x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La jubileul unei mari promoţii de actori

La jubileul unei mari promoţii de actori

de Maria Sârbu    |    27 Iun 2011   •   21:00
La jubileul unei mari promoţii de actori

Aflati la varsta a treia, dar avand spi­rit tineresc, au venit de pretutindeni ieri, la Teatrul Odeon, actori aflati in via­ta din seria 1961 a Institutului Na­tional de Arta Teatrala si Cinema­to­grafica – INATC (astazi UNATC). Au spus "prezent" la strigarea catalogului. Iar strigarea a facut-o Sanda Manu, cea care le-a fost unora dintre ei profesor. Inainte de a rosti numele "studentilor" din cele patru clase, care au intrat la INATC cu 54 de ani in urma, Sanda Manu li s-a adresat ca si cum ar fi fost la catedra, bineinteles la catedra vietii: "Nu stiu cati ati ramas, dar in catalog sunteti toti (…). Dintre dumneavoastra au plecat multi, a plecat si omul vietii mele (Ste­fan Tapalaga, absolvent al aceleiasi promotii, a fost sotul Sandei Manu – n.r.). Sunteti norocosi. O sa ajungem cu totii Acolo. Noi am ramas ca sa multumim ca existam".

Sanda Manu a multumit norocului ca si-a facut ucenicia in ale uceni­ci­ei langa ei, caci i-au daruit "ener­gie, inspiratie, putere" si i-au intarit con­­vingerea ca teatrul inseamna Ac­tor.

Alaturi de Sanda Manu s-au aflat alti trei profesori ai "studentilor" din sa­la: Silvia Cucu, Grigore Na­ga­cevschi si decanul de varsta al profesorilor acestei serii Elena Negreanu, care are 93 de ani. Fiecare dintre ei a avut ceva de spus din lectia de viata personala, transmitand niste farame de intelepciune. A adus un omagiu intregii pro­motii cel care a animat acest eveniment – Alexandru Lazar, absolvent in aceeasi serie. El a si editat albumul promotiei 1961, la 50 de ani de la absolvire, intitulandu-l: "Pe cai mari... calarind doua secole!". S-au amuzat toti atunci cand Alexandru Lazar a ci­tit poemul pe care l-a consacrat co­le­gilor: "Aduceri amin­te... (Oare va mai amintiti!)". Reac­tia a fost: Ne ami­ntim.

Catalogul s-a strigat in ordine alfabetica. Cei prezenti au venit in fata, unul cate unul. Unii au venit din pro­vin­cie, unii din tari straine, unde s-au sta­bilit. Unii nu au fost de gasit, unii sunt bolnavi, neputand veni. Unii dintre cei plecati au fost reprezentati de cineva din familie, pentru a se men­tine memoria, pentru a le tine nu­mele alaturi de cei de care s-au format si au slujit arta. In aplauze in­de­lungi a fost insotit numele strigat al lui Gheor­ghe Dinica, cand nobila sa sotie, Gabriela Dinica, a iesit in fata salii. In album, Alexandru La­zar ii dedica regretatului actor o epi­gra­ma si o creatie epica – "Balada Re­­ge­lui nostru..." –, spunand "po­ves­tea lui".

S-au auzit peste 50 de nume reu­ni­te in patru clase de actori, cu patru mari profesori in frunte, toti plecati pe Ce­lalalt Taram: Ion Fintesteanu, Geor­ge Dem. Loghin, Moni Gheler­ter si Dina Cocea. Toti patru o fi stra­juit la bucuria reintalnirii celor din Sa­­la de la Majestic. S-au prezentat ieri la "scoala", intre altii, Adriana Fi­­lipescu, Ion Abrudan, Ileana An­ghe­lescu, Adriana Popo­vici Brebulescu, Petre Dinuliu, Con­stan­tin Dra­ga­nescu, Ion Gheorghe-Ar­­cudeanu, Vasile Gheorghiu, Ale­xan­dru Has­nas, Genoveva Lemnaru-Ma­tici, Ma­rin Moraru, Papil Pandu­ru, Adriana Pitesteanu, Cornel Po­e­­naru, Eugen Racoti, Nicolae Scar­­lat, Raul Serrano – argentinia­nul care a revenit cu acea­s­ta ocazie in Ro­mania dupa 50 de ani, Traian Sta­­nescu, Can­did Stoi­ca, Julieta Strambeanu-Weiller, Melania Ursu. A strigat "pre­zent", dar in­re­gistrata audio, Dorina Lazar, care ieri era plecata din tara.

Seara, absolventii de acum o jumatate de secol au mai avut o intalnire, la un restaurant din Bucuresti. Cu siguranta ca au fost mai multi.

×