x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie AC/DC Bulgaria: Cu Fiscul la AC/DC!

Bulgaria: Cu Fiscul la AC/DC!

de Roxana Roseti    |    17 Mai 2010   •   00:00

“Iskame AC/DC!”- “Vrem AC/DC!”. Acesta era strigătul de vineri seara, pe tot net-ul bulgăresc, pe străzile Sofiei şi pe Stadionul Naţional Vasil Levski (Sofia).



Data de 14 mai 2010 nu va fi uitată prea uşor de vecinii noştri care în ultima vreme nu mai au ceafa chiar atât de groasă. Motivul l-a reprezentat concertul trupei AC/DC, un eveniment aşteptat şi comentat de bulgari înca de la începutul anului trecut. De unii dintre ei aşteptat chiar de o viaţă -“Ot edin jivot iskam AC/DC!” –“De o viaţă vreau AC/DC!” (după cum sunau unele dintre comentariile de pe forumurile bulgareşti). Ca o picanterie legată de memorabilitatea zilei de 14 mai pentru bulgari, directorii executivi ai Gazprom au sosit vineri la Sofia atât pentru a participa la concertul legendarei trupe, cât şi pentru a-i trage Bulgariei un perdaf, într-un briefing de presă, peste întârzierile în realizarea proiectului South Stream.
Trupa şi-a făcut intrarea în Capitala Bulgariei cu un convoi format din zece tiruri cu echipament, zece “autocare” speciale pentru… odihnă, un staff format din 100 de persoane, plus 600 bodyguarzi. Cavalerii heavy metal au explodat într-un show de zile mari pe scena care a fost “construită” în numai o săptămână“, electrizând publicul bulgar cu cele mai noi piese de pe ultimul lor album- „Black Ice”, dar mai ales cu piesele care i-au consacrat în anii ‘70.

De neoprit!
 

De o viaţă sau nu, bulgarilor nu le-a fost prea uşor să pătrundă la mult râvnitul concert. Preţul biletelor a variat între 75 şi 200 de leva (între 38 şi 102 euro). Concertul de la Sofia al AC/DC a început vineri seara, la ora 21.00. Cu aproximativ şase ore înainte de desfăşurarea show-lui, funcţionari ai Agenţiei Naţionale Fiscale a Bulgariei şi ofiţeri de poliţie au fost plasaţi la fiecare intrare a stadionului Vasil Levski. Motivul? Verificarea valabilităţii biletelor, verificarea numărului de spectatori, precum şi a autorizaţiilor comercianţilor care au adus gustări, băuturi şi suveniruri pe stadion. Agenţia a acţionat pe baza informaţiilor – care se perindă încă din decembrie 2009, că evaziunea fiscală în rândul promotorilor de concerte produce pagube la buget de sute de mii de leva. După cum notează publicaţia bulgară “Novinite”, mulţi dintre inspectorii fiscali şi-au cumpărat bilete deoarece sunt fani AC/DC, iar unii au cerut să fie de serviciu la stadion, ca să vadă concertul. "Am verificat dacă toate obligaţiile fiscale sunt îndeplinite, dar eu am fost acolo şi fiindcă îmi place trupa AC/DC", a declarat Krasimir Stefanov, şeful Agenţiei Naţionale Fiscale a Bulgariei.

După concert, un oftat bulgăresc la unison: “Nezabravimo şou. Ot tolko odavna gi ceakame!” (“Un show de neuitat! De câtă vreme îi aşteptăm”).
Până una alta, şi noi „ceakame” AD/DC, duminică, 16 mai, în Piaţa Constituţiei! Iar trenul nostru e fără naş...

×
Subiecte în articol: lumea