x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Palatul Mogoşoaia, actorii au însufleţit locul. Academia Itinerantă Andrei Şerban 2012, la final

La Palatul Mogoşoaia, actorii au însufleţit locul. Academia Itinerantă Andrei Şerban 2012, la final

de Maria Sârbu    |    22 Iul 2012   •   10:15
La Palatul Mogoşoaia, actorii au însufleţit locul. Academia Itinerantă Andrei Şerban 2012, la final

O dupa-amiaza, in toiul verii, la Palatul Mogosoaia… Aici isi incheia activitatea de doua saptamani Academia Itineranta Andrei Serban, editia 2012. Aici au stat zeci de tineri interesati de laboratorul interdisciplinar de creatie in jurul personalitatii lui Andrei Serban, regizorul si pedagogul care aduna in jurul sau de cativa ani tineri actori si artisti din alte zone culturale, sustinand ateliere. Au fost selectati peste 60 de tineri, cazati in Casa de oaspeti a complexului. Dar au venit si artisti pe cont propriu, dormind in cort, numai sa poata participa la ateliere. Aceasta editie a fost organizata de ICR si TNB prin Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala 'Ion Sava'.

Reputatul regizor a acceptat spectatori, in numar restrans, la finalul editiei, care a avut doua sesiuni (8-14 iulie si 15-21 iulie). Nu s-a vazut nimic din bucataria acestei academii itinerante, nu s-a vorbit despre lucrul in laborator. Publicul insa a vazut vineri improvizatii facute pe doua teme: Shakespeare si Caragiale, teme alese de Serban odata ajuns la Mogosoaia. Caci asa cum spunea el, atunci cand a vazut din nou aceste locuri a spus ca aici trebuie lucrat Shakespeare, ca e un loc shakespearian. Atat Palatul lui Brancoveanu, cat si celelalte cladiri, dar si curtea, locul din fata biserici, beciurile, padurea din preajma – toate pot fi spatii de joc pentru piesele marelui dramaturg englez.

Despre cea de-a doua tema, Andrei Serban marturisea: 'Fiind aici, m-am gandit ca e Anul Caragiale si, cum nu am fost invitat de nici un teatru sa pun in scena Caragiale, m-am gandit sa-i aduc un omagiu acestui unic autor mare pe care il avem; ca trebuie sa facem ceva sa-l omagiem'.

La aceste ateliere, Andrei Serban nu este pe post de regizor, ci isi asuma rolul de a educa. Are ce le oferi tinerilor in domeniu: a lucrat mult prin lume, montand spectacole de teatru si opera; a stat multi ani langa mari maestri, precum Peter Brook si Jerzy Grotowski, a stat langa mari maestri americani, iar de 20 de ani este profesor la Columbia University.

Au fost cateva ore de vizionare a exercitiilor inspirate din opera lui Caragiale si a lui Shakespeare. Fiind vorba de improvizatie, rezultatele mi s-au parut impresionante. Din cele sapte zile, cat a lucrat cel de-al doilea grup (15-21 iulie), o zi a fost dedicata lui Caragiale si celelalte sase lui Shakespeare. Andrei Serban le-a sugerat participantilor la ateliere sa incerce sa lucreze niste schite scurte de Caragiale, texte cunoscute si mai putin cunoscute. A fost de fapt o lectura, insa personajele caragialiene bine stapanite de interpreti. Momentele s-au desfasurat in muzeu.

Apoi, Andrei Serban, pe de o parte spectator, pe de alta parte un profesor atent, a invitat spectatorii in calatoria prin locurile in care au lucrat cei implicati texte de Shakespeare. Fiecare exercitiu a durat zece minute. Au colaborat impreuna, la o piesa: actori, scenografi, regizori, dramaturgi. Au demonstrat ca se poate face in zece minute ceea ce este esential in piesa, alegand cele mai importante replici.

Am vazut exercitii cu: 'Visul unei nopti de vara' -pe o alee, 'Hamlet', actul III si V – primul in interior, al doilea in padure, Richard III – in pivnita; 'Romeo si Julieta' - langa biserica, 'Cum va place' – in parc; 'Furtuna' – pe malul lacului; 'Iulius Caesar' – in fata Palatului dinspre lac, pe scari, pe balcon.

A fost o incantare, pentru ochi si suflet. Acest loc binecuvantat emana energie. La Mogosoaia, intr-o dupa-amiaza, cand canicula s-a potolit, dupa cateva ore de Caragiale si Shakespeare, directorul Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, Doina Mandru, imi spunea despre cele intamplate aici in cele doua saptamani: 'Actorii au insufletit acest loc, ei s-au amprentat locului, precum cuvintele…'
×