x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Liniște în culise!, o comedie spumoasă, în premieră, la Teatrul Nottara

Liniște în culise!, o comedie spumoasă, în premieră, la Teatrul Nottara

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Oct 2021   •   17:43
Liniște în culise!, o comedie spumoasă,  în premieră, la Teatrul Nottara

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, are plăcerea să vă anunțe premiera spectacolului Liniște în culise! de Michael Frayn (tradaptarea: Petre Bokor), în regia lui Alexandru Jitea. Din distribuție fac parte: Cerasela Iosifescu, Șerban Gomoi, Diana Roman, Alexandru Mike Gheorghiu, Luminița Erga, Sorin Cociș, Raluca Gheorghiu,                         Mihai Marinescu, Rareș Andrici. Decorul este semnat de Ștefan Caragiu, iar costumele sunt realizate de Liliana Cenean. Reprezentația în regim de premieră va avea loc pe 21 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu.

 

Liniște în culise! este una dintre cele mai montate piese pe scenele din întreaga lume, comicul de situație conținând un filon universal ce face recognoscibile toate momentele neprevăzute, răsturnările de situație și aventurile prin care trec personajele. Construită pe structura piesei în piesă, Liniște în culise! spune povestea unei trupe de teatru care pregătește o premieră, urmărind relațiile furtunoase între actori, cu festele pe care și le joacă și cu tensiunea care se resimte și pe scenă, nu doar în culise. Piesa semnată de Michael Frayn a câștigat Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună comedie, Premiul London Evening Standard pentru cea mai bună comedie, iar în 2013, într-un top al pieselor preferate de britanici, a ieșit pe locul al doilea, după History Boys de Alan Bennett și înaintea lui Hamlet.

 

„Și acum sunt uimit de succesul acestei piese, când am scris-o credeam chiar că nu o să fie vreodată montată. Piesa începe cu repetiția de costume și toate problemele care apar. Actul al doilea se petrece după două luni de turneu și se concentrează pe relațiile dintre actori, vedem cum legăturile amoroase complică reprezentația, iar în ultimul act, vedem la finalul turneului, din față, cum problemele din culise se reflectă pe scenă, făcând imposibilă desfășurarea spectacolului.” (Michael Frayn).

 

„În general, îmi plac foarte mult comediile, am jucat mai mult comedii, mă simt atras de acest gen și, după ce am citit traducerea dlui Bokor, de la soția lui, dna Maria Bokor, mi-am dat seama că este foarte ofertantă și că mi-ar plăcea să o văd pusă în scenă. Este vorba despre o trupă de teatru, care nu este foarte bună, cu actori mai puțin buni, cu un regizor nu prea bun, care se chinuiește să rezolve un text nici el foarte bun, și apar tot felul de accidente, ba tehnice, ba umane, ba regizorale, și toți se străduiesc să ducă spectacolul la bun sfârșit. În două variante se joacă la public: una în care publicul vede din culise ceea ce se întâmplă cu actorii în timpul spectacolului și cum rezolvă ei toate accidentele, toate scandalurile, certurile; cea de-a două, în final publicul vede spectacolul normal, din față, când se nasc din nou o serie de accidente de natură umană, se ceartă, își fac farse. E un prilej de a găsi tot felul de gaguri.” (Alexandru Jitea)

 

×