x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru PREMIERĂ TES – TGS – SIDY THAL de Thomas Perle și Clemens Bechtel

PREMIERĂ TES – TGS – SIDY THAL de Thomas Perle și Clemens Bechtel

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Noi 2023   •   12:00
PREMIERĂ TES – TGS – SIDY THAL de Thomas Perle și Clemens Bechtel

Teatrul Evreiesc de Stat București și Teatrul German de Stat Timișoara vă invită duminică, 12 noiembrie și luni, 13 noiembrie, de la ora 19.00, la premiera spectacolului SIDY THAL, o co-producție care reconstituie atentatul antisemit din Palatul Culturii, petrecut în Timișoara anului 1938.

Spectacolul este unul itinerant: va începe la Sinagoga Mare (str. Vasile Adamache, nr. 11, la 150 de metri de teatru), de la ora 19.00, și va continua, în partea a doua, la Teatrul Evreiesc de Stat (str. Iuliu Barasch, nr 15).

 

La 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole a Teatrului din Timișoara  în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său. Patru persoane au fost ucise și 70 rănite în atacul antisemit comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta. 

 

Asasinatul de la Timișoara din 1938 nu trebuie scos din contextul evoluțiilor politice din România, dar și din Europa. După Primul Război Mondial, României i-au fost acordate teritorii mari, iar proporția populației evreiești s-a dublat, ajungând la aproape 800.000 de persoane. Deși evreii au putut dobândi cetățenia în baza Constituției din 1923, câțiva ani mai târziu aproximativ o treime dintre ei au fost din nou privați de ea. 

 

În același timp, Mișcarea Legionară și, mai târziu, Garda de Fier s-au transformat într-o mișcare de masă comparabilă cu Partidul Național Fascist italian sau cu Partidul Nazist din așa-numitul Al Treilea Reich. Ideologia includea antisemitism, fundamentalism mistico-ortodox și ultranaționalism. Dictatura fascistă instaurată în 1940 a făcut din România un aliat al Puterilor Axei. 

 

A urmat exterminarea sistematică a evreilor. După un pogrom îngrozitor la București la începutul anului 1941, forțele de securitate românești, împreună cu Wehrmachtul, au ucis aproximativ 13.000 de evrei la Iași în același an. Cei din estul țării au fost deportați în Transnistria, în timp ce evreii din zonele care înainte aparținuseră Ungariei au fost uciși în lagăre de exterminare. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 350.000 de evrei au murit în mod violent în zonele din România Mare până la jumătatea anului 1942.

 

Evenimentul, puțin cunoscut în orașul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023, a fost cercetat de dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania ”Wilhelm Filderman” din România și au creat o piesă documentară pornind de la acest incident. 

Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Piesa de teatru și producția sunt o încercare de a reconstitui atacul și perioada în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah. 

 

Sidy Thal este prima colaborare între Teatrul Evreiesc de Stat București și Teatrul German de Stat Timișoara. Piesa multilingvă va fi jucată în germană, română și idiș, cu translație în limbile română și germană.

 

Pentru a putea experimenta întregul act artistic realizat, va fi necesară folosirea unei perechi de căști, oferită de către TES. Pentru utilizarea lor va trebui ca spectatorii să-și dea acordul de a ne lăsa în custodie actul de identitate, pe scurta perioadă de utilizare a acestora.

 

Distribuții:

 

Duminică, 12 noiembrie

Sidy Thal / C. Codreanu: Viorica Predica

F. Ghedeon: Katia Pascariu

O plasatoare / Voce: Daniela Török

Zelma B.: Olga Török

Elisabeth B.: Oana Vidoni

Voce: Radu Brănici

I. Popa: Mircea Dragoman

P. Fleschin: Mihai Prejban

 

Luni, 13 noiembrie

Sidy Thal / C. Codreanu: Enikő Blénessy

F. Ghedeon: Silvia Török

O plasatoare / Voce: Daniela Török

Zelma B.: Olga Török

Elisabeth B.: Oana Vidoni

Voce: Radu Brănici

I. Popa: Rareș Hontzu

P. Fleschin: Richard Hladik

 

Regie: Clemens Bechtel • Decorul și costumele: Șteff Chelaru, Ioana Groza • Muzică: Dan Simion • Documentare: Maria Irimia • Colaborare dramaturgică: Dan Druță • Asistență de regie: Isolde Cobeţ • Machiaj: Bojita Ilici, Aurora Spasinovici • Regie tehnică: Ovidiu Radu, Aurel Cristea • Înregistrări pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka • Pregătire muzicală: Roxana Ardeleanu

 

Clemens Bechtel lucrează ca regizor din 1995 și este cunoscut mai ales pentru lucrările sale bazate pe cercetare. A montat spectacole în Germania, Austria, Elveția, Ungaria, România, precum și în Burundi, Mali și Malawi. Spectacolul său Staatssicherheiten/Securitatea statului la Hans-Otto-Theater din Potsdam, în care foști deținuți vorbesc despre închisorile Stasi, a fost distins cu Premiul Friedrich Luft în 2009. Hunger for Trade 2015 la Schauspielhaus Hamburg a fost, de asemenea, un proiect important pentru el. În acest proiect, teatre de pe patru continente s-au reunit pentru a realiza opt piese de teatru despre piețele alimentare globale. În ultimii ani, Bechtel a montat multe spectacole în Africa de Est și în Europa de Est, dar și în Wiesbaden, Mannheim și Freiburg. Despre acest spectacol, regizorul a declarat: „Ceea ce mă interesează în mod deosebit în această abordare sunt două întrebări: Cum reconstruim trecutul? Din ce perspective? Mă preocupă și mai mult examinarea valorii teatrului. De ce vrem să continuăm să jucăm în timp ce lumea se prăbușește în jurul nostru? Ce valoare are de fapt cultura în astfel de momente? Pentru noi, ca artiști, dar și pentru alții: pentru autorii violenței și pentru victimele violenței. Când ar fi mai bine să ne oprim, să tăcem?”

 

Thomas Perle s-a născut în 1987 la Vișeul de Sus în România și a emigrat în Germania împreună cu familia sa în 1991. A studiat teatru, film și media la Universitatea din Viena și a dobândit experiență ca asistent de regie la Schauspielhaus Wien. În 2013 a primit premiul pentru literatură exil. În 2018, debutul său în proză wir gingen weil alle gingen./am plecat pentru că toți au plecat a fost publicat la editura edition exil. În 2019 a primit premiul Retzhofer pentru dramaturgie pentru piesa sa karpatenflecken/carpații ca niște pete pe pielea mea. Aceasta a avut premiera la Deutsches Theater Berlin în 2021. Spectacolul a deschis Festivalul Eurothalia al TGST în 2022. În același an, piesa sa ein jedermann/domnul iedeman a avut premiera la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu. În 2022, karpatenflecken s-a jucat la Burgtheater Wien din Austria, iar în 2023 a  primit prestigiosul premiu pentru teatru Nestroy pentru cea mai bună piesă a anului. Thomas Perle a fost cronicar al orașului Timișoara  în rezidență la Forumul Cultural German din Europa de Est, timp în care a scris piesa Sidy Thal împreună cu Clemens Bechtel, pentru TGST.

 

Vă așteptăm la premieră!

 

 

 

 

×