x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Start FNT33

Start FNT33

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Oct 2023   •   10:45
Start FNT33

Festivalul Național de Teatru (FNT) – a 33-a ediție – începe vineri, 20 octombrie, la București.

Manifestarea teatrală de amploare va dura 11 zile și va oferi publicului diverse spectacole și evenimente legate de arta scenică.

Deschiderea oficială are loc la ora 17.00, în Foaierul Tapiserii al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București,

Selecția FNT33 include 30 de producții de teatru din România și trei spectacole străine. În program sunt cuprinse și dezbateri, conferințe, expoziții, evocări, lansări de carte de teatru, spectacole lectură, ateliere de creație, prezentări de instituții și proiecte culturale, întâlniri și dialoguri cu artiști invitați, evenimente online, spectacole radiofonice, precum și „FITS la FNT” – un focus asupra Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 30.

Echipa de curatori FNT 2023 – formată din Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari – a vizionat peste 150 de spectacole, cu premieră în stagiunea 2022-2023, realizate în teatre de stat și teatre independente. Curatorii au optat pentru creatori și creatoare cu estetici diferite și limbaje teatrale variate, alegând producții pe care le-au considerat relevante pentru tema din acest an a Festivalului Național de Teatru: „FNT, laboratoarele sensibilului”. Ei s-au lăsat ghidați în alegere de aceste principii generale: calitatea de cercetare artistică a spectacolului; atmosfera de laborator teatral recognoscibilă, într-o formă sau alta, în produsul scenic finit; potențialul de creștere a unor echipe teatrale; reprezentativitatea; componenta etică sau interesele publicului.

Astfel, spectatorii vor avea parte de producții pe texte de autori autohtoni și străini, semnate de directori de scenă cu experiență sau mai tineri regizori – cu estetici diferite, montate în teatre, aflate în subordinea Ministerului Culturii, teatre finanțate de consiliile județene sau municipale, în teatre independente.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Festivalul National de Teatru