x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gala UNITER. Puterea unei bresle de aur

Gala UNITER. Puterea unei bresle de aur

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Sep 2020   •   16:26
Gala UNITER. Puterea unei bresle de aur

La mulți ani, UNITER, pentru cei 30 de ani!

 

Dorința de a sărbători valorile Teatrului Românesc și personalitățile lui din toate generațiile a fost mult mai puternică decât orice bariere și obstacole au stat în calea excelenței, la actuala celebrare de 30 de ani ai UNITER-ului, eveniment care s-a desfășurat la Craiova. A fost ales acest oraș nu întâmplător, ci pentru că s-a luat în considerare faptul că Teatrul „Marin Sorescu”a împlinit vârsta de 170 de ani. 2020 este un an care va rămâne în istorie.

Ion Caramitru, Președintele UNITER, amfitrionul Galei UNITER 2020 ©Maria Ștefănescu

O ediție atipică, după cum spunea amfitrionul serii, Ion Caramitru, pentru că s-a desfășurat în aer liber la Teatrul de vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, începând cu ora 22:30, unde toată lumea purta mască, dar și pentru că nu a avut fastul cu care eram obișnuiți la alte ediții.

 

Nu ne-am văzut pe scenele instituțiilor de spectacole, dar știm câte premiere sunt în pregătire. Oamenii din teatrele României lucrează și respiră pentru ca teatrul românesc să existe și să-și continue, prin toate generațiile, calea regală a atâtor împliniri. Mulți dintre noi nu ne-am văzut la scenă deschisă de luni de zile. Nu am simțit vibrația unui spectacol. Am simțit cum teatrul moare, încet - încet, în aceste luni de zile în care s-a mutat în online, unde parcă a lipsit povestea. Ne-a fost dor de scena scândurii, de actorii de Teatru. Și ce este mai minunat decât a fi împreună?

 

Amfitrionul Galei a fost și de această dată Ion Caramitru, care, cu harul său actoricesc, și-a păstrat aceeași seducție. Acesta a povestit despre Teatru, campionul libertății absolute, purtând însă masca suferinței. A ținut cu tot dinadinsul ca, și în acest context nefericit pentru lumea culturală, să nu se renunțe la acest proiect unic, la această Sărbătoare a Teatrului românesc.

 

Dar cu atât mai mult ne-am dorit să ne revedem, să fim împreună în această lume în care pandemia dă prioritate măștilor de protecție și decide dramatic asupra teatrului și instituțiilor de spectacole, știrbind bucuria sălilor pline și premiilor pe care le merită atâtea teatre, actori și regizori. Trăim într-un timp al provocării tuturor resurselor noastre umane, artistice, materiale, un timp care poate clinti bucuria, arta, ființa noastră umană. Acest festival a fost o sărbătoare a celor ce trăiesc și muncesc pentru teatru, un ritual suprem al vindecării prin artă. Niciunul din cei prezenți la acest eveniment nu îl va putea uita vreodată. El a consemnat puterea unei bresle de aur care poate aduce pe scenă iubirea și valorile slujitorilor scenei.

 

Teatrul a prins viață în parcul Romanescu prin scenografia purtând amprenta Irinei Moscu, în regia lui Bobi Pricop, în regia TV a Luminiței Dumitrescu, cât și sub oblăduirea minunatei Aura Corbeanu, director executiv, dar și a Pamelei Bojog Pricopie, a Simonei Stoica, Doinei Lupu, sau a Mariei Morar, printre alții, care s-au străduit să dea culoare și frumusețe acestei Gale printr-un efort infinit. Cuvintele sunt de prisos întrucât, chiar dacă nu ne-am putut îmbrățișa, nu ne-am putut strânge mâinile sau săruta, cu toții am simțit o bucurie rar întâlnită.

 

Este o poveste despre ceea ce am trăit cu toții la reîntâlnirea cu teatrul, într-o seară de toamnă, la Gala UNITER.

 

 

Spectacole de neratat pe scenele Teatrului Național

 

Răzvan Vasilescu și Mihai Călin în Butoiul cu pulbere. © Tudor Predescu

Miercuri, 7 octombrie, la Sala Pictură, de la ora 20.00, se joacă Butoiul cu pulbere, de Dejan Dukovski, în regia lui Felix Alexa, cu: Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Mihai Călin, Marius Bodochi, Istvan Teglas, Andrei Finți, Marcelo S. Cobzariu, Crina Semciuc/Ioana Mărcoiu/Alexandra Sălceanu, Florentina Țilea, Victoria Dicu și Alexandra Poiană/Amelia Ursu.

 

 

 

Maia Morgenstern, Virginia Rogin și Carmen Tănase în Gaițele. ©Oana Monica Nae

 

Luni, 5 octombrie, în Sala Mare, spectatorii vor putea urmări spectacolul găzduit Gaițele, de Alexandru Kirițescu, de la ora 20.00, în regia lui Gelu Colceag, avâdu-i în distribuție pe: Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Virginia Rogin, Manuela Hărăbor/Ioana Ancea, Tudor Aaron Istodor, Diana Cavallioti, Gabriel Fătu, Doina Teodoru/Andreea Chirițescu, Ionuț Ciocia și Cosmina Dobrotă/Mariangela Coldea.

