x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Yiddishkeit” la ICR Tel Aviv dedicat lui Ludovic Bruckstein, cu ocazia Zilei Limbii și Teatrului Idiș

„Yiddishkeit” la ICR Tel Aviv dedicat lui Ludovic Bruckstein, cu ocazia Zilei Limbii și Teatrului Idiș

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Iun 2024   •   01:00
„Yiddishkeit” la ICR Tel Aviv dedicat lui Ludovic Bruckstein, cu ocazia Zilei Limbii și Teatrului Idiș

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, a marcat Ziua Limbii și Teatrului Idiș, printr-o ediție specială dedicată vieții, operei și moștenirii literare a poetului și dramaturgului Ludovic Bruckstein (1920-1988).

Manifestarea, în limbile ebraică și idiș, a avut loc la sediul ICR Tel Aviv, fiind parte și din seria de evenimente prin care se comemorează 80 de ani de la Holocaustul evreilor din Transilvania de nord.

Programul evenimentului a cuprins un dialog între fiul scriitorului – Alfred Bruckstein – și Daniel Galay, poet și director al Leyvik House din Tel Aviv, despre creația literară a lui Ludovic Bruckstein și contribuția acestuia la literatura idiș produsă în România și Israel. După cum a subliniat Martin Salamon, directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, colaborarea dintre reprezentanța ICR și Leyvik House din Tel Aviv, respectiv Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel este una de lungă durată, seria „Yddishkeit” – prin care sunt organizate evenimente comune în vederea readucerii în atenția publicului și a opiniei publice a literaturii și limbii idiș din România – ajungând la peste zece ediții până în prezent. Directorul ICR Tel Aviv a salutat revenirea în Israel a lui Daniel Galay, prezent, cu câteva zile în urmă, la premiera piesei „Împăratul klezmerilor” de la Teatrul Evreiesc de Stat din București, piesă a cărui autor este, felicitându-l pentru succesul spectacolului.

Cu ocazia evenimentului care s-a desfășurat în data de 5 iunie 2024, inițiat și organizat de ICR Tel Aviv, fiul lui Ludovic Bruckstein, care trăiește în Israel, a rememorat copilăria petrecută la Sighet și atmosfera pitorescului oraș cunoscut pentru comunitatea evreiască înfloritoare de dinainte de război și tradiția hasidică. De altfel, Bruckstein a fost strănepotul lui Chaim-Josef Bruckstein, unul dintre primii evrei hasidici, un adept al lui Baal Shem Tov și autorul unei cărți numite Tosafot Haim. Alfred Bruckstein a ilustrat cu fotografii și documente din arhiva personală perioada petrecută la Sighet de către familia Bruckstein. După cum a explicat, ca urmare a succesului înregistrat de tatăl său cu piesa de teatru, scrisă în idiș, Schimbul de Noapte (1947), ce descrie revolta Sonderkommando de la Auschwitz și care s-a jucat cu succes, timp de un deceniu, la Teatrele Evreiești de Stat de la Iași și București, acesta a fost invitat să participe la un program special dedicat scriitorilor, ocazie cu care a cunoscut multe figuri importante ale literaturii române din perioada postbelică. De asemenea, Alfred Bruckstein a împărtășit publicului ICR Tel Aviv detalii despre activitatea literară a tatălui său din perioada de după alya (emigrarea în Israel).

În intervenția sa, Daniel Galay, director al Leyvik House din Tel Aviv și președinte al Asociației Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, a salutat readucerea operei lui Ludovic Bruckstein în atenția publicului și recuperarea importantei moșteniri literare pe care acesta a lăsat-o în urmă. Totodată, Daniel Galay – poet, dramaturg și compozitor, deopotrivă – a încântat audiența din sala mare a ICR Tel Aviv cu interpretarea, la pian, a unor piese muzicale din repertoriul idiș, precum și a unor compoziții proprii.

Dramaturgul și romancierul Ludovic Bruckstein (1920-1988) s-a născut la Munkacs/Mukachevo (teritoriul actual al Ucrainei), dar a crescut în Sighet. În mai 1944, întreaga sa familie a fost deportată la Auschwitz, de unde doar Ludovic și fratele său mai mic, Israel, au supraviețuit Holocaustului. După război a studiat la Cluj și la București, apoi s-a întors la Sighet, unde a fost profesor și ulterior director al școlii primare de artă din localitate. Și-a început cariera literară în 1945 scriind în română, maghiară și idiș. Piesele sale s-au inspirat din trauma Holocaustului sau din legendele hasidice. Câteva dintre aceste piese au fost puse în scenă de Teatrul Evreiesc de Stat din București (TES): Familia Grinvald (1953), Generația din pustiu (1956) și Un proces neterminat (1962). Din 1950 până în 1967 a scris aproximativ douăzeci de piese jucate în multe teatre din România, Uniunea Sovietică și Polonia. În 1972, familia Bruckstein a emigrat în Israel, unde Ludovic Bruckstein a continuat să scrie în limba română, fiind unul dintre fondatorii Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română, cât și membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Ebraică și de Limba Idiș. A fost distins cu Premiul Jerusalem-Brickman, Premiul Zion și Premiul pentru Literatură al Agenției Evreiești.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×