În cadrul inițiativei, Habitat for Humanity România a amplasat în parcarea exterioară București Mall – Vitan o locuință similară cu cele în care trăiesc beneficiarii lor. „Casa Niță”, după cum a fost denumită, este un simbol, dar asta nu o face mai puțin reală. Este ceea ce milioane de români numesc „acasă”. Ea reflectă realitatea șocantă în care trăiesc 36% dintre românii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. Casa Niță are 11 mp și este locuită de o familie formată din 5 persoane. Este o casă 100% vulnerabilă în fața vremii, cu izolație precară, bucătărie improvizată, de multe ori fără apă curentă sau grup sanitar în interior.
Casa Niță mai poate fi vizitată până în 16 decembrie, în intervalul 10:00 – 20:00, iar cei care care își doresc să sprijine misiunea organizației, o pot face prin trimiterea unui SMS, la 8845, cu textul „HABITAT”, pentru a dona 2 euro lunar. Pentru a le oferi vizitatorilor o experiență cât mai DRAMAtică și autentică, organizarea spațiului și decorul interior au fost realizate pro bono de scenograful Victor Diaconu, cu sprijinul Teatrului Nottara.
Tot în cadrul parteneriatului dintre Habitat for Humanity România și Teatrul Nottara, actorii: Ioana Calotă Philippide, Crenguța Hariton, Isabela Neamțu, Filip Ristovski și Sorina Ștefănescu au citit, chiar din Casa Niță, pasaje din opere literare clasice. Cei mai mari autori din lume au descris adesea, cu lux de amănunte, condițiile în care locuiau eroii din scrierile lor. Asta pentru că locul pe care îl numim „acasă” spune multe despre noi. Poate fi diferența dintre boală și sănătate. Dintre căldură și frig. Dintre lumină și întuneric. Dintre frică și speranță.
În perioada următoare, pe paginile de Facebook ale Teatrului Nottara și Habitat for Humanity România vor fi difuzate pasaje audio-video din Cuore, inimă de copil de Edmondo de Amicis, Crimă și pedeapsă de F.M. Dostoievski, Prinț și cerșetor de Mark Twain și Jane Eyre de Charlotte Bronte. De asemenea, va fi difuzată integral povestea Fetiţa cu chibrituri de Hans Christian Andersen. Cele cinci clipuri rezultate în urma campaniei vor putea fi urmărite gratuit de publicul larg. Sunt recomandate însă, donațiile simbolice pentru a susține misiunea organizației.
Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la zero sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. Voluntarii reprezintă nucleul organizației. Ei donează timp, forță de muncă și se implică activ în strângerea de fonduri pentru proiectele care deservesc familiile-partener.