x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru În Giuleşti, o frumoasă sală de spectacole

În Giuleşti, o frumoasă sală de spectacole

de Maria Sârbu    |    18 Sep 2011   •   21:00
În Giuleşti, o frumoasă sală de spectacole

O sala de spectacole nou amenajata a fost inaugurata vineri seara in Bucuresti, in Calea Giulesti numarul 16. Este vorba de Sala Mare a Operei Comice pentru Copii (OCC), institutia care a primit, acum doi ani, de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cu aprobarea primarului Sorin Oprescu, cladirea fostului Teatru Giulesti, dupa cum afirma Smaranda Oteanu-Bunea, directorul Operei Comice. Cu acest prilej, a fost gandit un frumos spectacol intitulat 'Copiii si magia muzicii', oferit gratuit publicului de orice varsta chiar in prima zi a evenimentului aniversar 'Zilele Bucurestiului'.

Spectacolul 'extraordinar' a cuprins: fragmente din baletul 'Mirandolina' dupa 'Hangita' lui Carlo Goldoni (regia si coregrafia Mihai Babuska), celebre arii din opere, operete, musical-uri, dar si canzonete, dansuri academice, dansuri moderne. In deschiderea spectacolului au cantat solistii-copii Roberta si Bogdan, alaturi de cei mai mici colaboratori: Ana si Teddy, dupa care scena a fost dominata de balerinii si solistii lirici ai companiei.

A fost impresio­nant sa vezi cum in­terpretii i-au fascinat deopotriva pe copiii de orice varsta si pe maturi. Parca asistau la o lectie. Conduce­rea OCC nu-si pro­pune montarea aici, bunaoara, a operei 'Carmen'; ar fi dificil pentru copii ca sa o inteleaga, dar intr-un spectacol de genul celui prezentat vineri ariile din 'Carmen' au placut tuturor. 'Celebrele arii din marile opere, care nu se preteaza a fi adaptate spectacolului pentru copii trebuie stiute. Ceea ce a fost aici i-a prins', marturisea Smaranda Oteanu-Bunea. Sala Mare are 400 de locuri, dar in curand capacitatea ei va fi de aproximativ 500 de locuri.

Copiii vor veni la Opera Comica la programul obisnuit, luni si marti (orele 14:00 si 16:00). Vor exista insa, din octombrie, cand incepe stagiunea, si spectacole de week-end, asemanatoare celui de vineri seara, cu intrarea libera, 'asta numai ca sa invete lumea drumul la sala'. Spectacolele de seara vor fi pentru copii de toate varstele, pentru adolescenti, care sa poata sa guste 'o muzica asa cum sunt arii de opera, sa-i inveti si chestii serioase si totodata sa asiste la o reprezentatie cu balerini si solisti vocali'. Putem spune ca Teatrul din cartierul Giulesti a devenit si o scoala a copiilor.

Sala are o acustica foarte buna ('Cladirea era faimoasa prin acustica ei inca de cand a fost construita - 1927-1929, autor arhitectul Horia Creanga', sustine directoarea), are si fosa de orchestra.

Opera Comica s-a mutat in actualul sediu dupa ce a facut curatenie in spatiile care i-au fost date – cele mai importante parti ale cladirii: Sala Mare, foaier, magazii, cabine etc. 'Curatenia' s-a facut pe banii pentru reparatii si 'nu pe investitii', spune directoarea. In 2010 a inceput stagiunea in foaierul alb (deasupra foaierului mare, de jos), renuntandu-se la Palatul Copiilor, acolo isi sustinea spectacolele Opera Comica si platea chirie. In primavara a fost gata 'o sala mult mai mare, numita '74', de la subsol si care e studio de inregistrare. De la 100 de locuri din foaier s-a trecut la 250 de locuri in studio si acum in Sala Mare, la care s-a lucrat sase luni. Inainte de asta, spatiul servise drept studio tv.

×
Subiecte în articol: teatru