x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Spectacole-eveniment prezentate la Sibiu

Spectacole-eveniment prezentate la Sibiu

de Maria Sârbu    |    09 Iun 2014   •   19:25
Spectacole-eveniment prezentate la Sibiu
Sursa foto: SEBASTIAN MARCOVICI
Când culturile lumii intră în dialog la Festivalul Internaţional de Teatru
Orice categorie de public aşteaptă spectacole-eveniment la un festival de teatru. Cu deosebire cel de la Sibiu, care e în plină desfăşurare. După ce în sala arhiplină a Casei de Cultură a Sindicatelor au fost ovaţionaţi, vineri şi sâmbătă, actorii lui Lev Dodin din Sankt Petersburg pentru minunata creaţie teatrală “Intrigă şi iubire”, dansatorii de la Batsheva Ensemble din Israel i-au uluit prin iscusinţa lor artistică pe toţi cei prezenţi în acelaşi spaţiu, duminică seara. “Deca Dence” se intitulează spectacolul marelui coregraf Ohad Naharin, care a reunit în această producţie zece momente din cele mai importante realizări artistice inventate de el. Iar dansatorii au dat dovadă de forţă, inteligenţă, talent, umor, acestea fiind intercalate cu lumini şi muzică, întru satisfacerea totală a publicului.

În seria spectacole-eveniment este inclusă şi producţia “Flamenco şi poezie” a Companiei artistei spaniole Maria Pagés, programată marţi, 10 iunie, tot la sala Sindicatelor, dar şi cea mai nouă montare a lui Silviu Purcărete de la Teatrul Naţional “Radu Stanca”, “Oidip”, cu premiera oficială în festival, la 13 iunie, pe scena teatrului gazdă.

Dubla cetăţenie a teatrului
Un titlu foarte inspirat pentru o conferinţă din festival cu participarea a doi critici din domeniu, din Rusia şi Ucraina: “Dubla cetăţenie a teatrului”. Marina Davîdova, redactor-şef al revistei Teatr, directorul Festivalului de Teatru Contemporan de la Moscova, s-a aflat alături de prietenul său, după cum s-a menţionat, Sergii Vasiliev, jurnalist şi critic de teatru din Kiev. Fiecare a venit cu exemple referitoare la cum reflectă teatrul evenimentele, din ţările lor, din ultimii ani şi din ultimele luni; despre ce înseamnă cenzură, supunere, interes, umilinţă  sau demnitate; despre “cultura mare” şi “cultura mică”, despre rolul teatrului în general.

Jocul de-a teatrul
În cadrul Festivalului de la Sibiu a fost binevenit un proiect dedicat publicului mic, coordonat de actorul şi profesorul Marian Râlea. S-a numit “Făt Frumos din Lacrimă”, despre care Râlea spunea: “Jocul de-a teatrul cu cei mici nu putea lipsi nici în acest an din secţiunea «Teatrul şi lumea copilăriei» la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. În acest an jubiliar «Mihai Eminescu», Fundaţia Abracadabra, Teatrul Vostru şi Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu propun ca temă de joc inegalabila poveste «Făt frumos din lacrimă» de Mihai Eminescu”. Astfel, cei mici au fost invitaţi să intre “în aventura fătului născut din lacrima icoanei maicii durerilor”. Copiii au devenit eroii din poveste şi, trecând peste toate obstacolele, au  devenit “învingători”.

Marţi, în festival, au loc, între altele, spectacolele: “Cabaretul cuvintelor” de Matei Vişniec (Cmpania franceză “Umbral”); “Spre Damask” de Strindberg (Teatrul Naţional Stary din Polonia); “Totul e de vânzare” de şi cu Daniel Bye (producţie ARC, Stockton and Daniel Bye din Marea Britanie).

Vremea frumoasă permite desfăşurarea, în continuare, pe Pietonală şi în pieţe, a spectacolelor de stradă, aduse de prestigioase companii din lume.

×