x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Regizorul Andrzej Wajda entuziasmat de o creaţie semnată Silviu Purcărete

Regizorul Andrzej Wajda entuziasmat de o creaţie semnată Silviu Purcărete

de Maria Sârbu    |    19 Oct 2009   •   00:00

Publicul de teatru polonez, oricât ar fi de mulţumit la finalul unui spectacol de teatru, aplaudă fără să se ridice în picioare. Rar sunt cazurile când spectatorii îşi manifestă entuziasmul faţă de un eveniment artistic, bătând din palme în picioare. Aşa s-a întâmplat vineri şi sâmbătă la Varşovia, la sfârşitul reprezentaţiilor cu producţia Teatrului Naţional din Craiova "Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului", în regia lui Silviu Purcărete.

Reprezentantul Institutului Cultural Român de la Varşovia, Monica Voitovici, afirmă că la spectacolul românesc, prezentat în cadrul Întâlnirii Teatrelor Naţionale ­ festival internaţional la care au participat, între altele, Comedia Franceză, Piccolo Teatro din Milano, Burgtheater din Viena, Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg, a venit lume bună: mari actori şi regizori polonezi, critici, directori de teatru. Printre aceştia s-a numărat celebrul cineast Andrzej Wajda, care şi-a exprimat încântarea pentru prestaţia scenică a actorilor români, pentru creaţia semnată de Silviu Purcărete, el întreţinându-se cu artiştii preţ de mai multe minute.

Spectacolul românesc s-a jucat, în cele două seri, cu casa închisă. "La sfârşitul spectacolului, aplauzele şi ovaţiile au răsunat minute în şir, fiind una dintre rarele seri, după cum a mărturisit Jan Englert, directorul Teatrului Naţional din Varşovia, în care exigentul public varşovian onorează o montare, poloneză sau străină, în acest fel", susţine Monica Voitovici.

Spectacolul "Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului", care a fost prezentat la Varşovia cu sprijinul Institutului Cultural Român, a mai fost jucat în Polonia, în 2006, la Festivalul "Shakespeare" de la Gdansk, unde a obţinut Premiul special al juriului.

×
Subiecte în articol: teatru Polonia silviu purcărete