x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Începe Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, la Timișoara

Începe Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, la Timișoara

22 Mai 2022   •   11:00
Începe Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, la Timișoara

Începe Festivalul Euroregional de Teatru TESZT la Timișoara. Reuneşte 24 de spectacole produse în ultimii trei ani în Europa, toate fiind traduse în română, maghiară şi engleză.

Al 13-lea Festival Euroregional de Teatru TESZT începe duminică, cu spectacolul companiei Forte din Budapesta - „Balade scurte sângeroase", inspirat din proza scurtă a scriitorului maghiar Ady Endre.

Va urma de la 20.00 o super-producţie a teatrului-gazdă, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara, spectacolul „Tragedia omului" , de Madach Imre, în regia lui Silviu Purcărete, iar la 23.00 primul eveniment al seriei de concerte din boostTESZT13, concertul de jazz al trioului Lukacs MiklĂłs Cimbiosis.

Evenimentele din cadrul TESZT au loc în aer liber (curtea Garnizoanei şi cartierul Iosefin), în Studioul Franciscan, în sălile Teatrului Maghiar, Sala Mare a Teatrului Naţional şi în Atelierul de pictură din Palatul Culturii, care a fost reamenajat ca spaţiu de spectacole special pentru festival, potrivit unui comunicat al Teatrulului Maghiar de Stat din Timişoara.

Spectacolele în aer liber deschid fiecare zi de festival în 23-28 mai.

Pe lângă trupele timişorene Unfold Motion ("Je suis Giselle"), Teatrul Basca ("Animal crossing"), cu acces gratuit, Compania independentă Arte-Factum şi coproducţia Teatrului Maghiar cu Civicultura şi Asociaţia Diogene ("Oraşul paralel"), Extensia- TESZT aduce două producţii italiene capitavte: "O singură răsuflare" se desfăşoară în mişcare, pe stradă, şi este o reapropiere fizică de noi înşine şi de alţi oameni prin intermediul dansului, iar super-producţia "Moby Dick" - Teatro dei Venti promite un show cu o arhitectură spectaculoasă în Piaţa Operei.

Un element distinctiv al festivalului este seria de întâlniri cu artiştii de după spectacole.

Spectatorii sunt invitaţi la finalul fiecărei zile de festival să mai rămână în foaierul Teatrului Maghiar pentru a asculta discuţiile moderate de Kovacs Balint, jurnalist cultural din Budapesta, cu protagoniştii spectacolelor şi cu oameni de teatru prezenţi la festival.

Traducerea simultană la cască va fi în română, maghiară, engleză, iar spectatorii au ocazia de a pune întrebări şi de a interacţiona cu regizorii şi actorii din programul zilei respective.

Pe celebra canapea albastră din foaierul Teatrului Maghiar vor fi prezenţi regizorii şi coregrafii Horvath Csaba (22 mai), Adrian Sitaru, Lavinia Urcan (23 mai), KristĂłf SzabĂł (24 mai), Josef Nadj (25 mai), Lee Delong, Kocsardi Levente (26 mai), Ivo Dimchev, Urban Andras, Victor Dragoş (27 mai), Stefano Te, Marco Chenevier (28 mai), Tomi JaneĹžič şi Szikszai Remusz (29 mai).

TESZT (22-29 mai 2022) reuneşte 24 de spectacole produse în ultimii trei ani în Europa, toate fiind traduse în română, maghiară şi engleză.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în foaierul Teatrului Maghiar, duminică, de la 16.30.

(sursa: Mediafax)

×