x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru O seară magică la Gala Premiilor UNITER 2019

O seară magică la Gala Premiilor UNITER 2019

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Mai 2019   •   13:14
O seară magică la Gala Premiilor UNITER 2019

300 de invitați s-au întâlnit în decorul fastuos al Teatrului Național din Cluj-Napoca, la Gala Premiilor UNITER din acest an. Un eveniment grandios, celebrând teatrul românesc de azi, dar și 100 de ani de când aici, pe cea mai importantă scenă de teatru din Transilvania, avea loc prima reprezentație în limba română.

Teatrul Național din Cluj-Napoca, proiectat la începutul secolului XX în stil baroc-rococo de faimoasa casă de arhitectură vieneză Fellner & Helmer, a găzduit în seara zilei de 13 mai Gala Premiilor UNITER, după exact un secol de când pe această scenă se juca primul spectacol în limba română (14 mai 1919).

Emoții, ținute de gală, cuvinte de mulțumire și recunoștință pentru teatru (și pentru mentorii din teatru), vitalitatea noii generații, originalitatea independenților – toate acestea și multe altele rămân în mintea participanților și publicului după Gala UNITER din acest an. Amfitrionul Galei, şi de această dată Ion Caramitru, a dirijat evenimentul cu talentul său inepuizabil, cu vervă şi seducţie. Dar şi într-un ritm foarte alert.

Aura Corbeanu,vicepreşedinte al UNITER-ului, declara: „Marcăm şi aducem iar în faţa publicului fenomenul teatral românesc. Sunt trofee speciale, care vin să marcheze emoţia, valoarea şi lucrurile extraordinare care se întâmplă în teatru”.

La Cluj, primul mare actor care a urcat pe scenă în seara Galei pentru a primi Premiul pentru întreaga activitate a fost, pentru că nici nu ar fi putut fi altfel, Florin Piersic, fiind prezentat de Ion Caramitru astfel: „E înalt, e frumos. E tot timpul frumos. E carismatic, are temperment, sensibilitate, dragoste de artă şi de oameni, şi-a construit singur o carieră impresionantă atât în teatru, cât şi în film şi televiziune”. Actorul și-a amintit, în maniera fermecătoare cu care și-a obișnuit de decenii admiratorii, cum pe aceeași scenă a Teatrului din Cluj rostea, la numai 17 ani, prima sa replică în teatru: „Să facem grevă!”. Astăzi, la 83 de ani, actorul a fost aplaudat în picioare de o sală întreagă, fiind, și de această dată, protagonistul celui mai emoționant moment al întregului spectacol, căci spectacolul Galei Premiilor UNITER a început în stil mare.

Încărcat de emoție a fost și discursul rostit de Maia Morgenstern, impecabilă profesionistă a scenei şi a filmului, laureată cu numeroase premii internaţionale, căreia i s-a acordat, de asemenea, la Cluj Premiul pentru Întreaga Activitate. Vestea că va primi acest premiu, recunoștea actrița, mai întâi a întristat-o. „Şi am zis; de ce?! E tristeţe sau un moment al evaluării? Ştiu toţi cei care au lucrat cu mine că am răspândit întotdeauna iubire”.

 Distinși cu Premii pentru întreaga activitate acordate de Senatul UNITER au fost și regizorul Cristian Pepino, scenografa Nina Brumușilă, căreia i-a înmânat premiul Victor Rebengiuc, și criticul de teatru Doina Papp.

Un moment aparte în cadrul evenimentului l-a reprezentat decernarea Premiului pentru Întreaga Activitate post-mortem actriței Ilinca Tomoroveanu. Întrucât a făcut parte din Senatul UNITER, conform cutumei, regretata actriță nu a putut primi un astfel de premiu în timpul vieții. Ion Caramitru, președintele UNITER și amfitrionul de tradiție al Galei Premiilor UNITER, a ținut să aducă la cunoștința tuturor că premiile acordate de Senatul UNITER în cadrul Galei din acest an au fost votate și cu participarea Ilincăi Tomoroveanu.

