Aflati la varsta a treia, dar avand spirit tineresc, au venit de pretutindeni ieri, la Teatrul Odeon, actori aflati in viata din seria 1961 a Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica – INATC (astazi UNATC). Au spus "prezent" la strigarea catalogului. Iar strigarea a facut-o Sanda Manu, cea care le-a fost unora dintre ei profesor. Inainte de a rosti numele "studentilor" din cele patru clase, care au intrat la INATC cu 54 de ani in urma, Sanda Manu li s-a adresat ca si cum ar fi fost la catedra, bineinteles la catedra vietii: "Nu stiu cati ati ramas, dar in catalog sunteti toti (…). Dintre dumneavoastra au plecat multi, a plecat si omul vietii mele (Stefan Tapalaga, absolvent al aceleiasi promotii, a fost sotul Sandei Manu – n.r.). Sunteti norocosi. O sa ajungem cu totii Acolo. Noi am ramas ca sa multumim ca existam".
Sanda Manu a multumit norocului ca si-a facut ucenicia in ale uceniciei langa ei, caci i-au daruit "energie, inspiratie, putere" si i-au intarit convingerea ca teatrul inseamna Actor.
Alaturi de Sanda Manu s-au aflat alti trei profesori ai "studentilor" din sala: Silvia Cucu, Grigore Nagacevschi si decanul de varsta al profesorilor acestei serii Elena Negreanu, care are 93 de ani. Fiecare dintre ei a avut ceva de spus din lectia de viata personala, transmitand niste farame de intelepciune. A adus un omagiu intregii promotii cel care a animat acest eveniment – Alexandru Lazar, absolvent in aceeasi serie. El a si editat albumul promotiei 1961, la 50 de ani de la absolvire, intitulandu-l: "Pe cai mari... calarind doua secole!". S-au amuzat toti atunci cand Alexandru Lazar a citit poemul pe care l-a consacrat colegilor: "Aduceri aminte... (Oare va mai amintiti!)". Reactia a fost: Ne amintim.
Catalogul s-a strigat in ordine alfabetica. Cei prezenti au venit in fata, unul cate unul. Unii au venit din provincie, unii din tari straine, unde s-au stabilit. Unii nu au fost de gasit, unii sunt bolnavi, neputand veni. Unii dintre cei plecati au fost reprezentati de cineva din familie, pentru a se mentine memoria, pentru a le tine numele alaturi de cei de care s-au format si au slujit arta. In aplauze indelungi a fost insotit numele strigat al lui Gheorghe Dinica, cand nobila sa sotie, Gabriela Dinica, a iesit in fata salii. In album, Alexandru Lazar ii dedica regretatului actor o epigrama si o creatie epica – "Balada Regelui nostru..." –, spunand "povestea lui".
S-au auzit peste 50 de nume reunite in patru clase de actori, cu patru mari profesori in frunte, toti plecati pe Celalalt Taram: Ion Fintesteanu, George Dem. Loghin, Moni Ghelerter si Dina Cocea. Toti patru o fi strajuit la bucuria reintalnirii celor din Sala de la Majestic. S-au prezentat ieri la "scoala", intre altii, Adriana Filipescu, Ion Abrudan, Ileana Anghelescu, Adriana Popovici Brebulescu, Petre Dinuliu, Constantin Draganescu, Ion Gheorghe-Arcudeanu, Vasile Gheorghiu, Alexandru Hasnas, Genoveva Lemnaru-Matici, Marin Moraru, Papil Panduru, Adriana Pitesteanu, Cornel Poenaru, Eugen Racoti, Nicolae Scarlat, Raul Serrano – argentinianul care a revenit cu aceasta ocazie in Romania dupa 50 de ani, Traian Stanescu, Candid Stoica, Julieta Strambeanu-Weiller, Melania Ursu. A strigat "prezent", dar inregistrata audio, Dorina Lazar, care ieri era plecata din tara.
Seara, absolventii de acum o jumatate de secol au mai avut o intalnire, la un restaurant din Bucuresti. Cu siguranta ca au fost mai multi.