x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Grigore Leşe, în noua premieră a Teatrului Municipal din Baia Mare: ”Cazul Pintea Viteazul”

Grigore Leşe, în noua premieră a Teatrului Municipal din Baia Mare: ”Cazul Pintea Viteazul”

de Luminita Ciobanu    |    28 Noi 2013   •   13:17
Grigore Leşe, în noua premieră a Teatrului Municipal din Baia Mare: ”Cazul Pintea Viteazul”

Teatrul Municipal din Baia Mare prezintă sâmbătă, 30 noiembrie 2013, de la ora 18:00, o nouă premieră a stagiunii curente: ”Cazul Pintea Viteazul”, scenariul şi regia - Gavriil Pinte. Unul dintre protagoniştii montării este Grigore Leşe, care colaborează pentru prima dată cu teatrul băimărean. Din distribuţie mai fac parte Liviu Topuzu, Ruxandra Lăzărescu, Claudiu Pintican, Ştefan Mura, Mircea Gligor, Vali V. Popescu, Loredana Maghear, Adrian Pop şi Raul Conicica. Scenografia este semnată de Roxana Ionescu.

Managerul Teatrului Municipal, Claudiu Pintican, spune că noua producţie este integrată într-un plan mai amplu al Teatrului Municipal, de valorizare a tradiţiilor regionale.

Prin urmare, ”Cazul Pintea Viteazul” a fost transpus pentru comemorarea a 310 ani de la moartea unuia dintre eroii legendari ai Maramureşului, fără a se lua însă în calcul o restituire istorică. ”Nu o să vedeţi un spectacol despre personajul istoric. Eu nu fac teatru documentar, nici ilustrativ”, a afirmat regizorul Gavriil Pinte, accentuând pe de altă parte că a fost interesat de faptul că secole de-a rândul, oamenii au avut nevoie de Pintea ca model. “Am fost interesat de felul în care s-a fabulat despre Pintea”, a precizat regizorul, trecând în revistă întreaga mitologie populară despre faimosul haiduc maramureşean. Scenariul foloseşte aceste rezerve ale imaginarului, dar ţine seama şi de sensibilitatea spectatorului de astăzi”, a mai spus Pinte.

Acest punct de vedere a fost întărit şi de Grigore Leşe. ”Nu iubesc idilismele, contemplarea şi folcorul aşa-zis ancestral, dacă nu e aşa. Acest spectacol va fi cel mai bun din istoria Teatrului Municipal din Baia Mare, va fi un reper”, a spus Grigore Leşe, exprimându-şi încrederea că producţia băimăreană se va juca şi în alte oraşe ale ţării ori în străinătate.

Biletel au preţul unic de 50 de lei.



 

×