x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu au primind stele pe Aleea Celebrităţilor din Capitală

Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu au primind stele pe Aleea Celebrităţilor din Capitală

27 Iun 2015   •   17:54
Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu au primind stele pe Aleea Celebrităţilor din Capitală
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Actorii Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu au fost omagiaţi sâmbătă, ei primind stele pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi primarul Sorin Oprescu, acesta înmânându-i fiecărui artist Placheta Oraşului Bucureşti.

Fiecare dintre cei trei actori a fost omagiat de câte un artist cu care a colaborat. Astfel, despre Valeria Seciu a vorbit directorul Teatrului Mic, Mihai Dinvale, despre Ion Besoiu, criticul Marina Constantinescu, iar despre Rodica Mandache, actorul Marius Manole.

Mihai Dinvale a subliniat diferenţa dintre discreţia Valeriei Seciu în viaţa de zi cu zi şi forţa acesteia pe scenă. În acest sens, Dinvale a spus că nu poate vorbi despre "starul Valeria Seciu", ci despre "divina actriţă a teatrului românesc Valeria Seciu".

"Asta este Valeria Seciu. A trecut prin toate furcile caudine. Da, marele ei merit - anonimatul de pe stradă se transforma pe scenă, în clipa în care intra pe scândura ei şi, când filamentul becului de proiecţie începea să-şi arunce lumina spre ea, de pe chipul ei spre sală trecea o transfigurare uriaşă, de care publicul era absolut vrăjit. (...) Mă gândesc că s-ar putea să vorbesc despre divina actriţă a teatrului românesc", a spus Dinvale.

Ion Besoiu a apreciat că ziua de sâmbătă a marcat încununarea eforturilor artistice ale unei întregi cariere.

"Este o zi foarte importantă, pentru că e o zi a recunoaşterii muncii noastre de actori şi steaua (de pe Aleea Celebrităţilor - n.r.) nu îmi aparţine numai mie, ci şi colegilor mei care mi-au stat alături în atâţia amar de ani. Au trecut 67-68 de ani de când am debutat pe scenă. A fost o muncă şi asta nu e altceva decât o încununare a acestei munci", a declarat actorul, pentru AGERPRES.

Acesta a spus că de-a lungul carierei sale, "cel mai greu a fost să îţi respecţi profesia şi publicul". "Dacă eşti convins că asta e datoria ta, nu e foarte greu să faci munca asta, de actor, dar să o faci cu cinste, cu onoare şi cu încredere că, într-o zi, publicul te va saluta aşa cum mă salută pe mine astăzi", a adăugat el.

Besoiu a mărturisit că pentru el cea mai mare stea a carierei sale este Radu Stanca.

"Radu Stanca a fost o personalitate uriaşă - poet, dramaturg, regizor de teatru. Într-un fel m-a format şi ca mod de a gândi", a declarat el, pentru AGERPRES.

De altfel, şi criticul Marina Constantinescu, care i-a adus "laudatio" lui Besoiu, a menţionat că acesta este unul din puţinii artişti care ar putea vorbi despre întâlnirile sale cu Radu Stanca.

Marina Constantinescu a vorbit atât despre talentul de actor al lui Ion Besoiu, cât şi despre abilitatea sa de manager de teatru, la "Bulandra", într-o perioadă istorică delicată.

"Ca director la 'Bulandra' (...) a ştiut să facă slalom prin teroarea cenzurii, a ideologiei, şi să scoată la rampă piese şi spectacole excepţionale, a ştiut să-şi pună în valoare trupa (...), a adus în trupă mari nume", a spus criticul de teatru.

"Ion Besoiu este nu doar un mare actor, nu este doar unul dintre reperele teatrului 'Bulandra'. Este un om extrem de cult, extrem de curios, un prieten fabulos pe care te poţi bizui în orice ceas al existenţei tale", a încheiat Marina Constantinescu.

La rândul său, actorul Marius Manole i-a adus un omagiu Rodicăi Mandache. "Se spune că există o prăpastie între generaţii. Pentru mine doamna Rodica Mandache este dovada clară că acest lucru nu se întâmplă", a spus Marius Manole, care a adăugat că de la Rodica Mandache a învăţat umorul şi tenacitatea ca actor. "O bucăţică mare din cariera mea vi se datorează", i-a spus el.

Rodica Mandache a spus că ziua de sâmbătă este una "grea, apăsătoare". "N-aţi crede... bucuria apasă mai tare decât nefericirea", a mărturisit ea.

×