x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Proaspăt premiată, opera-junk revine la întâlnirea cu spectatorii

Proaspăt premiată, opera-junk revine la întâlnirea cu spectatorii

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Feb 2022   •   11:32
Proaspăt premiată, opera-junk revine la întâlnirea cu spectatorii

Cartea cu poze a copiilor cuminţi, în regia lui Máté Hegymegi, va fi deschisă din nou pe 11 şi 13 februarie, când această producţie a Teatrului Tamási Áron va avea două reprezentaţii. Pentru costumele acestui spectacol, Ilka Giliga a câstigat Premiul Scenograful Anului,  în cadrul Expoziţiei Spaţiul Vizual2022, de la FUGA – Centrul de Arhitectură din Budapesta.

Povestea  acestei  opera-junk a început  de  Crăciunul anului 1845, când Heinrich Hoffmann, un medic din Frankfurt, a colindat în zadar prin magazine,  pentru a cumpăra o carte de povești pentru fiul său de trei ani. Negăsind nimic pe placul său, a ajuns să scrie şi să deseneze el o carte, creând astfel una dintre figurile emblematice ale literaturii germane pentru copii, Struwwelpeter / Petrică Ciuf-Zbârlit.

În 1998, faimosul şi demenţialul band The Tiger Lillies din Londra a făcut muzica acestei cărți de povești. Pe orice pune mâna The Tiger Lillies iese un lucru unic şi ciudat, care forțează limitele. Aşa s-a întâmplat şi când,  cu titlul Shockhead Peter, au pus pe muzică cartea de povești din secolul XIX a lui Heinrich Hoffmann, Petrică Ciuf-Zbârlit. Apoi,  Phelim Mcdermott și Julian Crouch au făcut din asta un musical horror şi grotesc, plin de umor negru. Mai târziu, din jocurile de cuvinte ale lui Parti Nagy Lajos și din muşcătoarea sa ironie s-a născut versiunea maghiară: opera-junk, cu titlul Cartea cu poze a copiilor cuminți.

La Expoziția Spaţiul Vizual2022 de la FUGA –  Centrul de Arhitectură din Budapesta, au fost prezentate creaţiile de anul trecut ale celor mai cunoscuți designeri de decor și costume din Ungaria. Premiul scenograful anului i-a revenit Annei Fekete, pentru decorurile spectacolului Nero al Teatrului StudioK din Budapesta, iar Premiul cel mai bun designer de costume al anului l-a câştigat Ilka Giliga, pentru costumele din Cartea cu poze a copiilor cuminţi, producţie a Teatrului Tamás Áron.

Până acum, Cartea cu poze a copiilor cuminţi a avut doar 5 reprezentaţii, aşadar Trupa Tamási Áron îi aşteaptă cu drag pe toţi cei ce vor să vină la reprezentaţiile din luna februarie. Spectacolul este recomandat spectatorilor cu vârsta peste 16 ani.

 

×