x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Monica Davidescu: "Abia aştept septembrie"

Monica Davidescu: "Abia aştept septembrie"

de Roxana Ioana Ancuta    |    24 Iun 2008   •   00:00
Monica Davidescu: "Abia aştept septembrie"

Monica Davidescu: despre nevoia actorilor de a juca teatru chiar şi atunci cînd se încheie stagiunea. Teatrul în aer liber.



Monica Davidescu: despre nevoia actorilor de a juca teatru chiar şi atunci cînd se încheie stagiunea. Teatrul în aer liber.

  • Jurnalul Naţional: De ceva vreme faci apologia teatrului în aer liber. Vrei să convingi actorii să vină să joace în parcuri, acolo unde există amfiteatre. Ideea ţi-a venit în momentul în care în Parcul Naţional, fostul 23 August, a avut loc, timp de cinci zile, o manifestrare culturală de amploare...
Monica Davidescu: Mă rog, ideea nu îmi aparţine, acest lucru a fost făcut de mulţi alţii înaintea mea, dar în momentul în care am văzut acest loc, bine pus la punct, mi-am adus aminte de vara din 2002, pe care am petrecut-o la mare cu "Tache, Ianche şi Cadîr". Acolo am jucat numai în teatre de vară. Singura mare problemă pe Litoral a fost că eram înconjuraţi de prea multe terase, de unde se auzeau toate genurile de muzică. A fost singurul motiv care ne-a împiedicat să continuăm turneul de la mare. În Bucureşti, cu cîteva boxe şi microfoane de captare, se poate juca teatru foarte bine în amfiteatru, în aer liber. Ideea este să pornim cu piesele care se joacă în teatrele underclouds sau underground.

Viziune

  • Pe timpul verii, actorii intră în vacanţă. Poate vor şi ei o pauză. Crezi că ar fi de acord să vină şi să joace pe scena teatrelor de vară?
În vacanţa de două luni, cît ţine acest relaş al actorilor, se poate face şi vacanţă, şi ministagiune. Actorii pot juca prin rotaţie cîte o săptămînă sau, mă rog, cîteva zile, dar direcţiile teatrelor sînt cele care pot alege piesele pe care să le pună în scenă la teatrele de vară şi să facă un program satisfăcător pentru toată lumea. Aş dori să fie folosit acest spaţiu, iar lumea să vină să vadă teatru, pentru că oamenilor li se dă atît de puţin ca artă... Unii nu-şi permit să vină la teatru sau la cinema pentru că n-au bani de bilet, dar aici, aşa cum a fost şi săptămîna uşilor deschise în cadrul manifestării Parcul Artelor, oamenii au avut artă gratis. Pentru cei care nu-şi pot permite o vacanţă, pentru cei care se relaxează mergînd în parc, ar trebui să se poată face acest lucru în mai multe parcuri din Bucureşti şi din ţară. Asta îi responsabilizează şi pe cei de la primării, pentru că fără acordul şi sprijinul lor nu se poate face.

  • ...Te gîndeşti să faci şi ceva concret?
Am să vorbesc cu actorii care joacă în trupe particulare şi pe care îi cunosc, să vedem cum putem începe. Poate punem la cale piese de teatru chiar pentru această scenă independentă a Parcului Naţional.

  • Tu ce mai pregăteşti altfel?
Am intrat în vacanţă prea devreme. Sînt tristă pentru că am avut ultima reprezentaţie a spectacolului "Chicago". Sala a fost plină, au fost 1.000 de oameni şi se pare că nu vom mai avea o a patra stagiune. Nu ştiu care sînt motivele, nu înţeleg de ce se omoară un spectacol care se joacă cu sala plină, iar publicul cere acest spectacol, nu înţeleg de ce va fi scos de pe scena TNB.

  • De ce nu ai întrebat care sînt motivele...
Am întrebat, dar răspunsurile nu au fost relevante.

  • Ce răspunsuri ai primit?
Că nu sînt toţi actori ai Teatrului Naţional. Dar sîntem şase actori ai TNB în rolurile principale. Colaboratorii sînt pe parte muzicală, adică orchestra, şi pe parte de dans, dansatori profesionişti. Nu se găseau în TNB şi, evident, au fost aduşi din afară, iar cheltuielile cu colaboratorii oricum au fost susţinute de firma care a pus acest spectacol în scenă. Să dea Domnul ca din toamnă să avem mai multe premiere, să putem înlocui acest spectacol cu altceva, de calitate. În ultimul timp n-am mai avut, aşa cum ne-am obişnuit, cîte 10, 14 premiere pe an, ci doar cîteva, numărate pe degete. La sala mare, de exemplu, au fost doar patru sau cinci premiere în ultimii 3 ani. Acum avem nevoie de ceva ofertant pe măsura carierelor pe care ni le-am construit pînă acum. Un actor nu cred că trăieşte doar pentru a lua leafă. Are nevoie de întîlnirea cu publicul, îşi doreşte o carieră. Poate că la TNB a fost o perioadă în care a fost mai importantă curăţenia în teatru – zugrăvirea toaletelor, refacerea acestora. Acum intră şi scena mare în renovare.

  • Dacă scena mare a Teatrului Naţional intră în renovări, pe ce altă scenă crezi că ar putea fi prezentat în continuare "Chicago"?
Nu ştiu ce alt teatru ar putea găzdui "Chicago", cert e că decorul nu încape decît pe scena mare a TNB, pentru care a şi fost construit.

  • Vi s-a comunicat din partea producătorului musicalului dacă sînt şi alte posibilităţi de a-l continua?
Firma producătoare a spectacolului lucrează acum la o strategie care să nu permită pierderea drepturilor de autor, din cauza încetării reprezentaţiilor.

  • Se ştie că Teatrul Naţional doar a găzduit spectacolul, nu l-a produs, şi nu se poate face vinovat de scoaterea lui... Poate că acesta a fost contractul...
Contractul s-a prelungit în fiecare stagiune, pentru stagiunea următoare, acum nu s-a mai întîmplat acest lucru pe motiv că spectacolul nu mai are public, e mort, ceea ce e neadevărat.




×
Subiecte în articol: arte teatru sînt