x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie

Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Mar 2024   •   08:20
Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie

Teatrul Stela Popescu revine în luna aprilie cu trei dintre titlurile sale de succes, panoramând diversitatea ofertei cu care a obişnuit publicul bucureştean.

Pe 3 aprilie, ora 19:00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, sunteţi invitaţi la spectacolul Hoțul din pendulă de Dario Fo, regia Alexandru Grecu.           În distribuție: Hoțul – Cristi Neacșu, Soția hoțului – Cristina Danu, Bărbatul – Sorin – Aurel Sandu, Femeia – Crina Matei, Ana – Irina Cărămizaru, Antonio – Cătălin Frăsinescu. Hoțul din pendulă vorbește despre devalorizarea sentimentelor în viața de cuplu și amendează egoismul fără remușcări care ne împinge spre aventura extraconjugală. Scrisă cu un sarcasm iute într-o Italie a anilor 1950 bigotă și tradiționalistă în care divorțul era interzis, iar menținerea aparențelor era ridicată la nivel de religie, piesa este complet valabilă și astăzi.

            Pe 7 aprilie, ora 19:00, la Palatul Național al Copiilor, Sala Mică, puteţi vedea Conu Leonida (1880 – 2023) de Ion Luca Caragiale, regia Radu Popescu, scenografia Kimberly Vintilă. În distribuție: Conu’ Leonida – Ion Haiduc, Efimița – Manuela Hărăbor, Safta / Bețivul – Ana-Maria Ivan. Conu’ Leonida este un „monstru sacru” al lumii noastre teatrale. Dar înainte de a fi un monstru, este un om prins în plasa informațiilor care vin peste el din mass media, care îi distrug lui și Efimiței liniștea somnului și a gândului. La 1880, ca și în 2023, asistăm la o veșnică poveste a societății noastre în care ”tot ce-i românesc nu piere”.

            Pe 10 aprilie, ora 19:00, Hedwig and the Angry Inch se poate vedea la Teatrul Metropolis, Sala Olga Tudorache, în regia, costumele și coregrafia lui Răzvan Mazilu şi decorul Adrianei Grand. În distribuţie : Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, Band-ul „The Angry Inch”: Backing vocals – Irina Cărămizaru și Cristina Danu, Pian – Johnny Bica, Baterie – Andrei Paraschiv, Chitară – Ciprian Pop, Chitară bas – Vlad Vedeș. Musicalul Hedwig and the Angry Inch de John Cameron Mitchell, muzica și versurile de  Stephen Trask a avut un impact extraordinar la public încă de la prima sa punere în scenă pe off-Broadway, din anul 1998. Câștigător al prestigioaselor Tony Award, Obie Award, Outer Critics Circle Award, spectacolul a fost aclamat în sute de producții pe scene de pe întreg mapamondul. Piesa a fost ecranizată în anul 2001, pelicula primind premiul pentru cel mai bun regizor la Sundance Film Festival și o nominalizare la Globul de Aur. Hedwig and the Angry Inch spune povestea unei existențe contorsionate între căutarea succesului pe scenă și găsirea împlinirii într-o existență zbuciumată și nonconformistă. Încercările incredibile prin care trece Hedwig, dar mai ales asumarea și sensibilitatea cu care le dezvăluie publicului pe acorduri de rock, au făcut ca în jurul piesei să se țeasă o aură de cult pentru iubitorii genului de musical. Hedwig nu este un manifest pentru un anumit tip de sexualitate, ci o experiență teatrală cu un mesaj profund uman ce îndeamnă la deschidere și empatie față de suferința pe care o resimte, de fapt, fiecare ființă umană.

 

 

 

×