x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Tronul lui Cuza și sabia primită de la sultanul Abdul Medjid I, prezentate într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie a României

Tronul lui Cuza și sabia primită de la sultanul Abdul Medjid I, prezentate într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie a României

de Redacția Jurnalul    |    01 Oct 2023   •   14:40
Tronul lui Cuza și sabia primită de la sultanul Abdul Medjid I, prezentate într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie a României

La 150 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea unei expoziții care aduce în prim-plan viața și activitatea domnitorului considerat una dintre cele mai importante și interesante figuri ale istoriei României.

„Despre Alexandru Ioan Cuza s-a scris și s-a vorbit foarte mult, pe bună dreptate. Putem discuta despre familia, cariera, domnia, exilul, moartea și despre posteritatea sa. Se poate vorbi despre ofițerul, diplomatul sau reformatorul Cuza, la fel cum se pot aduce în discuție calitățile și defectele acestuia, pentru că Alexandru Ioan Cuza a fost DOMN, dar și OM. Aceasta este în care am dori să fie expoziția pe care o inaugurăm la Muzeul Național de Istorie a României, o expoziție în care am căutat să aducem la un loc o serie de bunuri de patrimoniu care să poarte amprenta domnitorului Cuza, dar și a omului Cuza, fără să glorificăm inutil anumite aspecte și fără să trecem cu vederea chestiunile controversate, având convingerea că onestul Cuza nu ar fi vrut acest lucru”, arată organizatorii.

Vizitatorii vor putea admira, printre altele, tronul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cel al Doamnei Elena Cuza, sabia de învestitură primită de la sultanul Abdul Medjid I, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri, decorații românești și străine, fotografii (ale domnitorului, dar și ale membrilor familiei sale), documente (oficiale și personale), litografii și picturi (portretul oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, portrete ale Doamnei Elena Cuza, dar și ale Mariei Obrenovici), tipărituri, timbre și efecte poștale.

Sunt prezentate foarte multe obiecte personale ale lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, porțelanuri, servieta, un tac de biliard) și ale Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, bijuterii, fotografii, trusa de scris, argintărie).

Nu puteau lipsi mărturiile legate de moartea lui Cuza (în expoziție se află expus tricolorul îndoliat folosit la înmormântare) sau de posteritatea acestuia (medalii, timbre, broșuri, bancnote).

Expoziția se deschide marți, 3 octombrie, și va putea fi vizitată în perioada octombrie 2023 – martie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (program de vară) și 9.00 – 17.00 (program de iarnă).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alexandru ioan cuza tron sabie