x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru MAY B , spectacolul coregrafei de celebritate mondială Maguy Marin, la TESZT13!

MAY B , spectacolul coregrafei de celebritate mondială Maguy Marin, la TESZT13!

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Mai 2022   •   10:06
MAY B , spectacolul coregrafei de celebritate mondială Maguy Marin, la TESZT13!

MAY B în premieră la Timișoara – un spectacol care cucerește timpul! Duminică, 22 mai 2022, va începe  a treisprezecea ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara - TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely – care reunește 24 de spectacole de teatru, dans contemporan, performance și concerte din 11 țări.

Unul dintre  cele mai așteptate evenimente este May B, spectacol de dans contemporan din Franța, creat de  coregrafa  de celebritate mondială Maguy Marin, un nume gigantic al artei dansului,  pornind de la opera lui Samuel Beckett. Evenimentul va avea loc în 24 mai 2022 de la 20:30 în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” și durează 90 minute.

„May B” a fost creat în anul 1981 și are peste 450 de reprezentații până azi: un spectacol care, de 40 de ani, își schimbă distribuțiile și se transfigurează, dar rămâne la fel de puternic, de  copleșitor, un eveniment, pentru Timișoara, cât o capitală culturală europeană. Raportându-se la muzica lui Franz Schubert și Gavin Bryars, „May B” reproduce o replică din piesa „Sfârșitul jocului” de Beckett: „Gata, e gata, e aproape gata, trebuie să fie aproape gata”. Coregrafa spunea că scopul dansatorilor a fost „să clădească un limbaj artistic în forma sa cea mai deconstruită pentru a căuta locul unde mișcările contractate ale teatrului se întâlnesc cu limbajul coregrafic.”

 Maguy Marin (n.1951) a studiat cu Maurice Béjart și a influențat puternic dansul modern francez în anii 1980. În prezent trupa sa este rezidenta Centrului RAMDAM din Lyon. A declarat: 'Nu mă identific cu această lume definită pentru noi de către economia de piață, media, consumerism și diferite tipuri de opresiuni complexe și crescânde, printre care e și războiul. Nu sunt fanatică, dar nu accept această lume.''

Cei zece interpreți din „May B” abia par umani – un ansamblu de suflete pierdute, cu fețele acoperite cu lut. Împreună sau separat, gesturile lor sunt distilate în amestecuri repetitive, iar cuvintele lor sunt dezordonate și înlocuite cu suspine și mormăieli ritmate. Cu o individualitate din ce în ce mai expresivă, un gest tandru sau un zâmbet răutăcios dă viață personalității fiecărui personaj. Însingurarea, trecerea timpului, bătrânețea, micile bucurii sau tristeți ale vieții, paradoxul - aceste teme fac conexiunea cu întregul concept al Festivalului TESZT, dedicat în acest an reîntâlnirii cu publicul și teatrul după pandemia Covid19. 

 

Spectacolul va fi prezentat la Timișoara în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara -TESZT.

 

Credit foto: Herve Deroo

 

 

×