x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gala Premiilor UNITER şi aerul ce o poate înzdrăveni

Gala Premiilor UNITER şi aerul ce o poate înzdrăveni

de Maria Sârbu    |    24 Apr 2012   •   10:56
Gala Premiilor UNITER şi aerul ce o poate înzdrăveni

La 20 de ani, Gala Premiilor UNITER s-a desfasurat intr-o tinuta ceva mai impopotonata decat la editiile trecute: asa am vazut-o ca spectator in sala care a gazduit-o: Majestic – Odeon. Parea ca respira aerul ce o poate inzdraveni, caci reintrase, cum se spune, in mediul ei natural, in teatru, si nu intr-un teatru oarecare, ci in unul de o suta de ani, impregnat cu istorie si splendoare. Mai mult decat atat, aici a avut loc prima editie a Galei UNITER, in 1993, atunci cand trupa Odeon-ului castiga Premiul de excelenta pentru spectacolul '…au pus catuse florilor…', in regia lui Alexander Hausvater.

La 20 de ani, insa, Gala Premiilor UNITER, ca spectacol, nu arata a fi una bogata. Multa lume spune ca e din cauza lipsei banilor. Dar nimeni nu a mai spus-o cu voce tare. Nu s-a mai pronuntat apasat cuvantul atat de tocit 'criza'. S-a impus mai degraba anuntarea unor noi sponsori.

Intrand de la bun inceput 'in miezul fierbinte' al evenimentului, amfitrionul Ion Caramitru a anuntat Premiul Mecena, rasplatind astfel o persoana care de zece ani sustine financiar Gala UNITER: Carmen Adamescu. Urmatoarele clipe s-au consumat in tacere: pe ecranul instalat pe scena au aparut imagini cu oamenii de teatru care in 2011 si inceputul lui 2012 s-au mutat in Ceruri. Doamne, cat de multi au plecat, printre ei fiind si cei doi mari regizori Liviu Ciulei si Alexandru Tocilescu, carora li s-au dedicat, pe parcursul Galei, momente speciale. UNITER a acordat in acest an Premiul de Excelenta lui Alexandru Tocilescu (In Memoriam), creatorul care si-a dorit extrem de mult Premiul pentru regie, neobtinut vreodata, desi spectacole regizate de el au fost desemnate castigatoare.

Au fost cateva momente de respiro sustinute de muzicieni, printre care violoncelistul Adrian Naidin si Ioan Gyuri Pascu, actor 'liber de orice constrangere', cum spunea Ion Caramitru.

Musafiri

Au venit sa decerneze premiile acestei editii, alaturi de sponsori si finantatori, personalitati din tara si strainatate. Desigur, mai multe din tara. Nu au lipsit primarul general Sorin Oprescu si ministrul Culturii Kelemen Hunor, ei inmanand Premiul pentru cea mai buna regie si respectiv Premiul pentru cel mai bun spectacol. De peste hotare au venit, la invitatia UNITER, actrita Jacqueline Bisset, actorul Michael Pennington, regizorul Alexander Morfov si directorul general al Institutului International de Teatru, Tobias Biancone. S-au aflat pe scena, cu acelasi prilej, actorii Mircea Diaconu, Mircea Rusu, Marcel Iures, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Dorina Lazar, Monica Davidescu, regizorii Tompa Gabor, Laszo Bocsardi, criticul Marina Constantinescu s.a.

In acest an, Casa Regala a Romaniei, sub egida si cu sprijinul careia se desfasoara programul UNITER 'Cea mai buna piesa romaneasca a anului', l-a avut invitat, pentru a acorda Premiul acestui concurs, pe principele Nicholas al Greciei.

In afara de Premiile traditionale, care incununeaza activitatea teatrelor si a creatorilor in anul calendaristic 2011, au fost si alte distinctii. Bunaoara, Trofeul UNITER s-a inmanat, din partea Senatului Uniunii Teatrale din Romania, celui care a initiat si a condus timp de 20 de editii, aceasta gala – Ion Caramitru, el neobtinand vreodata Premiul UNITER. A fost insemnul pentru care acest eveniment are loc an de an si rasplateste munca celor care tin viu teatrul romanesc.

Castigatorii

Din juriul care a desemnat castigatorii Premiilor UNITER au facut parte, in acest an, actrita Rodica Negrea, scenograful Puiu Antemir, criticii Ludmila Patlanjoglu, Ion Cazaban si Mircea Morariu. Premiul pentru cel mai bun spectacol: 'Ultima zi a tineretii", regia Yuriy Kordonskiy (Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu), Premiul pentru cea mai buna regie: Laszlo Bocsardi, pentru "Caligula" (Teatrul National Craiova),

Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal: Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul "Caligula" (Teatrul National Craiova), Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal: Mariana Mihut, pentru rolul bunicii din spectacolul "Ingropati-ma pe dupa plinta", regia Yuriy Kordonskiy (Teatrul Bulandra), Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar: Cornel Scripcaru, pentru rolul Lebedev din spectacolul "Ivanov", regia Andrei Serban (Teatrul Bulandra), Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar: Ana Ioana Macaria, pentru rolul Nastenka din spectacolul "Insemnarile unui necunoscut", regia Alexandru Darie (Teatrul Bulandra), Premiul pentru cea mai buna scenografie: Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului "Vizita batranei doamne", regia Alexander Morfov (Teatrul National Bucuresti), Premiul pentru cel mai bun debut: Raluca Vermesan, pentru rolul Helen din spectacolul "XXL", regia Cristian Juncu (Teatrul 'George Ciprian' din Buzau – Compania Catharsis - Teatrul Act), Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "Shylock", regia artistica Razvan Popa (Societatea Romana de Radiodifuziune).

Din partea Senatului UNITER s-au acordat: Premiul de excelenta - Alexandru Tocilescu (In Memoriam); Premiul pentru intreaga activitate - Valer Dellakeza (actor), Melania Ursu (actrita), Cristian Hadji-Culea (regizor), Judit Dobre-Kothay (scenografie) si Stefan Oprea (critica si istorie literara); Premiul special pentru muzica de teatru - Arpad Konczei, Premiul special pentru teatru de copii - Anca Zamfirescu, Premiul special pentru teatru de papusi - Liviu Steciuc.

In cadrul Galei au mai fost decernate: Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului 2011: "Ultimul pact" de Oana Maria Cajal; Premiu pentru critica de teatru - Monica Andronescu; Premiul British Council - Emil Boroghina, fondatorul Festivalului Shakespeare de la Craiova; Premiul presedintelui UNITER: doctorului Sandu Mihai Cociasu (Campania 'Artistii pentru artisti).

×