x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Unde nu este sunet, vai de imagine

Unde nu este sunet, vai de imagine

de Mihai Naie    |    25 Mar 2006   •   00:00
Unde nu este sunet, vai de imagine

Imi vine in minte o vorba din batrani care, intr-o varianta adaptata pentru subiectul acestui articol, ar suna cam asa: "Piesa nu suna bine deloc, noroc ca videoclipul e prost".

Se ia una bucata piesa cu succes la public, se ajusteaza pe ici pe colo, dar NU in partile esentiale si se relanseaza ca fiind o piesa noua. Pentru ca "teapa" sa fie completa, se realizeaza un videoclip "adanc" rau, fara nici o legatura cu piesa (care nu are oricum nici o tema). Evident, casa de discuri responsabila va da comunicate peste comunicate despre "oh, dar cat de mult am filmat noi si ce greu ne-a fost prin ploaie si vant, si frig, si ceata, evident ca videoclipul trebuie sa fie unul extraordinar". Pentru ca, pana la urma, fanul amarat se bucura sa-l vada pe artistul preferat chiar si numai pentru cateva secunde din "marea" de imagini fara cap si coada pe care cineva le-a numit "videoclip".

Reteta de mai sus nu este un "secret de familie" ca celebrul pui al colonelului, ci o normalitate pe piata videoclipurilor romanesti, facute "sa ia fata la fraieri". Dupa caz, "fraierii" sunt artistii (Domne’, ti-am facut videoclip de jdemii de euro, ce mai vrei?) sau publicul larg.

Daca nu facem videoclipuri ca cel despre care v-am spus (plin de conceptie artistica precum maidanezul de purici), atunci facem o alta "gogonata".

Luam trupa expirata, aruncam in ea o gramada de cetateni si ii dublam componenta, trantim un artist care stie sa "limbe plimba-n gura" ca nimeni altul si ete POC... hit-ul. Plecam la "cumparaturi" romanesti si ii lasam fara nimic pe ei, pe saracii de la Apollo 440, Bomfunk MC’s si Prodigy, si uite asa, cu o piesa foarte "inspirata"... din altii si cu un videoclip la fel de... n-ar mai fi, invadam televiziunile cu tot manualul de zoologie.

Sumbru, nu?

Macar exista si oarece sperante. Oameni care au inteles ca nu e musai sa pui intr-un videoclip "ea il iubea pe el, care o iubea pe alta si au fugit pe strazi ca sa traiasca fericiti pana la videoclipul urmator". E mult mai bine sa faci un videoclip corect, care sa nu incerce sa spuna ce piesa nu vrea sau nu poate, sa nu incerce sa "ia fata" cu imagini ca sa nu mai fii atent la diverse "asemanari" ale piesei cu altele, mai cunoscute, dar cantate de altii. Mai sunt artistii adevarati, cu o conceptie foarte bine asezata in capsoarele lor (sa-i pupe tata de destepti), care nu se tem sa faca videoclipuri avangardiste, chiar daca marea masa de manevra zisa public le va percepe doar ca pe niste videoclipuri... avangardiste.

Daca vrem ca industria muzicala sa evolueze... inainte, si nu ca racul, trebuie sa terminam si cu exemple ca cele din prima parte a articolului de fata.

×
Subiecte în articol: cultura