În această lună, Ţăndărică sărbătoreşte arta spectacolului (Ziua Mondială a Teatrului de Animaţie – 21 martie şi Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie) cu noi montări. Deşi în repertoriu există foarte multe titluri, conducerea instituţiei anunţă mereu proiecte noi. Unul s-a materializat deja. Este un spectacol cu amprenta inovaţiei. Pentru a aduce în faţa publicului mic (şi nu numai) creaţii altfel realizate ca până acum, directorul Călin Mocanu l-a invitat pe apreciatul actor şi regizor de origine croată Ivica Šimić să monteze pe scena de la “Ţăndărică” două titluri.
“Cui i-e frică de Bau-Bau” a avut deja premiera. Într-adevăr, e ceva nou pentru animaţia de aici. Întru educarea tinerelor generaţii trebuie avute în vedere alte tehnici, de făcut schimbări, de adus noul în scenă. Poveştile adaptate, fără a fi spuse cap-coadă, au cucerit publicul. S-a mizat pe un joc ale cărui elemente de bază au fost muzica, mişcarea. S-a mizat şi pe cuvinte, dar mai puţin. Am putea spune că a fost un spectacol-experiment, pentru că scopul creatorului a constat în a-l face pe copilul din public să-şi manifeste imaginaţia. S-a dovedit că micii spectatori sunt mult mai inteligenţi decât îi cred adulţii. Contactul lor cu scena s-a produs chiar de la începutul desfăşurării acţiunii, fără ca actorii să-i “provoace” să interacţioneze. Într-un ritm alert, de la început şi până la sfârşit, acest spectacol te învaţă cum să nu te temi de Bau-Bau. Acest personaj sperietoare, care îţi dă târcoale atunci când e întuneric, este “înfrânt” şi, chiar mai mult, îţi devine prieten. Alături de Ivica Šimić au lucrat în echipă Emilia Furduiu (păpuşi şi costume), Violeta Dincă (coregrafie), iar distribuţia reuneşte nume precum Olga Bela (foto), Dan Codreanu, Ana Maria Bălescu, Adrian Alexandru Neculcea.
În prezent, Ivica Šimić pregăteşte la “Ţăndărică” încă un spectacol: “Paraşutiştii”, care va avea premiera până la sfârşitul lunii. Între timp, teatrul a anunţat o altă nouă montare - “Croitoraşul cel viteaz” (premiera la 20 martie, ora 18:00), un binecunoscut basm din colecţia de povestiri culese de Fraţii Grimm. Regia aparţine lui Daniel Stanciu. De la direcţia teatrului aflăm că acest spectacol “păstrează linia clasică a poveştii”, folosindu-se mijloace ale teatrului de animaţie: păpuşi de diferite mărimi şi tehnici de mânuire. Noutatea însă “vine din grafica şi animaţia digitală, special concepută pentru acest spectacol”.