x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Generos

de Luminita Ciobanu    |    31 Mar 2008   •   00:00

Vocea curată a lui Benone Sinulescu a atras aprecierea criticilor muzicali. 

Regretatul folclorist şi muzicolog Tiberiu Alexandru spunea că îndrăgitul interpret Benone Sinulescu “şi-a cucerit popularitatea şi prestigiul prin punerea în valoare, cu fericite posibilităţi vocal interpretative, a unui repertoriu muzical popular liric de mare frumuseţe, atât în ceea ce priveşte linia melodică, precum şi poezia pe care cântecele sale o poartă”. Totodată, criticul muzical Daniela Caraman Fotea i-a dăruit lui Benone Sinulescu un eseu.

 

MulŢumire. “Potrivit unei însemnări a lui Mihai Eminescu, oamenii se împart în două: unii care caută şi nu găsesc, alţii care găsesc şi nu sunt mulţumiţi. Dacă îl luăm drept regulă, Benone este excepţia ca şi pentru proverbul potrivit căruia să fii liniştit este mai bine decât să fii fericit. Benone este, cred, mulţumit, găsind şi liniştea şi bucuria; a reuşit prin cântec ajutat de o muză, dar mai ales pentru că fiecăruia i se întâmplă ceea ce gândeşte. Benone mă onorează cu prietenia lui; şi nu e puţin... este vorba de acea vibraţie care pleacă din inimă şi a cărei prezenţă se face simţită chiar dacă nu stai alături. (...) Benone îţi oferă generozitatea sufletească atât de spontan, pentru că asta e firea lui.”

 

VeŞnic tånår. “Tot secretul în viaţă este să înaintezi în vârstă fără a deveni adult (a spus-o Plutarh); lui Benone i s-a dat acest mare cadou. Este revoltător de tânăr, nu mai spun cât de curat îi sună vocea care, la înregistrări, nu are nevoie de artificii. Benone este veşnicul optimist (...), ne cunoaştem nu mai spun de câţi ani; niciodată nu l-am văzut supărat, doar îngrijorat, benefic, de cum a ieşit spectacolul, cum e melodia cea nouă, cum a plăcut discul sau caseta (...) Benone a înregistrat maldăre de discuri, cântecelor nu le mai ştie numărul... Publicul cel mare care nu osteneşte să-l aplaude, dumneavoastră, noi, i-am întors recunoştinţa noastră printr-un fapt de mare delicateţe de care, cred, nu mai beneficiază nici unul din confraţii săi. Vorbim despre el spunându-i nu pe nume, ci folosind prenumele, aşa cum o facem doar pentru cei care ne sunt foarte apropiaţi (...), notează Daniela Caraman Fotea.

 

Exponenet al cântecului

Cu o veche experienţă în Televiziunea română, Ion Filip aminteşte: “Eu sunt ctitor de televiziune, sunt unul dintre primii realizatori de filme de televiziune. Profesional vorbind, sunt aproape de-o seamă cu Televiziunea. Colaboram şi cu tineretul, şi cu «patriarhii» muzicii populare. Făceam emisiunii care ţineau de cultura noastră tradiţională. Benone Sinulescu şi pe vremea aceea era un om apreciat, era considerat un exponent al cântecului popular muntenesc-buzoian, să-i zicem, dar nu numai”. (Silvana Chiujdea)

 

“Pe plaiuri natale cu Benone”, film caracteristic

Regizor de film artistic şi realizator de emisiuni de televiziune, Ion Filip povesteşte cum s-a legat prietenia dintre el şi Benone Sinulescu: “În primul rând, noi am fost nişte colaboratori care s-au apreciat reciproc. E sunt realizator de emisiuni de televiziune şi regizor de film artistic, el este unul dintre marii interpreţi ai cântecului popular românesc. Prin evoluţie, din această colaborare a rezultat şi prietenia noastră. Am făcut un film cu el, despre el, în 1994 , intitulat «Pe plaiuri natale cu Benone Sinulescu». Un film care îl caracterizează destul de bine. Filmul l-am realizat în 1994, exact în perioada când el s-a despărţit definitiv de tatăl său. Tatăl lui era pe catafalc, iar el, cu toată durerea, a acceptat să filmăm şi-n ziua aceea, dar cu un cântec religios. E un lucru care îl caracterizează. A răspuns întotdeauna prezent, chiar şi în momentele dramatice. Benone este un om foarte ataşabil, foarte comunicativ şi întotdeauna săritor când este vorba să-şi ajute semenii, cu atât mai mult pe un prieten. Şi eu am beneficiat de ajutorul său”. (Silvana Chiujdea)

 

Prelucrări extraordinare 

Profesia i-a apropiat pe Benone Sinulescu şi pe Ion Filp. Aşa s-a născut această relaţie de lungă durată, din punct de vedere profesional. “Cu timpul, el şi-a dezvoltat repertoriul pe care l-a interpretat. Mai mult decât atât, el a prelucrat foarte multe cântece. A prelucrat cu un talent ieşit din comun tot ceea ce a cules. Acesta este un lucru extraordinar şi caracteristic numai unui interpret de mare valoare. Printre ei, Benone Sinulescu este un om de vârf. Sunt onorat de colaborarea cu el în emisiuni de televiziune şi mă simt onorat de prietenia sa”. (Silvana Chiujdea)

×