x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premieră 9G la TNB - EXTRAORDINARĂ VIAȚĂ de Mariano Tenconi Blanco, regia Teodora Petre

Premieră 9G la TNB - EXTRAORDINARĂ VIAȚĂ de Mariano Tenconi Blanco, regia Teodora Petre

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Dec 2021   •   10:20
Premieră 9G la TNB - EXTRAORDINARĂ VIAȚĂ de Mariano Tenconi Blanco, regia Teodora Petre

Un nou spectacol creat de artiști tineri are premiera în cadrul Programului 9G la TNB. Lansat în anul 2014 și ajuns la a șaptea ediție, 9G oferă artiștilor independenți sprijinul de a-și realiza producțiile la Sala Mică a Teatrului Național, spațiu destinat în exclusivitate acestui demers.

Spectacolul propus de regizoarea Teodora Petre, Extraordinară viață de Mariano Tenconi Blanco, este o poveste spusă cu sinceritate, plină de candoare și emoție, expusă în tușe de adevăr și sensibilitate. Două vieți, două povești care se completează din mărturisiri, construiesc prin întrepătrundere chipul fragil al feminității într-o lume încremenită în concepte ale feminismului. Un tablou viu, construit din atenția pe detaliu, pe umbre și lumini, întregește în concepția scenografei Ioana Pashca această lume ispititoare prin adevăr și realismul emoțiilor. Actrițele Aida Economu și Mihaela Velicu plonjează în timp, retrăiesc vârstele, compun și descompun stările și evenimentele vieții.

În EXTRAORDINARĂ VIAȚĂ călătorim prin Argentina Evitei Perón, undeva departe, la capătul lumii, într-un sat de la malul mării, unde două fetițe descoperă la vârsta de 5 ani că dacă privesc împreună luna ținându-se de mână, devin martorele celui mai mare miracol. Miracolul vieții.

Înaintând printre dezamăgiri, pasiuni și bucurii, ele își mărturisesc viața în scrisori, în care simți ritmul acelor de ceasornic și bătăile inimii. În drumul spre maturitate, literatura devine un aliat al supraviețuirii, nu doar un mod de exprimare, ci un fel terapeutic de a exista.

„Cred cu tărie că noi, oamenii, nu suntem făcuți să trăim singuri. Suntem făcuți să împărtășim miracolul vieții cu cei din jur. Eu sunt tu, tu ești eu. Întâlnirea dintre Aurora și Blanca le permite acestora să se avânte în lume. Să sufere și să se bucure știind că există întotdeauna un martor care le poate ajuta să găsească drumul spre casă, spre satul și lumea lor din Ushuaia, loc al recompunerii și al speranței după fiecare bătălie pierdută, dar și drumului uneia spre cealaltă”. (Teodora Petre, regizoare)

Dramaturg și regizor argentinian, Mariano TENCONI BLANCO (n. 1982) este autorul a 10 piese de teatru. Câștigător al mai multor premii, printre care: Premiul pentru Dramaturgie Nouă acordat de Ministerul Culturii din Argentina (2015, pentru Totul ar avea sens dacă moartea nu ar exista), Premiul Teatro del Mundo pentru Vreau să-ți spun că te iubesc și La Fiera, Premiul Hugo pentru Cea mai bună piesă și Cea mai bună regie pentru La Fiera.

Extraordinară viață (La  vida extraordinaria) este montată, acum, în premieră națională în România.  Premiera mondială a avut loc în 2018, la Teatrul Național ”Cervantes” din Argentina, în regia autorului. Piesa este câștigătoarea Concursului Național de Dramaturgie (Institutul Național de Teatru, Argentina).

 

EXTRAORDINARĂ VIAȚĂ de Mariano Tenconi Blanco

Traducerea Teodora Petre

Distribuția:

Aurora - Aida Economu

Blanca - Mihaela Velicu

Regia: Teodora Petre

Scenografia și lighting design: Ioana Pashca

Coregrafia: Ștefan Lupu

Muzică originală: Cezar Antal

Voice over: Irina Margareta Nistor

Premiera: 18, 19, 20 noiembrie, ora 19.00, Sala Mică TNB

 

Foto: Florin Ghioca

 

×