x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Recital Balada Meșterului Manole, la Muzeul Național de Artă al României

Recital Balada Meșterului Manole, la Muzeul Național de Artă al României

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Feb 2022   •   18:31
Recital Balada Meșterului Manole, la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României anunță o reprezentație inedită a Baladei Meșterului Manole, pusă în scenă de regizorul Gavriil Pinte și interpretată de actrița Viorica Vatamanu, sâmbătă, 12 februarie 2021, de la orele 18:00.

Spectacolul-recital al Baladei Meșterului Manole este gândit ca un demers curatorial complementar expoziției Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab și face loc performanței teatrale în muzeu – o formă artistică în dezvoltare, care transformă spațiul muzeal într-unul spectacular.

Organizată cu prilejul comemorării a 500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab şi dedicată artei din epoca sa, expoziția Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab propune o lectură insolită a operei culturale a voievodului valah, cu ajutorul unei scenografii ce introduce publicul în spațiul legendar al Mănăstirii Argeșului. Expoziția este învestită astfel cu dublu simbolism, de altar, rezervat în egală măsură ritualului scenic de „însuflețire” mitică a operei de artă, cât şi „jertfei” voievodului a cărui generozitate a făcut posibilă o atât de bogată moștenire culturală. (Coordonator expoziție: Călin Stegerean; Curatori: Emanuela Cernea, Iuliana Dumitrașcu)

Textul rostit în spectacol este cel al baladei culese de Vasile Alecsandri, fiind intercalat de cântări ale unor texte preluate din alte versiuni locale ale acesteia şi chiar de intervenții proprii ale regizorului spectacolului, gândite ca o prelungire a versurilor populare. Cânturile inserate în spectacol potențează „vocea” Anei lui Manole, a femeii jertfite pentru „însuflețirea unui corp arhitectonic”, conform interpretării oferite de Mircea Eliade în „Comentariile la legenda Meșterului Manole”. Scenariul literar conferă recitalului calitatea unui spectacol-ritual, în care limpezimea este cercetată cu mijloace austere. O actriță oficiază ceremonialul jertfei și creației, simplu, folosind doar rostirea unui text popular și câteva frânturi de cântec, însoțindu-se de un mănunchi de neobișnuite instrumente de percuție. 

Regizat de Gavriil Pinte și susținut de Viorica Vatamanu spectacolul-recital este gândit special pentru acest spațiu expozițional și aduce în discuție experiența senzorială multiplă într-un spațiu muzeal, prezentat cu această ocazie ca o scenă vie, unde are loc o fulgerătoare întoarcere în timp.

Vizionarea spectacolului-recital va fi urmată de un  ghidaj în expoziție susținut de Iuliana Dumitrache, unul dintre curatorii expoziției.

 

Viorica Vatamanu este absolventă a Academiei de Teatru și Film „I.L. Caragiale” din București. În 2008 obține titlul de Doctor în Teatru în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde este și cadru didactic, conferențiar. A făcut parte din distribuția a numeroase spectacole de teatru, în țară și străinătate, a lucrat cu cei mai importanți regizori români: Dan Pița, Stere Gulea, Mihai Mălaimare, Sanda Manu, Eusebiu Ștefănescu, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Gavriil Pinte, Cristian Munteanu şi alții. A realizat numeroase spectacole-recital, fiind laureată a diferitelor festivaluri de interpretare, dar și spectacole-concert alături de bine-cunoscutul percuționist Alexandru Matei. 

 

Gavriil Pinte a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie (1985) și Academia de Teatru și Film din București, specializarea Regie de teatru (1996). A fost cadru didactic, asistent universitar, la Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Catedra de Arta Actorului (1988 -1991) și la Academia de Teatru și Film din București, Catedra de Arta Actorului (1991 -1999). După terminarea primei facultăți, Gavriil Pinte a activat la Teatrul de Nord din Satu Mare. Din 1999 până în prezent, este regizor artistic în cadrul Redacției Teatru a Societății Române de Radiodifuziune. Are în portofoliu numeroase spectacole pentru care a semnat regia și care au fost jucate pe cele mai importante scene teatrale din România, în spații convenționale și neconvenționale.

×