Un moment aparte a fost și ridicarea Premiului de excelență, acordat Teatrului independent din București Unteatru, ai cărui fondatori, regizorii Andreea și Andrei Grosu, au venit în fața publicului alături de o mare parte dintre actorii colaboratori ai teatrului. Premiul a fost înmânat de actrița Oana Pellea, care a recunoscut că joacă pro bono la Unteatru și a lansat un apel către cei cu posibilități financiare să investească în cultură.

Gala Premiilor UNITER s-a desfășurat și în acest an în prezența Alteței Sale Regale, Principesa Elena a României, care a înmânat din partea Casei Regale, conform tradiției, Premiul pentru cea mai bună piesă a anului 2018, obținut  de Stela Giurgeanu, pentru piesa Matilda şi groparii.

În acest an, Premiul Președintelui UNITER a mers către acad. Cornel Țăranu, compozitor și dirijor român din Cluj-Napoca, de care Ion Caramitru a recunoscut că îl leagă amintiri de neșters (din care nu lipsește nici poetul Nichita Stănescu), dar și o mare prețuire.

Premii speciale au primit şi regizorul Decebal Marin pentru Teatrul de păpuşi şi marionete, dar şi muzicianul Marius Mihalache, pentru Proiectul „Săftiţa”, de la T.N.B. Acesta a fost prezentat cu vervă şi farmec de către actorul Claudiu Bleonţ, care spunea: „Acesta ştie muzică, este omul care şi-a abandonat într-un fel viaţa pentru a face şcoală şi muzică”.

Actriţei şi coregrafei Andreea Gavriliu i s-a înmânat Premiul Special pentru mişcare scenică.

Criticul şi istoricul de teatru Florica Ichim a fost recomensat cu Premiul Special pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”. Ea a reuşit în ciuda oricăror dificultăţi să publice volume dedicate unor mari nume ale teatrului şi filmului românesc.

 

De asemenea, un Premiu Special a mers către Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, considerată astăzi în lumea teatrului cea mai performantă din ţară.

Dincolo de toate aceste distincții, sunt însă premiile din concurs, cele mai importante din teatrul autohton și cele mai așteptate. De această dată, juriul a fost format din actorul Vlad Ivanov, actrița Maia Morgenstern, regizorul Cristian Pepino, criticul Doina Modola și scenografa Viorica Petrovici. 

Andreea Tecla și Mădălina Niculae au fost câștigătoarele de la Debut, pentru scenografia spectacolului „R.U.R” (regia Vlad Cristache), de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, secția germană.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Andrei Huţuleac, pentru rolul Randle P. McMurphy din spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis. Acesta fiind la filmări nu a putut fi prezenţi. Despre el a vorbit nimeni alta decât Mariana Mihuţ. A fost pe scenă pentru a-I înmâna premiul Emil Boc, Primarul Clujului, care a afirmat: “Jean Monet spunea: Dacă aş începe din nou construcţia europeană, aş începe cu cultura. De aceea, eu, la Cluj, acord un loc important evenimentelor culturale”

Cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost consacrată Ofelia Popii, pentru rolurile Seigen şi Shinnobu Sota din spectacolul "Povestea prinţesei deocheate", semnat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu. Premiul a fost oferit de Raiffeisen Bank. Ofelia, emoţionată a mărturisit: “E un spectacol foarte greu, în care toată toată lumea pune suflet. Îi mulţumesc din inimă domnului Purcărete care mi-a oferit şansa de a-mi împlini visele pe care nu le-am visat. Mulţumesc domnului Constantin Chiriac care transformă visele în realitate. Îi mulţumesc lui Dragoş Buhagiar care duce o  muncă de titan”.

Dragoş Buhagiar şi-a adjudecat Premiul pentru cea mai bună scenografie cu spectacolului "Povestea prinţesei deocheate", scenariul de Silviu Purcărete inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunshô", de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu. El s-a bucurat de faptul că distincţia i-a fost înmânată de mentorul său, nimeni altul deât Helmut Stürmer, venit special din Germania.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Natalia Călin, pentru rolul Doamna Bologa din spectacolul "Pădurea spânzuraţilor", după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

 Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar - Richard Balint, pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul "Navigatorul", de Conor McPherson, în regia lui Cristian Juncu la Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania "Liviu Rebreanu".

