La 14 septembrie, de Ziua Crucii ¬ ziua
cand vara se ingana cu toamna – pleca dintre muritori actorul Stefan Iordache. Totul s-a intamplat fulgerator, iar lumea care l-a cunoscut si l-a apreciat a fost socata. S-a petrecut acum patru ani. Era o zi mohorata...
In acest an s-a anuntat o zi frumoasa, calduroasa... La Gruiu, acolo unde e inmormantat Stefan Iordache, va avea loc sambata o pomenire: o slujba religioasa pentru comemorarea amintirii celui care nu poate fi uitat.
Dupa patru ani de cand lipseste, multa lume spune cu regret ca nu se iveste "un alt" Stefan Iordache in randul tinerilor care pornesc pe calea actoriei. Un alt Stefan Iordache nu poate sa apara, caci fiecare actor mare e unic in felul lui. Dar golul (golurile), care se formeaza tot mai mult, trebuie sa se umple incetul cu incetul, ca de altfel maiestria actoriceasca, in timpul apropiat, poate deveni doar amintire.
Oricum, numele lui Stefan Iordache traieste prin efortul unor oameni de a-i tine vie memoria; de a-i face pe unii sa inteleaga ca Stefan Iordache a fost totuna cu teatrul si filmul romanesc, a fost totuna cu acele chipuri pe care le-a invesmantat pe scena si pe platoul de filmare. E ca si cum artistul ar avea grija de cultura publicului sau pe care il considera imparatul sau.
Ce traieste astazi cu numele Stefan Iordache? Mai intai sa amintesc Bursa de merit "Stefan Iordache", acordata pe parcursul anului universitar unui student UNATC, Facultatea de Teatru, specializarea Actorie (in valoare de 1.000 lei). In noul an de studii, Senatul UNATC va hotari pentru a patra oara cine e cel mai bun student care merita aceasta bursa, instituita de sotia artistului, regretata Michaela Tonitza Iordache, fost profesor la UNATC. Tot la aceasta institutie de invatamant de arta se acorda anual, in cadrul "Galei Absolventilor, Premiul "Stefan Iordache", in valoare de 1.700 lei.
Legat de tinerii actori, pe care acest maestru al scenei i-a admirat si i-a incurajat ori de cate ori a avut ocazia, este si Marele Premiu al Galei Tanarului Actor HOP, acordat in memoria lui Stefan Iordache, caci el a fost membru al juriului la mai multe editii ale acestui festival organizat la Mangalia. Daca in primii doi ani de la instituirea acestei distinctii (la inceput era denumita Premiul "Stefan Iordache" pentru cel mai bun actor, iar de doi ani – Marele Premiu "Stefan Iordache", care se acorda unui actor sau actrite) s-au invrednicit doi tineri, in ultimii doi ani "Marele Premiu" a revenit la doua tinere actrite. Valoarea premiului este de 4.000 de lei. Toata suma de bani a fost lasata de aceeasi Michaela Tonitza Iordache.
Isi amintesc de Stefan Iordache si la Bacau. La Festivalul STAR, acolo unde el a facut parte din juriu la prima editie (2006), s-a instituit un Premiu "Stefan Iordache" pe care il acorda unui interpret juriul format din elevi.
Anul trecut, cand s-au implinit 70 de ani de la nasterea actorului, mai multe festivaluri de film din tara au comemorat personalitatea lui Stefan Iordache.
In memoria lui, s-a nascut, in 2011, Festivalul de Teatru de la Caracal, iar in 2012 pe zidul superbului teatru din aceasta localitate a aparut o placuta cu "Teatrul Stefan Iordache".
La Calafat, acolo unde i s-au nascut parintii si unde el mergea vara, copil fiind, i s-a ridicat, in primavara acestui an, un bust. Atunci se anuntase ca ii va purta numele Casa de Cultura din Calafat... Deocamdata ii poarta numele Caminul Cultural din Gruiu – coltul de rai de pe pamant pentru Stefan Iordache –, acolo unde el si-a dorit sa odihneasca pe veci. Iar de Dincolo, unde ii este spiritul, cred ca vegheaza la spiritualitatea noastra, care astazi parca isi sterge din ce in ce conturul.
De Ziua Crucii, la Gruiu se aprinde candela si pentru sufletul bunului crestin Stefan Iordache.
Reteta reusitei lui Stefan Iordache
In cartea "Regele scamator Stefan Iordache", semnata de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, marele actor a dezvaluit cititorului si in special tinerilor care vor sa-i urmeze calea reteta reusitei sale: "… Se ia putin talent, se amesteca in proportii, dupa caz, cu inteligenta, se adauga multa truda, dupa aceea se intreaba si se consulta creierul, inima, ficatul si celelalte organe ce au domiciliul in casa corpului meu, construita de Mama, Dumnezeu si de mine, cu ajutorul, dus pana la sacrificiu, al spectatorului meu. Ma intorc catre mine, ma uit in oglinda, ma rasucesc spre cer, ma aplec spre tarana, stau cu urechea la panda si, dupa 40 ani de purgatoriu, astept un raspuns. Cei ce trudesc in mine, mai ales inima si creierul, care m-au ajutat sa nasc vreo 100 de oameni – copii ai mei – in toropeala care mi-a linistit bataile inimii si mi-a adormit gandirea intr-un somn dulce, dar, sigur, neodihnitor, imi raspund cu delicatete, gingasie, umor si mila: Nu esti NIMENI!
Vezi ultima intregistrare de la emisiunea Marius Tuca Show.