temei festivalului din acest an: 'Comunitati' – antologie de texte, alcatuita de Rodica Grigore, Anca Tomus si Ion M. Tomus si aparuta in colectia FITS.
Duminica seara a fost programat, la Hala Libra-Balanta, celebrul 'Faust' al lui Silviu Purcarete, spectacol solicitat foarte mult de public.
Astazi, in cadru festivalului, va fi vernisata la Palatul Brukenthal, expozitia de scenografie 'George Löwendal - un aristocrat in luminile rampei', la care va vorbi criticul George Banu. O alta expozitie care se va deschide azi, de data asta de fotografie, cu instantanee de la editia trecuta a FITS, este cea a Mihaelei Marin. La conferinta speciala vin Mike Phillips si Ramona Mitrica (Marea Britanie), care au pregatit tema 'Arta traducerii si pericolele sale'.
Pe Pietonala Nicolae Balcescu, britanicii vor face 'Bal mascat'. Pe scena Teatrului 'Radu Stanca' vor urca diseara actorii Teatrului National din Bruxelles (Belgia), cu spectacolul 'Tristetile capcaunilor', iar la Hala Simerom, Nationalul iesean va dezlantui 'O noapte furtunoasa'.
Maine, printre suita de evenimente, se numara si lansarea cartii lui Stelian Tanase 'Moartea unui dansator de tangou' (Editura Trei), iar la conferinta speciala vor veni George Banu si Richard Demarcy (Franta), prezentand tema 'Teatrul Naïf in lumea de azi'. Dintre spectacolele programate maine amintim si 'Felii' de Lia Bugnar, care i-a adus actritei sibiene Ofelia Popii Premiul UNITER in primavara acestui an.