x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul Luceafărul la sfârşit de sezon

Teatrul Luceafărul la sfârşit de sezon

de Maria Sârbu    |    24 Iun 2014   •   18:06
Teatrul Luceafărul la sfârşit de sezon
Sursa foto: Ozolin Dusa
În toamnă – premiera cu “Basmul prinţesei Repede-Repede” de Emil Brumaru şi Veronica Niculescu
La finele stagiunii, Teatrul Luceafărul din Iaşi invită publicul la spectacolul “Prinţul fericit”, regizat de Radu-Alexandru Nica după Oscar Wilde. Reprezentaţia va avea loc vineri, 27 iunie, de la ora 19:00. Această creaţie scenică, dedicată copiilor şi adulţilor, a participat la Festivalul de la Sibiu recent încheiat, publicul fiind impresionat. Desigur, garanţia acestui succes este munca de echipă, iar creatorul Radu-Alexandru Nica a condus echipa în mod profesionist, aşa cum ştie el să o facă. Alături i-au fost Daniela Magiaru (dramaturgia), Ioana Popescu (scenografia), Florin Fieroiu (coregrafia), Vlaicu Golcea (muzica). Personajele au fost încredinţate actorilor Dumitru Georgescu (Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Hop 2013), Alex Iuraşcu, Beatrice Volbea, Ioana Iordache, George Cocoş, Adrian Diaconu, Minodora Lungu, Ioana Corban. Spectacolul montat cu prilejul celor 125 de ani de la prima apariţie editorială a textului, care e “de o frumuseţe specială”, a avut premiera în toamna lui 2013, în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, organizat de “Luceafărul”, şi s-a jucat cu mult succes pe parcursul stagiunii care se încheie.

Directorul artistic al acestei instituţii de cultură din Iaşi, Oltiţa Cîntec, susţine că sezonul teatral a fost foarte bun şi deja se pregăteşte următorul. În opinia sa, stagiunea 2013-2014 se poate cuantifica astfel: “Peste 50.000 de spectatori de toate vârstele, la sediu, în festivaluri şi turnee în ţară şi străinătate; cinci premiere, două festivaluri - unul internaţional, unic în ţară (Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr), unul deschis trupelor de teatru şcolar (“Hai la teatru!”) -, expoziţii, distincţii, cronici favorabile şi multe aplauze...”.

Din cele cinci premiere, două sunt coproducţii: “Kajtus, vrăjitorul”, după Janusz Korczak, coproducţie cu Institutul Cărţii Cracovia şi Institutul Polonez Bucureşti; “Muzicanţii din Bremen”, coproducţie cu Centrul Cultural German Iaşi, care a aniversat 20 de ani de existenţă.

Directorul artistic a ţinut să menţioneze succesul pe care l-a avut Teatrul Luceafărul în timpul turneului efectuat în Italia (23 mai – 3 iunie) cu spectacolul “Capra cu trei iezi”, nemuritoarea poveste a lui Ion Creangă fiind prezentată în română şi în italiană (“ La capra e i tre capretti” - traducere Sebastiano Raimondo) în localităţi din regiunile Milano şi Trieste.

Oltiţa Cîntec ne-a dezvăluit despre primul proiect al viitoarei stagiuni teatrale. Este vorba despre “Basmul prinţesei Repede-Repede” de Emil Brumaru şi Veronica Niculescu, spectacol ce va deschde cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (5-11 octombrie). Festivalul va include atât spectacole, cât şi filme, lansări de carte, spectacole-lectură, dezbateri, conferinţe etc.


×
Subiecte în articol: Teatrul Luceafărul din Iaşi