Noua lege privind riscul seismic, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, scoate în afara legii unele dintre cele mai cunoscute instituţii de cultură din Capitală, dar şi zeci de cluburi, bănci şi magazine.
Sunt vizate aproape toate clădirile de pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, Carol, Lipscani, Piaţa Romană, care au la parter unul sau mai multe spaţii în care sunt derulate activităţi comerciale. Clădiri aflate în această situaţie pot fi găsite şi pe Calea Dorobanţi, Calea Moşilor, Calea Victoriei, Şoseaua Coletina, Ştefan cel Mare, dar şi în multe alte zone adiacente sau la periferie, inclusiv în alte oraşe.
Criteriul principal în funcţie de care s-a făcut această listă este anul de construcţie a clădirilor, respectiv înainte sau după 1978. Regula ar urma să fie aplicată pentru toate clădirile care au minimum trei etaje, construite înainte de 1978, pentru care sunt redactate rapoarte de expertiză privind riscul seismic.
Care va fi soarta sălilor de cinema din București
O situaţie specială este a Teatrului Nottara, aflat pe Bulevardul Magheru. Deocamdată nu se ştie care va fi soarta acestuia. Clădirea în care funcţionează teatrul a fost expertizată în 1997, dar expertiza respectivă nu a evaluat într-adevăr clădirea care, potrivit unor experţi, ar fi una solidă. Conducerea teatrului cere de câţiva ani o nouă evaluare a imobilului construit de inginerul Liviu Ciulley, pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, iar echipa de constructori care a lucrat atunci este aceeaşi care s-a ocupat şi de clădirea Băncii Naţionale. Deocamdată este incertă şi soarta tuturor cinematografelor care funcţionează pe Bulevardul Magheru, de exemplu cinematograful Patria sau cinematograful Studio.
Legea interzice activităţile permanente şi/sau temporare în spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor. Argumentul invocat este „creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei în care se află acele spaţii”.
În total, în clădirile cu cel mai ridicat risc de prăbuşire la cutremur din Bucureşti funcţionează 54 de restaurante, baruri şi cluburi, patru teatre şi cinematografe, şapte unităţi bancare, cinci farmacii, 63 de magazine, patru galerii de artă, 13 clinici medicale şi saloane cosmetice, dar şi alte instituţii, inclusiv o universitate sau un centru de informare turistică. Teoretic, legea intră în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.