x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Nouă premieră la Teatrelli – „Lasă-i să moară proşti”, un spectacol scris şi regizat de Catinca Drăgănescu despre măcinările identitare şi politice ale generaţiei milenialilor

Nouă premieră la Teatrelli – „Lasă-i să moară proşti”, un spectacol scris şi regizat de Catinca Drăgănescu despre măcinările identitare şi politice ale generaţiei milenialilor

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Iun 2023   •   13:00
Nouă premieră la Teatrelli – „Lasă-i să moară proşti”, un spectacol scris şi regizat de Catinca Drăgănescu despre măcinările identitare şi politice ale generaţiei milenialilor

În cadrul direcției de abordări experimentale, iniţiată de creart/Teatrelli, dramaturga și regizoarea Catina Drăgănescu vine cu provocarea de a sonda, prin intermediul teatrului, principalele frământări ale generaţiei milenialilor. Spectacolul „Lasă-i să moară proşti”, articulat ȋn jurul unui interviu marcant cu un regizor rus, devenit refugiat politic ȋn urma declanșării războiului ruso-ucrainian, are premiera pe 9 şi 10 iunie, de la ora 19.

Producția work in progress „Lasă-i să moară proşti” reunește cinci performeri – trei actori și doi muzicieni – George Albert Costea, Mara Căruțașu, Vladimir Purdel, Bogdana Dima şi Andrei Raicu, scenografia este semnată de Gabi Albu, muzică și sound design-ul de Andrei Raicu şi Bogdana Dima, iar light design-ul de Andrei Ignat.

Premiera este programată pentru zilele de 9 şi 10 iunie, de la ora 19, la Teatrelli, iar biletele s-au pus în vânzare prin Eventbook.

Spectacolul „Lasă-i să moară proşti”, scris și regizat de Catinca Drăgănescu, își propune să fie o radiografie a măcinărilor identitare și politice ale generației milenialilor. Scindată ȋntre valorile occidentale și mentalitatea estică, ȋntre implicare civică și apatie politică, ȋntre marea istorie și micile istorii, această generație de tranziție pare a avea ȋncrustată ȋn experiența ei ȋnsăși esența transformărilor apărute ȋn societățile est-europene post-totalitare. 

Folosind articole din presă, repere culturale, manuale, istorii personale și interviuri, artiștii investighează propriul proces de devenire ȋntr-o ȋncercare de chestionare și recuperare identitară. Lasă-i să moară proști este un spectacol despre războiul interior și războiul exterior, despre apartenență și comunitate, despre cine suntem și cum ne regăsim ȋn ceea ce trăim.”, explică regizoarea Catinca Drăgănescu.

Prima etapă de montare a spectacolului „Lasă-i să moară proşti” s-a concretizat în luna decembrie 2022 cu o lectură performativă și o discuție cu publicul pe marginea textului, dar și a propriilor experiențe și percepții. Etapa finală a debutat în aprilie cu un artist talk și un workshop cu două dintre membrele fondatoare ale colectivului de performance She She Pop din Berlin, pornind de la metoda de lucru cu materiale autobiografice, dezvoltată de multipremiatul grup german de-a lungul celor 30 de ani de activitate.

Lasă-i să moară proști  

Text și regie: Catinca Drăgănescu

Cu: George Albert Costea, Mara Căruțașu, Vladimir Purdel, Bogdana Dima, Andrei Raicu

Scenografie: Gabi Albu

Muzică și sound design: Andrei Raicu & Bogdana Dima

Light design: Andrei Ignat

 

Despre Catinca Drăgănescu

 

Catinca Drăgănescu este regizoare de teatru și dramaturgă. Are un doctorat în studii teatrale și

lucrează în prezent ca cercetător în cadrul UNATC. Este director al ONG-ului Idea77 și producător independent. Programul său regizoral se articulează ȋn jurul ideii de “teatru al conștiinței”, un teren de exeplorare performativă mix-media, care acordă o importanță deosebită designului experienței spectatorului. A montat atât în zona independentă, cât și în teatre publice din România și din afara țării. Spectacolele ei au fost prezentate live și online în festivaluri din Germania, Estonia, Olanda, Macedonia, Rusia, Cehia, SUA etc.

 

 Despre Teatrelli

TEATRELLI este un proiect al Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București - CREART. Ca spațiu cultural alternativ dedicat artelor spectacolului, Teatrelli a devenit, din perspectiva strategiei curatoriale, un laborator artistic în dialog cu public, dedicat producțiilor inovatoare de teatru și dans, unor serii de performance-uri work in progress, precum și dezbaterilor culturale. Structura modulară a sălii permite ca fiecare nou spectacol să își modifice conceptul spațiului, invitând spectatorii să descopere noi modalități de a experimenta și a recepta teatrul.

 

×
Subiecte în articol: Catinca Drăgănescu Teatrelli