Puţini ştiu că actorul era innobilat Cavaler al Templului şi deţinea funcţia de Mare Gardian al Marelui Priorat Magistral al Romăniei al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim - OSMTH.
Puţini ştiu că actorul era innobilat Cavaler al Templului şi deţinea funcţia de Mare Gardian al Marelui Priorat Magistral al Romăniei al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim - OSMTH.
După ce a plecat spre altă lumină, mulţi au fost surprinşi să afle că, acum doi ani, Adrian Pintea a intrat in Ordinul Templierilor. O postură neaşteptată. Ce l-a atras spre o organizaţie cunoscută drept una dintre cele mai puternice şi mai controversate organizaţii ale istoriei medievale europene? O convorbire pe această temă cu Excelenţa Sa Cavaler Mare Cruce Dan Vasiliu, Marele Prior Magistral al Romăniei.
- Jurnalul Naţional: Mulţi nu ştiu că Adrian Pintea era de confesiune romano-catolică şi la fel de mulţi nu işi explică de ce Adrian Pintea in Ordinul Templierilor?
- Nu sunt cuvinte prea mari?
Faptele sunt pe măsura cuvintelor.
- A intrat convins sau din proprie iniţiativă?
Unul dintre colegii lui, şi el membru al Ordinului nostru, i-a prezentat această organizaţie. Nu a intrat brusc. S-a informat, a intrat pe site-ul nostru, a vorbit cu mine in prealabil. După ce a intrat in Ordin a participat in mod direct la principalele noastre activităţi: apărarea creştinismului, acţiunile caritabile şi cercetarea documentelor privitoare la Ordin. S-a ataşat cu sufletul şi cu faptele de noi. A fost innobilat Cavaler (există două grade pregătitoare de postulanţi: Sergent, apoi Scutier) in toamna lui 2006, apoi in martie anul acesta a fost investit Mare Gardian.
- Credeţi că preponderentă in alegerea sa a fost atracţia către istoricul tumultuos al Ordinului?
A fost unul dintre elementele care l-a determinat să vină alături de noi.
- Ar fi putut ajunge Mare Prior?
De ce nu? Il interesau dimensiunea pe care Ordinul a avut-o in timp, regulamentele şi disciplina şi, nu in ultimul rănd, discuţiile referitoare la ceremonii şi la modul cum trebuie făcute. Trata cu foarte mare seriozitate Ordinul, ceremoniile⦠A fost un Cavaler al Teatrului Romănesc şi un adevărat Cavaler Templier.
Niciodată desfiinţat
Ordinul Templierilor a fost infiinţat in 1118, la Ierusalim, de nouă călugări şi cavaleri francezi. După pierderea Pămănturilor Sfinte de către Cruciaţi, Ordinul s-a dezvoltat mult in Europa. Lacom, Regele Filip cel Frumos il convinge pe Papa Clement al V-lea să accepte arestarea conducătorilor Ordinului, la 13 octombrie 1307.
A urmat procesul, in care Papa nu a fost lăsat să-şi exercite prerogativele. Era un Ordin al Sfăntului Scaun. Regele a obţinut pănă la urmă abolirea lui, dar, in fapt, Ordinul nu a fost niciodată desfiinţat, ci conservat, conform Bulei Papale.
Piesa neterminată a lui Adrian despre templieri
"Impreună cu Adrian, noi am inceput un proiect. Era vorba despre punerea in scenă a unei piese de teatru: «Ultima zi a lui Jacques de Molay» (n.r.: de Molay - Marele Maestru al Templierilor; a fost judecat, condamnat la moarte şi ars pe rug in 1314)", precizează Excelenţa Sa Dan Vasiliu, Mare Prior Magistral - OSMTH. "Piesa a fost scrisă de Nobilul Cavaler Comandor Cristian Tiberiu Popescu, autor şi al cărţii "Templierii". Proiectul era intr-o fază avansată, Adrian era şi regizor, şi actor, şi scenograf. Şi-ar fi dorit să se joace la Teatrul Naţional: viziunea sa presupunea o scenă largă, pe care să se desfăşoare cavaleri şi cai! Notiţele lui despre piesă sunt la soţia sa, Lavinia. Premiera trebuia să fie la 13 octombrie anul acesta, marcănd astfel implinirea a 700 de ani de la inceputul persecuţiilor impotriva Ordinului. Sperăm să găsim un regizor pe măsură, care să continue proiectul. In plus, ne-am propus ca la 9 octombrie (ziua de naştere a lui Adrian), in colaborare cu Teatrul Bulandra, să anunţăm Premiul Adrian Pintea, care se va oferi anual unui actor pănă in 35 de ani".
OSMTH, moştenitor legitim
In 1705, Marele Maestru al Ordinului Filip dâOrleans, regent al Franţei, a readus Ordinul la lumină, reformulănd statutele. Din acel moment, Ordinul devine laic. In 1853, impăratul Napoleon al III-lea recunoaşte oficial Ordinul ca fiind urmaş al celui vechi şi, prin decret imperial, il redenumeşte cu denumirea sa actuală: Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH). In 1973, la un Capitul de la Chicago, a avut loc incă o modificare in statutele Ordinului, prin care s-a inlocuit cuvăntul "catolic" pentru membrii Ordinului, cu cuvăntul "creştin", Ordinul devenind astfel ecumenic.
"La inmormăntarea lui, am pus lăngă el mantia şi sabia. Au fost onoruri formate din opt membri ai Ordinului. Pentru că al nouălea era el! Cifra este importantă, pentru că aduce aminte de cei nouă fondatori ai Ordinului Templier. La 21 iulie, la Biserica Bărăţiei, la ora 8:00, Marele Capelan al Ordinului, Monseniorul Ilie Sociu, va ţine o slujbă de pomenire pentru Adrian"
Excelenţa sa Dan Vasiliu Mare Prior Magistral, OSMTH