Povestea acestei junk-opera a început de Crăciunul anului 1845, când Heinrich Hoffmann, un medic din Frankfurt, a colindat în zadar prin magazine, pentru a cumpăra o carte de povești pentru fiul său de trei ani. Negăsind nimic pe placul său, a ajuns să scrie şi să deseneze el o carte, creând astfel una dintre figurile emblematice ale literaturii germane pentru copii, Struwwelpeter / Petrică Ciuf-Zbârlit.
În 1998, faimosul şi demenţialul band The Tiger Lillies din Londra a făcut muzica acestei cărți de povești. Pe orice pune mâna The Tiger Lillies iese un lucru unic şi ciudat, care forțează limitele. Aşa s-a întâmplat şi când, cu titlul Shockhead Peter, au pus pe muzică cartea de povești din secolul XIX a lui Heinrich Hoffmann, Petrică Ciuf-Zbârlit. Apoi, Phelim Mcdermott și Julian Crouch au făcut din asta un musical horror şi grotesc, plin de umor negru. Mai târziu, din jocurile de cuvinte ale lui Parti Nagy Lajos și din muşcătoarea sa ironie s-a născut versiunea maghiară: opera-junk, cu titlul Cartea cu poze a copiilor cuminți.
Rezultatul final: o muzică vie, abrazivă, o lume feerică şi personaje grotești, ironie și umor cu duiumul despre terenul mlăștinos al educației copiilor. Dar oricât de înfundat şi mlăştinos ar fi acest teren, sigur nu ne vom scufunda, pentru că suntem în grija unui "profesor de pedagogie". Un profesor obsedat de principii, care ne bate la cap cu propriul credo, prin exemplul mai multor copii. Acesta este principiul primordial al educației, adică al vindecării; căci o curea, oricât ne-am strădui, nu poate fi folosită de prea multe ori, sau chiar suficient. Totuși, ce ar trebui să facem în această lume drăgălașă? Cum să educăm?
Următoarele reprezentaţii cu spectacolul "Cartea cu poze a copiilor cuminţi" sunt programate în 15 şi 22 decembrie.