x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru ”Voievodul Țiganilor” - ruleta vieții, un spectacol deschis către adevăr și onoare, pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”

”Voievodul Țiganilor” - ruleta vieții, un spectacol deschis către adevăr și onoare, pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2024   •   13:15
”Voievodul Țiganilor” - ruleta vieții, un spectacol deschis către adevăr și onoare, pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”
Sursa foto: Teatrul Național de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

Duminică, 28 ianuarie 2024, ora 18.00, scena Teatrului Național de Operetă şi Musical “Ion Dacian” va găzdui spectacolul ”Voievodul țiganilor”.

Pe 28 ianuarie 2024, de la ora 18.00, luminile vor străluci pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian”, dezvăluind povestea captivantă a operetei ”Voievodul țiganilor”. Într-un cadru în care onoarea, iubirea și alegerea devin părți integrante ale unei rulete fără sfârșit, spectatorii vor fi martorii unei experiențe ce trezește emoții adânci și invită la reflecție, căci cea mai mare onoare constă nu în a te folosi de onoruri, ci în a fi cu adevărat considerat vrednic de ele, de către cei care te înconjoară, căci prețul măreției este responsabilitatea.

”Voievodul țiganilor” este o operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, după un libret de Ignaz Schnitzer. Premiera a avut loc la Theater an der Wien, din Viena, la 24 octombrie 1885. În România, opereta a fost reprezentată pentru prima dată la Teatrul Național din București, pe 9 ianuarie 1890.

Opereta lui Johann Strauss-fiul, inspirată de opera literară a scriitorului maghiar Mór Jókai, surprinde o epocă îndepărtată, plină de fapte istorice și intrigi bănățene din secolul al XVIII-lea. În centrul acțiunii se află tânărul Sandor Barinkay, fiul unui boier exilat, care revine acasă pentru a-și recupera moștenirea. Cu toate acestea, ceea ce găsește este un castel în ruine și terenuri exploatate de către vecinul Zsupan. Astfel începe o ruletă a destinului în care se joacă onoarea, aurul și existența.

Într-o societate în care interesele personale și morala se ciocnesc, Sandor Barinkay devine un personaj fascinant. Confruntat cu propunerea incredibilă a lui Zsupan de a-și încheia armistițiul prin căsătoria cu fiica acestuia, Barinkay refuză să-și trădeze principiile. Întâlnirea cu frumoasa țigancă Saffi, și descoperirea unei comori ascunse, transformă întreaga poveste într-un vârtej de pasiune și aventură.

În timp ce onoarea lui Barinkay este pusă la încercare de război, el alege să lupte pentru iubirea sa și pentru drepturile țiganilor.

„Voievodul țiganilor” este o mărturie în plus că viaţa este o continuă provocare, o ruletă fără de sfârşit, în jurul căreia îşi fac pe rând apariţia generaţiile, o ruletă la care unii îşi joacă onoarea, alţii aurul, iar alţii propria existenţă.

Pentru Sandor Barinkay onoarea nu înseamnă doar să facă alegerile potrivite, ci să aibă de a face cu consecinţele alegerilor sale. El alege să se rămână cu țiganca Saffi, deși este acuzat de imoralitate de către ceilalți boieri. Visul despre care i-a povestit bătrâna ghicitoare, îi dezvăluie locul în care se afla ascunsă comoara mult râvnită de ceilalți localnici.

Izbucnirea războiului îl determină pe Barinkay să se înroleze și să plece de lângă Saffi, pentru ca la finalul piesei să-l găsim pe Barinkay, fericit alături de iubita sa și de țiganii care l-au ales voievod, refuzând onorurile oferite de împărăteasă.

„Voievodul țiganilor” ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra condiției omului liber și a omului înlănțuit, pentru ca la final să putem afirma că doar cei care doresc imposibilul sunt adevărații învingători.

Dirijor: Constantin Adrian Grigore

Barinkay: Alfredo Pascu

Saffi: Patricia Seymour

Czipra: Cristina Trandafir

Arsena: Gabriela Daha

Ottokar: Andrei Pleșca

Zsupan: Orest Pîslariu-Ranghilof

Mirabella: Mioara Manea Arvunescu

Carnero: Anton Zidaru

Homonay: Stefan Popov

Andreea Bârzescu, Alexandru Vasile, Mihăiță Radu, Marius Meragiu

Figurație: Cătălin Cocheș, Horea Repede, Sorin Ciucă

Cu participarea Orchestrei, Baletului și Ansamblului Cor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

 

Spectacolul ”Voievodul țiganilor” este o călătorie în lumea alegerilor dificile și a consecințelor acestora. Îi invităm pe toți cei dornici să trăiască o experiență teatrală de excepție să ni se alăture pentru a descoperi taina ruletei vieții și adevărata însemnătate a onoarei.

Vă invităm pe 28 ianuarie 2024, de la ora 18, la spectacolul „Voievodul țiganilor”, o poveste despre puterea de a face alegeri atunci când ai de ales, pe scena Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”.

 

Informații despre stagiunea 2023-2024, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” le puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.opereta.ro/, de pe pagina de Instagram opereta.ro, sau de pe pagina de Facebook a teatrului: https://www.facebook.com/OperetaIonDacian. Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe site-urile www.opereta.ro și www.ticketstore.ro cât și de la casa de bilete aflată în incinta teatrului din Bulevardul Octavian Goga, nr.1, sector 3.

 

×