x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru ”Lumină lină”, la Sibiu

”Lumină lină”, la Sibiu

de Maria Sârbu    |    30 Mai 2012   •   12:09
”Lumină lină”, la Sibiu

'Lumina lina luminie / Lumina nemailuminand / Lumina nu-i decat orbia / Ce leaga cerul de pamant'… Asa spunea Ioan Alexandru. Asa spunea Victor Rebengiuc, facand carare spre luminisul in care sta frumoasa opera a acestui poet, carare impresurata cu muzica de suflet a lui Grigore Lese scoasa din strafundul civilizatiei noastre.

Aceste trei nume impreunate in spectacolul 'Lumina lina' au adunat, marti seara, la casa Sindicatelor din Sibiu atata lume incat erau oameni 'catarati si pe pereti', vorba domnului Rebengiuc. Era publicul Festivalului International de Teatru. Erau multi, multi tineri, dornici de poezie, de frumos, de ceea ce e autentic. Pentru toti parea o purificare a gandului si a sufletului in bezmeticul univers in care vietuim. Autentic si sublim, precum arta fiecaruia dintre cei trei: poetul, actorul si muzicianul.

E un proiect gandit de Grigore Lese, care l-a invitat pe Victor Rebengiuc sa porneasca impreuna in calatoria lirica si muzicala intru omagierea lui Ioan Alexandru. Dupa ce a fost prezentat la Bucuresti si la Alba Iulia, cu un succes extraordinar, spectacolul 'Lumina lina' continua sa bucure, sa imbogateasca spiritual, sa indemne la contemplare. E tocmai ceea ce se cere de la orice arta.

Marti seara, in cadrul Festivalului de la Sibiu, pe scena Teatrului 'Radu Stanca', a putut fi admirata si arta unui deosebit artist din Taiwan, Wu Hsing-Kuo, care a avut o extraordinara performanta actoriceasca in 'Regele Lear'. In aceasta productie de la Contemporany Legend Theatre, bazata pe traditie si modernitate, el a dat, de unul singur, nastere mai multor personaje din piesa shakespeariana, insotit fiind pe scena doar de un grup de instrumentisti.

Festivalul de Teatru de la Sibiu continua pana duminica inclusiv, evenimentele programate avand menirea sa demonstreze: 'Cultura face diferenta'.

×