Câtă ambiţie pot avea unii organizatori de festivaluri de teatru ca să menţină, în aceste vremuri, astfel de evenimente! Cât de răbdători pot fi cu cei care dau banul pentru Cultură, smerindu-se chiar în faţa lor! De câte ori se mulţumesc cu puţinul! Şi asta numai ca un festival să perpetueze, să se ţină an de an, să fie în atenţia publicului. Un festival amânat e diminuat ca însemnătate. Sau poate dispărea. Iată de ce se ţin cu dinţii de ideea de a face tot posibilul să sărbătoreasca arta teatrală, în cadrul unui eveniment adresat unei comunităţi.
Un festival denumit “Gala VedeTeatru” a ajuns în acest an la a X-a ediţie. A fost iniţiat de Teatrul “George Ciprian” din Buzău (primul teatru de proiecte instituţionalizat în România postdecembristă), aducând pentru comunitatea de aici spectacole semnate de regizori importanţi sau având în distribuţie mari şi talentaţi actori: într-un cuvânt, vedete. De aici şi denumirea de “VedeTeatru”. S-a creat un public, care aşteaptă festivalul an de an. Juriul e format din spectatori fideli teatrului. Gala se ţine deci şi în acest an (18-25 mai), în pofida faptului că imobilul în care se află Teatrul “George Ciprian” este în renovare. Majoritatea spectacolelor din secţiunea principală se joacă în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, spaţiu neadaptat pentru teatru. De aceea, ca şi anul trecut, s-au ales producţii care nu implică decor special, tocmai pentru a putea fi jucate pe o scenă oarecare. Dar în acest an “vedeta” e chiar teatrul organizator al galei. Deci majoritatea spectacolelor sunt cele produse de Teatrul “George Ciprian”.
Am întrebat-o pe directoarea Galei, Marinela Ţepuş, din ce motiv a ales ca “vedetă” instituţia organizatoare şi ea ne-a spus că sunt cinci motive: “Pentru că este a zecea ediţie a festivalului buzoian de teatru, care, din 2013, se numeşte Gala Vedetelor – VEDETEATRU şi este dedicată vedetelor autentice din domeniul teatral, iar o dată la zece ani e bine să ne amintim că fără echipa acestui teatru nu ar fi existat un festival la Buzău; pentru că este primul teatru de proiecte cu finanţare de stat din România, care funcţionează perfect în acest fel din 1995; pentru că teatrul are spectacole cu vedete, care se joacă, de ani de zile, cu casa închisă; pentru că teatrul are spectacole cu decor minimal, care le conferă mobilitate, putându-se juca şi în spaţii mai puţin dotate tehnic, cum este sala de şedinţe a Consiliului Judeţean; pentru că este o ediţie aniversară şi merită să-i urăm Teatrului «George Ciprian» şi Galei pe care o organizează La mulţi ani!”.
Pe lângă Secţiunea oficială, vor exista şi alte secţiuni: Spectacole de stradă (Parcul Crâng), Întâlniri cu mari actori care au jucat în ultimii zece ani pe scena Teatrului din Buzău, cu directori ai unor teatre care au fost prezente în festival în cei zece ani, Audiţii ale unor spectacole de teatru radiofonic (la Biblioteca Judeţeană), Spectacole la Cafeneaua Artiştilor. Programul va cuprinde şi vernisajul unei expoziţii de păpuşi şi marionete, precum şi evenimente colaterale.