x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Picasso versus Einstein – PROIECT câștigător la COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția 2020

Picasso versus Einstein – PROIECT câștigător la COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția 2020

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Feb 2022   •   18:02
Picasso versus Einstein – PROIECT câștigător la COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția 2020

Teatrul de Comedie anunță câștigătorul concursului COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția a XI-a, 2020  - „Picasso at Lapin Agile” (Picasso versus Einstein), regia Teodora Petre, scenografia Andrei Șova. Textul dramatic aparține celebrului actor, scriitor, producător și muzician american, Steve Martin și a fost scris în anul 1993. Premiera mondială a avut loc pe 13 octombrie 1993, la Steppenwolf Theatre din Chicago, Illinois, după care a fost reprezentat la New York, unde s-a bucurat de mare succes și de cronici extraordinare. Montarea acestei piese reprezintă o premieră națională. 

Steve Martin și-a imaginat cum ar arăta o întâlnire extrem de comică între Einstein și Picasso, cu puțin înainte ca amândoi să-și pună iremediabil amprenta pe secolul XX. Deși amândoi sunt destul de celebri încât să fie recunoscuți atunci când intră într-un bar și sunt foarte conștienți de potențialul lor, marile lor descoperiri nu au avut încă loc.

Ediția cu numărul XI a însumat un număr de 15 proiecte depuse, iar juriul care a desemnat câștigătorul a fost format din criticul de teatru Octavian Saiu, regizorul Vlad Massaci și Monica Similea, director adjunct artistic al Teatrului de Comedie. Proiectul premiat va intra în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, în cadrul anului curent, și va deveni parte din repertoriul acestuia.

***

COMEDIA ŢINE LA TINEri este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie în anul 2005, care își propune să promoveze şi să susţină tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoș Mușoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță și alții. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

×
Subiecte în articol: COMEDIA ȚINE LA TINEri