x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Weekend cultural - Recomandări pentru 7-9 iunie

Weekend cultural - Recomandări pentru 7-9 iunie

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Iun 2024   •   23:15
Weekend cultural - Recomandări pentru 7-9 iunie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

Concerte

  • A început Turneul Național "Flautul Fermecat – Jazzparale". Programul muzical al turneului include piese de Mozart, Beethoven, Johnny Răducanu, printre altele, toate reinterpretate prin prisma jazz-ului. Duminică, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, împreună cu partenerii săi de scenă, Sorin Petrescu (pian) și Doru Roman (percuție) vă propun o seară de jazz la Ateneul Român.
  • Un dirijor belgian de top, o tânără pianistă româncă de doar 18 ani și două lucrări superbe ale repertoriului simfonic sunt „ingredientele” unei seri de vineri de neratat la Sala RadioORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO va fi dirjată de KAREL DESEURE, muzician cu o bogată activitate artistică, derulată în special în Belgia și Olanda. A dirijat mari orchestre ca Brussels Philharmonic, Liège Royal Philharmonic, Antwerp Symphony, Netherlands Philharmonic Orchestra, Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestre de Chambre de Paris. La doar 18 ani, tânăra pianistă EVA GARET, care a uimit deja publicul din România, dar și pe cel din străinătate, câștigând numeroase competiții derulate în Spania, Cehia, Rusia, România ș.a. va interpreta RAHMANINOV – Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră. Eva Garet a debutat la 11 ani, în 2018, alături de Orchestra de Cameră Radio.
  • Turneul Național „Duelul viorilor”, ediția a 12-a (3-12 iun.) continuă vineri cu un nou recital susținut de violoniștii Liviu Prunaru și vioara Stradivarius „Pachoud” și Gabriel Croitoru, cu Guarneri del Gesù „Catedrala” – ora 19:00, la Sala Filarmonicii din Botoșani.
  • La Brașov are loc vineri, concertul „Tango Nuevo”, care aduce pentru prima dată în România patru muzicieni de înaltă clasă ai tango-jazzului, din Argentina și Austria: Paula Barembuem & Trio Infernal (Christian Bakanic – acordeon, Christian Wendt – contrabas, Jörg Haberl – percuție). Evenimentul este un warm-up, o introducere la ediția 2024 a „Brașov Jazz & Blues Festival” și este organizat de Filarmonica Brașov, Centrul Cultural Apollonia și Forumul Cultural Austriac.
  • În cadrul Turneului SoNoRo Conac, ediția a XII-a , intitulată „L’heure bleue”, are loc vineri, un concert susținut de muzicienii Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Tim Park (violoncel) și Diana Ketler (pian) la Palatul Culturii din Târgu-Mureș.
  • „Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae”, ediția a patra continuă vineri cu un recital susținut de Cosmina Barna. În program, lucrări de: J. S. Bach, G. Muffat, R. Schumann – ora 19:00, la Biserica Evanghelică C.A. București.
  • Filarmonica George Enescu și Asociația Clasic e fantastic prezintă sâmbătă ultimul spectacol „Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica” din stagiunea 2023 – 2024. Vor fi prezentate fragmente din operă comică „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, într-o interpretare gândită de regizorul Răzvan Georgescu și cântăreții Ciprian Mardare, Daniel Filipescu, Irina Ionescu, Radu Isăcescu și Iustinian Zetea. La pian: Iulia Olteanu – ora 11:00, în Sala Mare a Ateneului Român.

 

Operă

  • Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție „Bucharest Opera Festival” care se va desfășura în perioada 7 – 16 iunie. Opera Națională Română Cluj-Napoca deschide evenimentul vineri, cu spectacolul „La Fanciulla del West” de Giacomo Puccini, operă în trei acte, pe un libret de Guelfo Civinini și Carlo Zangarini, după piesa de teatru „The Girl of the Golden West” a autorului american David Belasco. Dirijor: David Crescenzi – ora 19:00, la Opera Națională București.
  • Shrek, una dintre cele mai faimoase și emoționante povești din toate timpurile, câștigătoare a premiului Oscar pentru cel mai bun film animat, pus în scenă pentru prima oară pe Broadway, vine în premieră în România sub forma musicalului Shrek, care va avea loc pe scena Sălii Palatului sâmbătă și duminică. Din distribuție fac parte artiști consacrați precum Horia Brenciu și Dan Helciug, care vor intepreta rolul căpcăunului morocănos, dar simpatic, alături de Oana Laura Gabriela și Bianca Purcărea în rolul Fionei, Adrian Nour (Măgărușul), Julie Mayaya (Dragonița), Andrei Petre și Ernest Fazekaș (Lord Farquuad). Spectacolul este produs de Opera Națională București și Musicals.ro, aceeași echipă din spatele altor producții de succes precum “Fantoma de la Operă”, “Mamma Mia” și “My Fair Lady”.

