x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru PREMIERĂ - „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE” Un spectacol care provoacă la dezbatere: este tăcerea o formă de consimțământ?

PREMIERĂ - „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE” Un spectacol care provoacă la dezbatere: este tăcerea o formă de consimțământ?

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Feb 2020   •   17:42
PREMIERĂ - „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE”  Un spectacol care provoacă la dezbatere: este tăcerea o formă de consimțământ?

Teatrul de Stat Constanţa (TSC) prezintă cea de-a treia premieră a acestei stagiuni și prima a anului 2020, spectacolul JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE în regia Dianei Mititelu, după piesa autoarei israeliene Edna Mazya, traducerea fiind semnată de Ada - Maria Ichim. Avanpremiera și cele două premiere sunt programate vineri, 28 februarie, sâmbătă, 29 februarie și duminică, 1 martie, de la ora 19:00.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani.

 Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. „Jocuri în curtea din spate” este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe!

Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.

Conferinţa de presă cu echipa de creaţie este programată miercuri, 26 februarie, la ora 11.00, pe scena teatrului, în decorul spectacolului.

Distribuția este formată din cei mai tineri actori ai Teatrului de Stat Constanța, noi angajați și colaboratori, unii pe care spectatorii i-au mai văzut în cea mai recentă premieră, „Lasă-mă să intru” sau în spectacolul „Niște... năroji”, reluat de curând, dar și alții, care sunt la primele apariții pe scena TSC: Cristiana Luca/ Ecaterina Lupu, Andrei Bibire, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Ștefan Mihai.

Scenografia: Răzvan Bordoș, lighting-design: Cristian Niculescu  & Alexandru Bibere

 

Edna Mazya s-a născut în 1949, la Tel Aviv. A absolvit, cu titlul de Master, studii de filosofie și teatru la Universitatea din Tel Aviv, unde a predat mai târziu cursuri de Creative Writing. A fost regizoare la Teatrul Cameri din Tel Aviv. A obținut, în 1997, Premiul „Meir Margalit” (după numele unui faimos actor israelian din secolul al XX-lea) și Premiul „Lea Goldberg” pentru piesa „Povestea unei familii”, iar pentru piesa „Rebelii” a fost recompensată cu titlul Dramaturgul anului 1998-1999 și cu Premiul „Meir Margalit” pe 1999.

 

Diana Mititelu a absolvit în 2015, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția Regie teatru, spectacolul său de licență fiind „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, spectacol care încă se joacă pe scena Teatrului de Stat Constanța.

A urmat apoi cursurile de master la secția Regie teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București (clasa prof. univ. Alexandru Darie, asist. univ. Vladimir Anton).  Spectacolul său de disertație, „Tragedia omului” după Imre Madàch, a fost un succes și a fost preluat, în cadrul programului 9G, de Teatrul Național „I.L.Caragiale” București.

 

Răzvan Bordoș își dezvoltă abilitățile profesionale de-a lungul unei îndelungate perioade de aprofundare a scenografiei prin studii și lucrări practice atât în domeniul cinematografiei, cât și al teatrului. După obținerea, în 2003, a titlului de Bachelor of Arts în Studii Clasice, la University of California Santa Barbara, SUA, își continuă educația în România, în sfera artelor scenografice. Licențiat în Scenografie la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București, în 2015, Răzvan Bordoș absolvă programul de Master Arta Scenografului tot la UNATC București, în anul 2017, la clasa conf. univ. dr. Ștefan Caragiu. Începând din 2017, a realizat scenografia mai multor spectacole montate în capitală și la teatre din țară, iar anterior a colaborat la realizarea de filme de scurt metraj și de lung metraj, producții ale UNATC și coproducții româno-americane.

 

×