x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premieră la ODEON: Henric al IV-lea

Premieră la ODEON: Henric al IV-lea

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Mai 2021   •   14:34
Premieră la ODEON: Henric al IV-lea

Teatrul Odeon are plăcerea să anunțe premiera spectacolului „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, traducerea Ion Frunzetti, regia Vlad Cristache, scenografia Mădălina Niculae și Andreea Tecla, muzica originală și interpretarea live Cezar Antal, light-design Cristian Niculescu, cu Marius Stănescu, Elvira Deatcu, Dan Bădărău, Ionel Mihăilescu, Ioana Bugarin, Eduard Trifa, Gabriel Pintilei, Ionuț Kivu, Relu Poalelungi, Ioan Batinaș, Cezar Antal.

Avanpremieră: 22 și 23 mai, ora 19:00, Sala Majestic

Premieră: 28, 29, ora 19:00, Sala Majestic

 

Leone de Castris

„Cel mai disperat, cel mai tragic dintre personajele lui Pirandello.”

 

Adriano Tilgher

„Eroul tragediei vieții care n-a putut fi trăită.”

 

În timpul unei partide de călărie, un tânăr costumat în Henric al IV-lea suferă un accident în urma căruia rămâne cu ideea fixă că el este realmente Henric al IV-lea, împăratul german din evul mediu. Timp de 20 de ani, cei din anturajul lui, îi întrețin această iluzie. Dar o întâlnire neașteptată îi dezvăluie acestuia o revelație. Va reuși să-și smulgă masca de nebun sau va rămâne pentru tot restul zilelor falsul Henric al IV-lea?

Descoperiți răspunsul într-un spectacol care oscilează între iluzie și realitate, între joc și adevăr, între nebunie și luciditate, între mască și anti-mască.

 

Luigi Baccolo

„Henric al IV-lea este omul în care pot să se recunoască toate personajele pirandelliene.”

Domenico Vittorini

„Pirandello nu a arătat niciodată tragedia ființei umane cu mai multă putere decât în această piesă.”

Luigi Pirandello (1867 – 1936)

Prozator, teoretician, dramaturg de prestigiu mondial în perioada interbelică, a exercitat o influență covârșitoare asupra teatrului contemporan.

Scrisă în 1921, piesa a avut premiera în România în 1926, în regia lui Victor Ion Popa, la Teatrul Național din Cernăuți. A mai fost montată de Lucian Giurchescu (cu George Constantin), Dominic Dembinski (cu Adrian Pintea), Liviu Ciulei (cu Marcel Iureș), Victor Ioan Frunză (cu Attila Balasz).

 

Ileana Berlogea

„Henric al IV-lea și Hamlet, amândoi trăiesc tragedia descoperirii adevărului și a prăbușirii iluziilor.”

Pentru Marius Stănescu rolul lui Henric al IV-lea înseamnă a IV-a colaborare a acestuia cu regizorul Vlad Cristache și a IV-a întâlnire cu un text de Luigi Pirandello.

 

Dorina Lazăr, Director Teatrul Odeon

„O altă premieră, programată la începutul lunii iunie, la Sala Studio este Julieta fără Romeo de Bogdan Theodor Olteanu și Alex Mircioi, regia Bogdan Theodor Olteanu.

Cel mai așteptat proiect al trupei noastre, Cabaret, regia, coregrafia, costumele Răzvan Mazilu, cu Ioana Mărcoiu, Mihai Smarandache și Silvian Vâlcu, în rolurile principale va fi reluat în curând.

Anunțăm, de asemenea un spectacol semnat de Alexandru Dabija, după textele scriitorului și publicistului Alexandru Monciu-Sudinski, vechi prieten la teatrului nostru și a cărei scriere, Caractere, s-a mai aflat pe scena noastră acum 40 de ani.

Regizorul Dragoș Galgoțiu pregătește o surpriză pentru Crăciun și desigur avem proiecte frumoase și pentru prima parte a anului care vine.

Salutăm redeschiderea sălilor de spectacole și revenirea la bunele preocupări.

Pourvu que ça dure, cum ar zice franțuzul!”

×
Subiecte în articol: Henric al IV-lea