Teatru

  • Teatrul Alexandru Davila prezintă spectacolul Urmuz în regia lui Mona Gavrilaș. Un text aparte, o comedie cu accente dramatice în care erotismul se amestecă subtil cu politicul. URMUZ prezintă o lume bizară. Intrăm, de la bun început, în minte lui Mitică și vedem toate angoasele, tot vidul interior, toate întrebările care nu mai au răspuns. O lume așa cum o percepe Mitică, adică fără sens.
  • La Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, sâmbătă, se joacă Moartea accidentală a unui anarhist. Actiunea piesei se petrece într-una dintre camerele procuraturii din Milano, personajul principal fiind ”Nebunul”, anchetat de către comisarul Bertozzo pentru ”furt de identitate”. Pe parcursul piesei, Nebunul (personaj care revine adesea în teatrul lui Fo) devine, pe rând, psihiatru, judecător, funcționar de politie, reușind sa scoată la iveală adevăruri incomode, în tentativa sa de a construi o versiune plauzibilă a ”morții accidentale” a anarhistului.
  • Spectacolul Hedda Gabler este programat sâmbătă și duminică la Teatrul Național București. Aflat astăzi la apogeul carierei sale, râvnit de marile scene ale lumii, Thomas Ostermeier montează acum, în premieră în România, Hedda Gabler de Henrik Ibsen, o producție reunind o echipă de realizatori de la Schabühne Berlin și o distribuție alcătuită din actori de elită ai Teatrului Național București. Cunoscut pentru „rescrierile” după dramaturgi clasici, ca Shakespeare sau Ibsen, Ostermeier realizează spectacole care vorbesc despre lumea de azi într-un limbaj teatral nou și cu mijloace contemporane. Remixurile sale aduc în fața publicului povești de viață care par că au fost scrise în zilele noastre.

Cinema

  • American Independent Film Festival (AIFF) revine pentru a 8-a ediţie cu cele mai recente producţii independente realizate în SUA, care vor putea fi văzute între şi 13 iunie la Bucureşti şi, în premieră anul acesta, la Castelul Bran, pe 7 şi 8 iunie. Din programul evenimentului: „HIT MAN”, regizor: Richard Linklater, va deschide vineri festivalul, atât la Cinema „Elvire Popesco” din Bucureşti, cât şi în aer liber, în curtea Castelului Bran.
  • Gala de deschidere „Lynx Festival”, care aduce natura mai aproape de publicul larg prin intermediul filmului documentar și al fotografiei va începe vineri la Cinema Astra din Brașov. Festivalul este organizat de asociațiile România Sălbatică și Forona și oferă șase zile de proiecții de filme, expoziții, ateliere și alte activități, toate despre natură.
  • Institutul Francez din România sărbătoreşte anul acesta o sută de ani, ocazie cu care prezintă cele mai bune filme de maxim patru minute din lume cu ocazia celei de-a 26-a ediţii a Festivalului internaţional de foarte scurt metraj „Tres Court”. Festivalul are loc între 7 şi 16 iunie, în cincizeci de oraşe de pe glob, dintre care 9 oraşe din România. În acest weekend se va desășura la Cluj-Napoca , Piatra Neamţ și Timişoara.
  • Borromini și Bernini: Provocarea perfecțiunii are premiera în acest weekend în cinematografe. Filmul este o călătorie în marea frumusețe a Romei baroce, când orașul era centrul artei occidentale și unde orice pictor, sculptor și arhitect ambițios trebuia să se afle. Aceasta este povestea celei mai faimoase rivalități artistice din toate timpurile, cea dintre Borromini și Bernini, dar și povestea rivalității lui Borromini cu el însuși: un geniu atât de absorbit de arta sa încât o transformă într-un demon care îl devorează din interior, obligându-l să aleagă moartea pentru a ajunge la eternitate. Regia este semnată de Giovanni Troilo.

 

Expoziții

  • Institutul Francez din România la Timișoara organizează Festivalul Impuls 2024: „Legacy” (7 – 30 iunie), care își propune să contribuie la transformarea cartierului Fabric într-o scenă culturală atractivă și dinamică, cu o varietate de activități pentru toate categoriile de public. Din program: vineri are loc vernisajul expoziţiei „Voyage en Roumanie” a fotografului francez Mathieu Pernot – la Palatul „Ştefania”. Timișoara: HEI – House of European Institutes se redeschide cu vernisajul expoziției de design „Designer(Ele). (Re)proiectând lumea”/„Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo”, curatoriată de Gloria Ruiz și organizată de Institutul Cervantes și platforma FIDO – Feminism in Design Office – ora 19:30, la Bastion 1.
  • În acest weekend are loc prima prima ediție a evenimentului de tip pop-up PAD BUTIC organizat de Piața de Artă și Design, care se va desfășura în curtea și în spațiul Popa Tatu 68, de la adresa cu același nume. Prima ediție a pop-up-ului Piața de Artă și Design sau a mini-PAD-ului, aduce la un loc persoane și entități ale căror activități se asociază cu arta și designul și care lucrează cu hârtie. PAD BUTIC / HÂRTIE va avea prezențe din domenii precum edituri, publicații, ilustrație, print, tipar, obiect și altele.
  • La Braşov se desfășoară cea de-a VII-a ediții a Festivalului „Vin la munte”. 100 de crame şi importatori de vinuri vor fi prezenţi iar din program nu vor lipsi conferinţele, întâlnirile literare, expozițiile de artă și masterclass-urile interactive pe diferite teme.

 

×