 

 

 

A fost odată în România. ©Florin Ghioca

 

 

Vineri, 9 octombrie, la Sala Pictură, de la ora 20.00, spectacolul A fost odată în România, de Dragoș Huluba, Violeta Huluba și Eduard Adam, în regia lui Dragoș Huluba, cu: Ileana Olteanu, Dragoș Huluba, Violeta Huluba și Eduard Adam.

 

Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Sandra Ducuță în Class. © Florin Ghioca

 

 

Tot vineri, la Sala Atelier, se joacă, de la 20.00, spectacolul Class, de Iseult Golden și David Horan, regizat de Felix Alexa, avându-i în distribuție pe: Richard Bovnoczki, Gavril Pătru, Alexandra Sălceanu, Ciprian Nicula și Sandra Ducuță.

 

 

De-a baba oarba. © Florin Ghioca

 

La Sala Mică, de la ora 20.00, vineri, 9 octombrie, De-a baba oarba (după Jocuri în curtea din spate), de Edna Mazya, regia Radu Stoian, cu: Alexandra Spătaru, Radu Stoian, Florin Crăciun, Adrian Georgescu și Adrian Loghin.

 

 

Marius Manole în Revizorul. © Tudor Predescu

 

Sâmbătă, 10 octombrie, la Sala Studio, de la ora 19.30, se joacă Revizorul, de N.V.Gogol, regia Felix Alexa, cu: Marius Manole, Mihai Constantin, Ana Ciontea, Ilinca Manolache/Ada Galeş, Irina Movilă/Costina Cheyrouze, Claudiu Bleonț, Mihai Calotă, Istvan Teglaș, Marcelo Cobzariu, Armand Calotă, Eduard Adam, Lorena Luchian/Oana Pușcatu, Ovidiu Cuncea, Axel Moustache, Răzvan Popa, Cosmin Dominte, Natalia Călin, Iuliana Moise, Carmen Ungureanu şi cu vocea lui Mircea Albulescu.

 

Luminița, de la capătul tunelului. © Florin Ghioca

 

 

La Sala Atelier, de la ora 20.00, Luminița, de la capătul tunelului, de Radu F. Alexandru, regia Mircea Cornișteanu, cu: Constantin Cotimanis, Monica Davidescu/Iuliana Moise, Dragoş Stemate, Alexandra Poiană.

 

 

Florin Călbăjos și Emilian Mârnea în ArtOrchestra. © Daniel Radu

 

 

Iar la Sala Mică, tot de la ora 20.00, sâmbătă, ActOrchestra, o creație colectivă, un spectacol de muzică și pantomimă, în regia lui Horia Suru, costumele fiind semnate de Alina Herescu, avându-i în distribuție pe: Petre Ancuța, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea

 

 

Marian Râlea în Teatrul Național pentru Copii Abracadabra.

 

 

Sala Media va găzdui Teatrul Naţional pentru Copii, sâmbătă, de la ora 11.00, un spectacol pentru cei mici cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani.

 

Marius Rizea și Răzvan Popa în Allegro, ma non troppo.

 

 

Duminică, 11 octombrie, la Sala Mare, de la ora 20.00, Allegro, ma non troppo, de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa, cu: Gavril Pătru/Răzvan Popa, Marius Rizea, Eugen Cristea, Monica Davidescu/Costina Cheyrouze, Aylin Cadîr/Ileana Olteanu și Victoria Dicu/Raluca Petra.

 

 

Natalia Călin, Marius Manole și Raluca Aprodu în Memoria apei. © Florin Ghioca

 

 

La Sala Pictură, de la ora 20.00, Memoria apei, de Shelagh Stephenson, regia Erwin Șimșensohn, cu: Cecilia Bârbora, Medeea Marinescu/Natalia Călin, Raluca Aprodu, Marius Manole/Vitalie Bichir, Andrei Finți și Diana Dumbravă.

 

 

Matilda și groparii

 

Sala Atelier va găzdui, începând cu ora 20.00, spectacolul Matilda și groparii, de Stela Giurgeanu, regia Mircea Rusu, cu: Amalia Ciolan/Liliana Hodorogea, Cesonia Postelnicu/Tania Popa, Erika Băieşu/Oana Constantinescu, Fulvia Folosea/Cristina Constantinescu și Lari Giorgescu/Dragoş Ionescu.

 

 

M de la Murphy

 

Tot duminică, de la ora 20.00, la Sala Mică se va juca M De La Murphy. Conceptul, coregrafia și ilustrația muzicală: Andrea Gavriliu. Cu: Alexandru Chindriș, Eva Danciu, Roxana Fânață, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea și Tavi Voina.

 

Sala Media va găzdui, de la ora 11.00, Teatrul Naţional Pentru Copii, un spectacol pentru cei mici, cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani.

 

 

×