x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Rămas bun și drum lin, Sanda Manu

Rămas bun și drum lin, Sanda Manu

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Apr 2023   •   11:19
Rămas bun și drum lin, Sanda Manu

Misiune dificilă pentru lumea teatrală din România: să se despartă de omul de teatru SANDA MANU.

Sanda Manu va fi înmormântată, sâmbătă, la Cimitirul Sfânta Vineri.

Cei care doresc să îşi ia rămas bun de la regizoarea şi pedagogul Sanda Manu o pot face vineri, începând cu ora 15.00 la Biserica Amzei (Strada Biserica Amzei nr. 12). Sâmbătă, la ora 11.00, va avea loc slujba de înmormântare la aceeaşi biserică, urmată de înmormântarea la Cimitirul Sfânta Vineri (Calea Griviţei nr. 202), anunţă Uniunea Teatrală din România.

„Este de prisos să înşiruim premiile şi distincţiile pe care le-a primit sau spectacolele pe care le-a regizat. Pentru că ele rămân cu noi în acest spaţiu şi timp. Vom face mereu apel la ele când ne vom aminti de Sanda Manu. Esenţial este să ne oprim în loc pentru câteva minute şi să ne amintim de inteligenţa, tăria, înţelepciunea, încăpăţânarea, uriaşa putere de muncă şi devotamentul doamnei Sanda Manu, unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi padagogi ai teatrului românesc. Profesoara care a format jumătate din actorii români. Mulţi dintre ei o numesc „o a doua mamă”, a transmis UNITER.

Sanda Manu „a făcut teatru cu şi din generozitate, cu o dăruire totală şi cu o iubire nemărginită faţă de teatru şi faţă de actorii pe care i-a modelat cu răbdare şi migală. Lucru evident şi de necontestat, Sanda Manu a fost omul care a pus piatra de temelie în vieţile multor actori români. Profesorul de teatru prin excelenţă. Omul căruia teatrul românesc îi datorează enorm”.

„Dacă ei îmi datorează o bucăţică din cariera lor, eu le datorez foarte mult din cariera mea”, spunea ea într-un interviu la TVR.

Sanda Manu a absolvit cursurile Facultăţii de Regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, lucrând ulterior ca regizor de teatru şi de televiziune şi profesor universitar la IATC (ATF, după 1989), UATC şi UNATC.

Nu mai puţin de 120 de spectacole de teatru şi de televiziune au fost montate de Sanda Manu, în ţară şi peste hotare, şi a realizat turnee în Belgrad, Varşovia, Moscova, Riga şi Berlin.

Apreciată de public şi specialişti, i s-a decernat, în 2008, Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Un an mai târziu, a devenit Doctor Honoris Causa al UNATC. Rotodată, a fost timp de patru ani vicepreşedinte al UNITER.

Printre premiile primite se numără şi cel de Excelenţă al UNITER (1992), precum şi Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit" (de Molière) de la Teatrul Naţional din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galaţi 2003.

 

×
Subiecte în articol: sanda manu Cimitirul Sfânta Vineri