„Şefele” de Werner Schwab, regia Sorin Militaru, „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy, regia Radu Afrim, şi „Aventurile lui Habarnam” de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija, sunt cele trei producţii ale Teatrului Odeon prezentate joi, vineri şi, respectiv, sâmbătă la cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Caracal.
Dacă primele două titluri au încântat publicul matur, sala aclamând prezenţa marilor actori pe scenă, cel de-al treilea i-a bucurat pe copii, veniţi sâmbătă în matinal, în număr foarte mare, la Teatrul „Ştefan Iordache”. Iată că organizatorii frumoasei manifestări teatrale dau mare importanţă şi acestei categorii de spectatori dornici să vadă montări de calitate cu actori cunoscuţi. Dovadă sunt nu numai îndelungile aplauze de la finalul spectacolului „Aventurile lui Habarnam”, ci şi îmbulzeala pentru a obţine autografe de la actori şi în special de la cel care l-a interpretat pe Habarnam, Pavel Bartoş.
Directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, actriţa distribuită în toate cele trei producţii, ne-a spus că este o bucurie pentru trupă să vină cu trei spectacole în acest an să joace în minunata sală a teatrului ce datează de peste o sută de ani.
„Ne face mare plăcere să venim aici, căci oamenii sunt foarte primitori. Cu cele trei spectacole am putut să prezentăm publicului trei ipostaze diferite. Acesta este meritul organizatorilor, al lui Marius Tucă (n.r. Mişcarea de Rezistenţă) şi al Marinei Constantinescu (n.r. director al festivalului). Mă bucur că autorităţile locale s-au arătat deschise pentru desfăşurarea festivalului. E mare lucru! Mă gândeam, dacă s-ar putea, din punct de vedere al deschiderii autorităţilor locale, să se facă în aşa fel încât să se organizeze turnee; să vină şi să joace în această sală extraordinară, lunar, câte un teatru de la Bucureşti. Nu e departe: vii dimineaţa, joci şi pleci după spectacol. Ar fi şi plăcut, şi instructiv”, a afirmat Dorina Lazăr.
În spectacolul „Şefele”, care a avut premiera în 2003 la Teatrul Act şi preluat în 2005 de Teatrul Odeon, joacă alături de Dorina Lazăr alte două extraordinare actriţe: Coca Bloos şi Emilia Dobrin.
Impresionată de clădirea teatrului, căci a văzut-o cu această ocazie pentru prima dată, Coca Bloos ne-a mărturisit: „Dacă ar exista aici numai această clădire-bijuterie ar însemna foarte mult pentru Caracal. Dar am văzut căsuţe superbe, le spun căsuţe, căci aşa le văd în comparaţie cu teatrul, care trebuie conservate, păstrate, renovate şi nu plombate cu tot soiul de materiale ce îţi lovesc ochii. Aceste case frumoase aparţin patrimoniului naţional. Sala teatrului e superbă, cu o acustică excelentă. Se aude şoapta, ceea ce este foarte important pentru actori. Aici există un public receptiv, cald, atent. A fost o plăcere şi mulţumesc pentru invitaţie. Ce îşi poate dori mai mult un actor: să joace pe o asemenea scenă!”.
Emilia Dobrin ne-a spus la rându-i că îi place foarte mult ce se întâmplă la acest festival. Deşi a mai fost aici, a jucat acum pentru prima dată.
„Este emoţionant! Aici e un public foarte educat, cu reacţii minunate, inteligente. Mi-a fost bine, deşi noi am jucat până acum acest spectacol în alte spaţii. Oamenii de aici au şansa, prin acest festival, să vadă teatru ales”, ne-a spus Emilia Dobrin.