x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Povestea “Prinţului fericit” este transpusă scenic la Teatrul Luceafărul din Iaşi

Povestea “Prinţului fericit” este transpusă scenic la Teatrul Luceafărul din Iaşi

de Maria Sârbu    |    03 Sep 2013   •   18:49
Povestea “Prinţului fericit” este transpusă scenic la Teatrul Luceafărul din Iaşi

O ofertă teatrală bogată se anunţă pentru începutul stagiunii 2013-2014. Vin cu noi spectacole, ca să-şi încânte publicul fidel, nu numai teatrele dramatice, ci şi cele pentru copii, care pregătesc atât festivaluri, cuprinzând producţii scenice din multe ţări, cât şi premiere. Bunăoară, Teatrul Luceafărul din Iaşi anunţă că în această toamnă va avea evenimente “de top”. 

Directorul artistic, Oltiţa Cîntec, ne-a spus că în prezent se repetă intens la “Prinţul fericit”, după Oscar Wilde, spectacol care va avea premiera în deschiderea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, organizat de “Luceafărul”. Directoarea a afirmat că acest proiect ambiţios va aduce la rampă un text de o frumuseţe specială, la 125 de ani de la prima lui apariţie editorială, că povestea “Prinţului fericit” este transpusă scenic de regizorul Radu Alexandru Nica, coregraful Florin Fieroiu, compozitorul Vlaicu Golcea, nume care apar pe afişele unor prestigioase teatre din România, dar şi din străinătate. De-a lungul anilor, aceşti creatori  au fost laureaţi a nenumărate premii naţionale.

Dramatizarea textului aparţine Danielei Magiaru, în echipa spectacolului fiind şi scenografa Ioana Popescu. Din distribuţie fac parte Ioana Iordache, Beatrice Volbea, Ioana Corban, Minodora Lungu, Adrian Diaconu, Dumitru Georgescu, George Cocoş, Alex Iuraşcu.

Premiera va marca deci începutul festivalului, prima zi a evenimentului fiind denumită “ziua british”. Astfel, organizatorii dedică ziua de 5 octombrie unei instituţii culturale care se află în România de 75 de ani: British Council. Cu atât mai mult cu cât British Council Iaşi, care activează în acest oraş de zece ani, este partenerul Teatrului Luceafărul în festival. Dacă “Prinţul fericit” al teatrului gazdă va fi în lumina reflectoarelor seara, la Sala Mare, compania britanică “Noisy Oyster” va evolua, la Sala Mică, în matineu, cu încântătorul “Plain Bob”.

Oltiţa Cîntec ne asigură că spectacolul “Prinţul fericit” este interactiv, vizual, dinamic şi va “exploata, dramaturgic, tehnica «storytelling»-ului, iar teatral, expresivitatea corporală a interpreţilor”.

Regizorul sibian Radu Alexandru Nica a lucrat spectacole în România, Germania şi SUA, însă e pentru prima dată când montează într-un teatru pentru copii şi tineret. Spectacolul său va fi construit pe mai multe planuri: cel al poveştii efective, cel al mişcării, în care vor fi dezbătute temele valoroase ale spectacolului într-o cheie nonnarativă şi nonverbală. De asemenea, vor fi create momente de interacţiune cu publicul tânăr. Aşteptăm premiera!


×