x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Ziua Culturii Naţionale la Universitatea din Padova

Ziua Culturii Naţionale la Universitatea din Padova

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Ian 2023   •   13:00
Ziua Culturii Naţionale la Universitatea din Padova

Luni, 16 ianuarie 2023, sediul Departamentului de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova va găzdui o aşteptată iniţiativă ştiinţifică şi culturală, prilejuită de celebrarea Zilei Culturii Naţionale. Manifestarea este organizată de Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Consulatul General al României la Trieste, în colaborare cu Societatea de Studii Româneşti „Miron Costin” şi sub patronajul Universităţii din Padova.

Sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale este legată simbolic de figura şi capodoperele literare ale lui Mihai Eminescu (născut la 15 ianuarie 1850), cel mai important poet român, a cărui operă a reprezentat una dintre etapele fundamentale ale cristalizării limbii române literare moderne şi, totodată, ale afirmării depline a limbii române ca limbă de cultură europeană. Manifestarea de la Padova va viza, aşadar, atât aspectele lingvistice, cât şi pe cele literare, propunând o reflecţie asupra istoriei limbii române, asupra parcursului neîntrerupt al formării sale ca limbă de cultură, a actualităţii sale şi a provocărilor viitoare cu care se va confrunta în societatea globalizată.

În deschidere, vor prezenta alocuţiuni Prof. univ. dr. Sergio Bozzola, Directorul Departamentului de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, domnul Cosmin Victor Lotreanu, Consulul General al României la Trieste, Prof. univ. dr. Cristian Luca, reprezentantul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, precum şi un delegat al Primăriei din Padova.

În continuare, Prof. univ. dr. Cristian Moroianu, Prodecanul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din Bucureşti al Academiei Române, va susţine conferinţa intitulată „Limba româna de ieride azide mâine”. Prof. Moroianu se va apleca asupra istoriei limbii române, îndeosebi în epoca modernă şi contemporană, reflectând asupra rolului limbii în modelarea şi definirea identităţii culturale naţionale şi în privinţa provocărilor actuale şi viitoare cu care se confruntă limba română.

Manifestarea dedicată Zilei Culturii Naţionale se va încheia cu un program de lecturi poetice din opera lui Mihai Eminescu. După cuvântul introductiv al Prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, titularul Catedrei de Limba şi literatura română de la Universitatea din Padova, recitalul va fi coordonat de actorul şi regizorul Pierantonio Rizzato, Directorul Teatro popolare di ricerca din Padova, care, alături de studenţii cursurilor de limba română de la instituţia de învăţământ superior italiană, va întreprinde o călătorie poetică şi teatrală în „atelierul de creaţie” al „Luceafărului”, cel mai ales şi mai cunoscut poem al lui Eminescu, una dintre creaţiile clasice ale literaturii române. Vor fi recitate versuri din poeziile ce au prefigurat marele poem, „Fata-n grădina de aur”; „Miron şi frumoasa fără corp”; „Peste codri stă cetatea”, şi se va încheia cu excelenta traducere în limba italiană a capodoperei eminesciene, realizată de regretatul Marco Cugno, reputatul universitar italian romenista de la a cărui dispariţie se împlineşte anul acesta un deceniu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ziua culturii nationale padova