x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Tudor Mușatescu, măciuca-n rime a campaniilor electorale

Tudor Mușatescu, măciuca-n rime a campaniilor electorale

de Florian Saiu    |    22 Noi 2023   •   06:40
 Tudor Mușatescu, măciuca-n rime a campaniilor electorale

Pe 4 noiembrie 1970 a murit la București Tudor Mușatescu (născut pe 22 februarie 1903, la Câmpulung Muscel), maestru al comediei de moravuri și unul dintre cei mai populari dramaturgi români. Să-i înviem dansul vieții!

„Autorul mai multor zeci de piese, nu toate publicate, majoritatea însă - de succes, unele - scrise în colaborare cu Sică Alexandrescu, Tudor Mușatescu a fost un om de teatru cu multiple disponibilități, director al mai multor teatre și companii teatrale, traducător, metteur en scene ș.a.m.d. Nu s-a sfiit să abordeze, cu șarm, formula teatrului popular, bulevardier, și a vodevilului unde s-a ilustrat ca puțini alții, la noi, în epoca modernă. Formula sa ironic-sentimentală și mucalit-satirică, aflată în descendența lui I.L. Caragiale, dar fără nervul și acuitatea acestuia, e înrudită (în parte) cu cea a lui Mihail Sebastian și Al. Kirițescu”, remarca istoricul literar Paul Cernat la începutul unei minibiografii dedicate lui Tudor Mușatescu.

 

A debutat în Franța, la Paris

Dar să facem loc acestui crochiu transparent: „A fost și un publicist asiduu, cu nu puține talente. Capodopera și megahitul său dramatic rămâne, de departe, comedia politică Titanic-Vals, cu inubliabilul erou Spirache Necșulescu. Și aceasta, și alte piese-reper, precum ...escu (continuare a Titanicului...) sau grațioasa melodramă Visul unei nopți de iarnă, au fost ecranizate. Alte piese: Panțarola, Sosesc diseară, Profesorul de franceză, Licuricii, Madona ș.a.m.d. se mențin la un bun nivel, fiind - măcar unele - jucabile și azi. Debutant în 1923, la Paris, cu piesa (uitată între timp) Focurile de pe comori, Tudor Mușatescu a publicat, sporadic, poezie (Vitrinele toamnei, 1926), proză scurtă umoristică (Nudul lui Gogu, Ale vieții valuri) și aforisme - «mușatisme» cu haz inconfundabil. A fost și autorul unui roman satiric (Mica publicitate, 1935) rămas fără ecou”.

 

Cel mai eficient discurs politic

Printre ultimele aprecieri critice semnate de Paul Cernat: „Ca și nemuritoarea «O scrisoare pierdută», «Titanic Vals» e un reminder obligatoriu în prag de campanii electorale, cu Spirache Necșulescu pe post de alternativă la demagogul Nae Cațavencu, autor al unuia dintre cele mai eficiente discursuri politice: «Va rog să nu mă votați, pentru că nu merit, pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi și nici n-am să pot să fac»”.

 

Ecranizare de legendă

Piesa „Titanic Vals” a fost regizată și ecranizată în 1965 de Paul Călinescu. Filmul prezintă destinul unui om obișnuit și onest intrat, fără voie, în malaxorul electoral al vieții politice românești interbelice, care-l manipulează, reducându-l la statutul de victimă. Pelicula rămâne una de referință a cinematografiei noastre. 

53 de ani s-au împlinit la 4 noiembrie 2023 de la moartea dramaturgului Tudor Mușatescu (și 120 de ani de la naștere, pe 22 februarie anul acesta)

„Autorul mai multor zeci de piese, nu toate publicate, majoritatea însă - de succes, unele - scrise în colaborare cu Sică Alexandrescu, Tudor Mușatescu a fost un om de teatru cu multiple disponibilități”, Paul Cernat, istoric literar

„Ca și nemuritoarea «O scrisoare pierdută», «Titanic Vals» e un reminder obligatoriu în prag de campanii electorale”, Paul Cernat, istoric literar

„Viața nu se privește pe gaura cheii, ci drept în ochi”, Tudor Mușatescu, dramaturg

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×