Premiul pentru critică de teatru i-a revenit lui Călin Ciobotari, de la Iaşi, care le-a mulţumit celor care l-au inspirat de-a lungul anilor, de la George Banu la Alexa Visarion.

Premiul pentru teatru radiofonic - "Lupoica", adaptare radiofonică de Domnica Ţundrea

Premiul pentru teatru tv - "Apostolul Bologa", în regia lui Dominic Dembinski

Premiul Consiliului Britanic - Reactor de creaţie şi experiment - Cluj Napoca

Cu Premiul pentru cea mai bună regie a fost recompensat Tompa Gabor pentru spectacolul "Neguţătorul din Veneţia" de William Shakespeare, de la Teatrul Maghiar din Cluj. Din păcate, Tompa Gabor nu a putut fi în sală, fiind în Statele Unite, premiul fiind primit de dramaturgul Andras Visky, directorul artistic al teatrului.  Premiul i-a fost oferit de către Ovidiu Buluc, un împătimit al teatrului, care a vorbit despre iubirea pentru scenă, despre prietenia sa cu Tompa Gabor, cât şi despre valoarea celorlalţi doi excepţionali regizori nominalizaţi, Victor Ioan Frunză, cu Zbor deasupra unui cuib de cuci la Teatrul Metropolis, şi Ducu Darie cu Coriolanus de Shakespeare, la Teatrul Bulandra.

Premiul pentru cel mai bun spectacol - "Povestea prinţesei deocheate", în regia lui Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu. Distincţia a fost ridicată de Ofelia Popii care a mulţumit în numele colegilor săi, precizând că spectacolul va fi prezentat la Jocurile Culturale şi Olimpice de la Tokyo, 2020 şi va reprezenta totodată România la Festivalul Europalia de la Bruxelles. “Suntem bucuroşi că recunoaşterea naţională este dublată de o recunoaştere internaţională”.

Între două premii şi două întâlniri de excepţie, publicul a gustat momentele aduse pe scenă de celebrul violonist Alexander Bălănescu, sosit din Anglia, antrenantul moment cu Chiritza în concert, realizat de Ada Milea, avându-i alături pe talentaţii actori ai teatrului-gazdă, Anca Hanu, Cornel Răileanu, Sânziana Tarcea, Matei Rotaru. Aplauze nesfârşite...

La Gala UNITER a avut loc şi un protest inedit, unde actori independenţi clujeni ai Echipei Reactor au criticat decizia ministrului Culturii de a reduce cu 30% bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, dar şi faptul că Primăria Cluj a lăsat un buget insuficient pentru teatrul independent. În ropotele de aplauze ale sălii, aceştia au reinterpretat, pe o arie celebră din Nunta lui Figaro (“Fluturaş nu mai ai aripioare”), textul “Nu mai sunt destui bani la Cultură”, afirmând apoi că “Noi ne bucurăm că suntem aici şi ştim că nu suntem singurii. Ştim că este foarte important să avem o voce comună”.

Nu mai sunt bani la Cultură a fost refrenul Galei Premiilor UNITER de la Cluj din acest an.

A fost un spectacol extraordinar, regizat de Mihai Măniuţiu. Talentatul Cosmin Ardelean a realizat scenografia, decorul şi grafica video.

Pe notele Traviatei, făcând o reverenţă culturii şi salutând sala cu „Bună dimineaţa”, Ion Caramitru a invitat publicul la un „matinal” pahar de şampanie.

Fotografii: Florin Biolan, Maria Ştefănescu şi Adi Bulboacă.

Producător:

UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA – UNITER

Co-producător:

Televiziunea Română

 

Sponsor principal:

Raiffeisen Bank

 

Partener principal:

Farmexim

 

Partener special:

UniCredit Bank

 

Sponsori:

FARMEC

BANCA TRANSILVANIA

BORSEC

DOMENIILE BLAGA

NESCAFE Dolce Gusto

 

Partener instituțional:

Teatrul Național Cluj-Napoca

 

 

 

×
Subiecte în articol: Gala Premiilor UNITER 2019